Läsarfrågor/svar

Hej! Du som verkar har stenkoll. Vad är bäst att lägga under sadeln? är sugen på en akton-padd. Har du någon erfarenhet? Och om hästen får skav av schabrakkanten bakom sadeln, vad göra?

Bäst att lägga under sadeln, på vilket sätt? Vill du fylla ut en för vid sadel?
Att lägga på diverse paddar under en utprovad sadel kan vara mycket dåligt för hästen, om hästen inte tappat muskler så man måste fylla ut sadeln för att den annars blir för vid.

Aktonpadden fyller ut en lite för vid sadel och fungerar tryckutjämnande.
Fårskinnspaddar fyller ut en sadel som är vidare, en till två bomvidder. Fungerar även som stötdämpande.

Det finns många paddar för allt möjligt. Jag anser att kilpadden är värst, för om man måste använda en kilpadd för att höja sadeln bak så är sadeln helt fel för hästen, då är den förmodligen för smal så den ligger i bakvikt och lägger man då en kilpadd tänk då vilket enormt tryck som hamnar fram bakom bogbladet.

En utprovad sadel är förhoppningsvis i rätt vidd till hästen, om den inte är utprovad med padd, och lägger man då på en padd under den utprovade sadeln så blir det smalt. Då stryps blodtillförseln till musklerna och musklerna kan inte arbeta och bli större. Dessutom kommer musklerna som redan finns börja minskas och hästen kommer att få två gropar bakom manken.

En sadel som ligger bra på hästen ska inte ha paddar, ju mindre desto bättre.

Det är mycket vanligt nu när vinterpälsen är gammal att hästarna får skav. Vissa hästar får mer skav än andra.
Viktigt är att ha schabrak som är mjuka i överkant. Vojlock (tyvärr) brukar vara ganska bra, då de är mjuka och är lättare att dra upp i kanalen på sadeln. Schabrak nu förtiden har så mycket kantband och passpoaler att de blir stela och det är då de skaver.
Leta efter en mjukt schabrak, eller en (ful) vojlock eller renskinn!

Kommentarer
Postat av: Lina

Jag tycker det är märkligt att fullt färdigutvecklade hästar med muskelmassa prövas ut med sadlar MED pad! Det kanske är modernt med pad, men jag tycker att så lite som möjligt vore väl ändå det bästa?



Sedan är det en helt annan sak om hästen kommer bredda sig.

2010-04-09 @ 11:39:28
URL: http://sallberglina.zoomin.se
Postat av: Maria &Pearl på äventyr

Har en vojlock med teddyfoder på min häst (väldigt känslig för skav) Funkar kanon, har hållit i 2 år nu och är köpt på Ullared för 78 kr (a)

2010-04-09 @ 15:41:40
URL: http://mariagustavsson.blogspot.com
Postat av: klara

jag har fårskinn, för att hon kommer lägga mer muskler i sadelläget, och då slippa köpa ny sadel då :D

jaha, men de kanske är en annan modell på din butet tvål ? är den bra ?

2010-04-09 @ 20:21:03
URL: http://klarrs.blogg.se/
Postat av: M

Generalisera inte paddarnas inverkan! Vår ena sadel ligger NÄSTINTILL perfekt, INTE för smal fram utan riktigt bra, problemet är att sadelns anläggningsyta ligger några millimeter för långt bak, vilket en (extremt) tunn bakpadd kan lösa jättebra!



Den andra sadeln ligger också jättebra, men hästen har kvar liiite unghästmanke, men ryggen är tillväxt. Där fungerar en höjande (typ 0,5 cm) padd fram SUPER! Det är klart att man anlitar proffs igen när hästen växt mer, men nu är den så perfekt den kan bli. Dessa sadlar skadar INTE ENS som de är, men vi vill ha det optimala, även om det gäller för en kort tid. De är bra musklade, igång och fina och har varit så över vintern också.



Jag vet att många inte är noga med sina sadlar, men med hjälp och sunt förnuft kan man komma långt. Med proffs ännu längre :) Lycka till alla!

2010-04-09 @ 20:55:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: