Behandla blött läder

Ibland blir det ju så att man tvingas ut i regnet och allt blir blött. Då är det jätteviktigt att ta hand om lädret efter, annars kan det spricka och gå sönder.

När lädret blir blött töjs den inre fiberstrukturen i lädret för att rymma det absorberade vattnet. Då försvagas lädret eftersom fibrerna förvrids från dess normalt sett starka organisation.

Lädret består av sen tidigare balsamerande oljor efter att man behandlat lädret och detta dunstar av tillsammans med fukten när lädret torkar och då tappar lädret smörjningen och fibrerna klibbar ihop i klumpar och det gör då att lädret känns torrt och stelt. Därför är det viktigt att lätt behandla lädret med läderfett, balsam eller olja när det fortfarande är fuktigt för då är det genomträngligt och mottagligt.


Efter det ska lädret torka, så naturligt som möjligt, absolut inte i närheten av någon värmekälla som element eller liknande. Bara låt det lufttorka på sina vanliga platser.
Är lädret fullt med grus och sand är det bra att skölja av lädret, för sanden kommer annars att repa lädrets narv och då försvinner glansen på lädret och lädret kan även utsättas senare för större påfrestningar om det blir repor där smuts och svett kan fastna. Passa på att göra detta när lädret redan är blött.

Kommentarer
Postat av: warnmark -Hästblogg -Vinn din egen bild utskriven i A4 storlek

Sv; Det känns som de är sega överallt att få in den. Hade planer på att köpa den redan i April men då sa det ju bara pang och så var den slut överallt.. Tycker fyra månader är lite för lång tid att få in den igen. Haha

2010-07-28 @ 22:02:09
URL: http://warnmark.blogg.se/
Postat av: Hanna

Efter denna dag behövs det verkligen!

2010-07-29 @ 20:22:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: