Fast martingal

Fick många frågor om vad en fast martingal är.

En vanlig martingal löper löst på tyglarna, en fast martingal sitter fast i nosgrimman.

Jag tycker inte att det är så jättevanligt med detta (finns så många andra varianter på hjälptyglar istället för detta) och enligt frågorna så verkar det inte vara så vanligt.



Anledningen till att man rider med en fast martingal är för att håll koll på huvudet på hästen när hästen slänger upp det och därmed tar det tvärstopp där martingalen tar emot. Löper ringarna på tyglarna är det precis innan ryttaren träffas av huvudet som det ska ta emot (förutsatt att martingalen sitter som den ska).
Det är inget som drar ner hästens huvud, då används det helt fel.

Det var faktiskt "tack vare" den fasta martingalen aachennosgrimman uppkom.
Förr i tiden reds hästarna på engelsk- eller remontnosgrimmor. Men så var det någon som ville kunna rida med en fast martingal samtidigt som hästens mun var ihopstängd av en nosgrimma och det går inte att rida med fast martingal och remontnosgrimma (nosgrimman sitter så till att om hästen sliter upp huvudet kan det sluta olyckligt med nosryggens spets) så då gjorde man en variant blandad av remont och engelsknosgrimma - aachennosgrimman.

Det är inte tillåtet att tävla med fast martingal.

Kommentarer
Postat av: Lina

SV: Ja, det har du rätt i! Såvida hästen inte är uppe i det blå, men då kan man ju som ryttare helt enkelt förvarna lite om det.

2010-05-11 @ 09:06:13
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: FRIDA ELMLUND - en hästmänniskas vardag

Tack för att du förklarade! Har aldrig riktigt fattat vad som menas med fast martingal och jag har aldrig sett någon ha den så heller :)

2010-05-11 @ 11:05:11
URL: http://fridaelmlundare.blogg.se/
Postat av: Karin

i gymkhana är det godkänt, för det har dem i scandinavium. :)

2010-05-11 @ 15:37:18
Postat av: Emma

Har aldrig sett en fast martingal, har däremot en vanlig martnigal:)

2010-05-11 @ 16:58:26
URL: http://emmatraning.blogg.se/
Postat av: Linda

Det är inte tillåtet att tävla med fast martingal i Sverige, det är inte många som anväder sig av det. Sen täkte jag bara påpeka att när martingalen är fast i nosgrimman och hästen slänger med huvudet, då bråkar hästen "med sig själv" ist för med ryttarens hand som det lätt kan bli med löpande martingal :)

2010-05-13 @ 23:54:21
URL: http://splach.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: