Rätt längd på bettet

Tyvärr ser man, tycker jag, allt för långa bett på många hästar!

Gamla läran var att bettet skulle sticka ut ½-1 cm på varje sida. Man sa också att ett tvådelat bett fungerar på alla hästar och ju tjockare bettet är desto mildare.

Det är ju tur att kunskapen går framåt i tänk. Många hästar trivs bättre med en rak mundel och ett tredelat ligger bättre i munnen än ett tvådelat på många hästar. En häst med trång mun, låg gom, stor tunga med mera kan inte ha ett tjockt bett i munnen och då blir bettet snarare skarpt än snällt, en sån häst trivs bäst på ett smalt bett.
Allt är individuellt, man måste verkligen lyssna på hästen, vad den vill ha för mundel, hur högt eller lågt den vill ha bettet och hur långt det ska vara. Bäst är att ta hjälp av en erfaren hästmänniska eller en duktig veterinär/tandläkare.

Men - betten får inte vara för långa ändå. Ju längre de är, desto mer åker de igenom munnen i varje tygeltag och kan skapa stort obehag. Ett för långt bett ger även fel tryck i munnen och många hästar kan dra upp betten till tänderna och på så sätt skada dem. Det är dessutom i detta läget, med för långt bett "nötknäppareffekten" upp till hästens gom förekommer på tvådelade bett.

Ett lagom långt bett ska ligga bra i mungipan, inte sticka ut särskilt mycket, men inte heller vara för kort att det hela blir ihoptryckt istället.
Enkelt sätt att kolla om bettet är för långt är att ställa sig framför hästen, som självklart har träns på sig, och dra i ena bettringen, inte för hårt, utan så bettet flyttar sig, kolla då även på andra sidan att bettet inte dragits in i munnen på den sidan.




Boxgrannens träns och bett, tre cm längre...

Kommentarer
Postat av: Warnmark - Tävling på bloggen -bloggen för dig och din häst

Sv; Jag kommer inte in på den av någon av våra datorer så det är antagligen där felet är för jag trodde verkligen att den hade stängts ner. Haha. Men riktigt tråkigt då det är en bra sida :).



Sen har jag ett problem när det gäller bett. På min ena är 11,5 förlitet och 12,5 förstort. Vet du något märke som har 11,12cm osv när det gäller bett?

2010-01-23 @ 12:45:54
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Moa

Bra att du tar upp det, det är helt sant. Min häst hade ett 14,5cm bett när hon kom till mig, HELT galet! Idag har hon 12,5 cm. Betydligt bättre. På sitt raka bett måste hon ha 11,5.

~Moa

2010-01-23 @ 15:44:18
URL: http://moastraning.blogg.se/
Postat av: Matilda

Ämnet är väldigt intressant, men vissa saker är väldigt dumt att tex 11,5 har nästan alltid små ringar, har man en storhäst med stort huvud men smalt, då får man genast problem. Som tur är har Sprenger 11,5 med stora ringar.

2010-01-23 @ 18:48:10
URL: http://ryttarinnanmatilda.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: