Att klä sig rätt i vinter

Efter att ha stått hela morgonen på terrängbanan uppdaterar jag detta inlägg för att påminna mig själv samt för att lägga in en bild! Läs det en gång till!

Det är något man måste tänka lite extra på när man har häst - anpassade kläder efter vårt klimat och väder för att vinterhalvåret i stallet inte ska bli en pina.

Felet många gör är att ha bomull på sig. Bomull drar åt sig svetten, men släpper inte ut fukten tillräckligt snabbt. Alla vi har väl varit med om att ha tränat och haft en t-shirt på sig under en tjockare tröja, det blir kallt efter ett tag och bomullen blir ju inte varm heller.

Ett underställ är att föredra när det är kallt ute, det ska då vara av ull. Ull är varmt, absorberar fukt och släpper snabbt ut den igen.
Ovanpå understället är det mest ultimata att ha en fleecetröja, då av bra fleece, som även den drar åt sig fukten och släpper den vidare.
Överst har man på en skaljacka med andningsfunktion, som släpper ut fukten.

Det är det mest ultimata att klä sig med för att hålla sig varm och torr när det är kallt ute.

Vad man har på sig på underdelen har inte så stor betydelse eftersom man inte svettas på samma sätt som på överkroppen. Ett flertalet märken har kommit med soft-shell ridbyxor. Prisklasserna varierar.. Back2Back har några i den billigare varianten och Pikeur är den dyrare. Det går att hitta många därimellan.
Att inte glömma dock, inga bomullstrosor heller. Det som går att använda utöver ylle är silke, då riktig och inte någon billig kopia.

Visste ni att helskodda ridbyxor utan fodring innanför skoningen är lika kallt för rumpan som om att du skulle stå naken?

Bra skor, mössa och vantar är att föredra ( ;) ) för att hålla de andra delarna lite varma!



66 North är experter på bra kläder!
Här på bilden ser man ett underställ i merino ull, med en bra fleece över det och så en skaljacka med andningsfunktion.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: