Lugn dag i stallet

Ute hos hästarna idag, som vanligt. Gick på promenad med den ena, han är lite ofräsch men måste röra på sig.
Och de där jäkla elstaketen. I en av hagarna med lite utbrytarpollar har de höjt elen - och så lyckas jag komma åt ena snöret när jag ska ta ut en häst så jag fick en stöt rakt på rumpan. Aj!

Väderrapporten såg inte så lovande ut inför måndag kväll/natt. Förmodligen snö. Tur att det är broddhål i alla skor!


Horseman's One Step

Ingen har nog undgått Horseman's One Step!
Jag tycker det är helt suveränt! Brukar använda det efter varje gång jag använt träns som används dagligen.
Dock håller det inte i längden så det är ju bra att rengöra lädret ordentligt med lädertvål och sen behandla det med läderfett en gång i veckan.

Men det är lätthanterat och enkelt att använda - bara en ren svamp, inget vatten behövs! Ger lädret en fin glans. Jag brukar även ha det som sista putsen innan tävlingsstart om jag inte har några läderwipes i närheten.

Tyvärr är det lätt att man tar lite mycket, stick bara försiktigt ner svampen i burken. Jag brukar bara behöva ta medlet en gång, det som hamnar i svampen brukar räcka ganska långt!
Cirka pris 129 kr.


Sy knoppar

Jag har i många år använt de vanliga gummisnoddarna men tyckte resultatet blev varierande från gång till gång och gummisnoddarna hann alltid bli gamla, torka ut och gå sönder varje gång man skulle fästa dem.
Då började jag sy knopparna istället! Visst, även det tar ett tag innan man lär sig. Jag knoppar med gummisnodd elva knoppar på tio minuter och syr samma antal på runt femton minuter.

Många använder björntråd eller liknande, Jag har fått tipset från Tyskland att istället använda garn!
Enklare att få tag på, mycket billigare, finns i massa färger och framförallt enklare att använda när man vill ha bort knopparna, bara dra ett ryck i knoppen så lossnar garnet.

Nu måste jag be om ursäkt för min flickas ojämna man, men ni får stå ut med det! Ska fota när jag syr en vit man så ni får bättre bilder!


1. Börja att dela upp manen i lika stora delar, gör benorna raka med hjälp av mankammen.


2. Fläta varje tofs HÅRT, fäst med gummisnodd och vik in toppen så inget spretar ut.


Du kan även göra en fläta och sen snurra tråden runt för att fästa den. Jag snurrar garntråden några varv runt flätan för att göra den extra hållbar.


3. Efter att ha snurrat några varv sticker jag ner nålen längst ner på flätan, uppifrån och ner.




4. Sen lyfter jag på flätan och sticker in nålen i början på flätan, på undersidan och drar ihop det hela. Syr sen några gånger upp och ner för att fästa.


5. Efter det trycker jag hela nålen igenom flätan så den kommer ut i botten.

Efter det gör jag om proceduren steg 4 med att fästa allt och sen är det bara att klippa av garnet som blev över!
Jag censurerar slutresultatet, det vart köttbulle-knoppar.

Många använder de nya silikonsnoddarna. Jag ska försöka få tag på dem lite billigare än vad jag hittat dem för så gör jag en utvärdering!

Ett bra läder del 2

Ett bra läder är färgat helt igenom - det kan man enkelt kolla i hålen på tränset, är hålen naturfärgade är det oftast ett träns av sämre kvalité där man inte lagt så mycket tid på att få det snyggt.
Svarta läderprodukter färgas, eftersom lädret alltid är ljust brunt från början, svart är alltså ingen naturlig färg. Brunt läder kan färgas till en viss del, men oftast har man använt olika varianter av att fetta in lädret för att få det mörkare. På det sättet utsätts det lädret inte för lika mycket kemikalier som ett svart läder och kan därför ses som ett mer friskt och ej så skadat läder.

Svart läder är alltid svart, det finns en nyans av svart. Brunt finns i hur många olika nyanser som helst vilket kan vara lite roligt att leta efter men blir oftast mycket frustrerande om man är så petig och måste ha precis samma nyans. Lättast är att hålla sig till samma märke så har man snabbt och enkelt samma nyans på allt.

Jag själv tycker personligen att brunt läder är roligare än svart läder. Ett brunt läder ser du åldras, det gör du inte med ett svart.
Brunt läder kommer alltid bli mörkare med tiden efter man behandlar det - det är helt naturligt!
Dock måste man tänka på att det bruna lädret är känsligare än det svarta! Svart är som sagt alltid svart. Brunt kan du till exempel inte ha på läderolja då det kommer mörka lädret kraftigt! Något som är viktigt att tänka på!

Nästa del blir sista, då tar jag upp hur man sköter ett läder på rätt sätt!

Kiwi Parade Gloss Prestige

Jag vill bara tipsa om Kiwi Parade Gloss Prestige! Gör dina stövlar glänsande!



Köpt på Åhléns, 25 kr.

Dagens shopping

Var och kikade lite efter nyheter i butiken här, dock inte så mycket. Det börjar ju bli kyligt igen så köpte ett par av Kingslands vinterstrumpor. Dock är jag lite fundersam över priset... Har sett flera som säljer dem för 119 kr, men jag betalade 198 kr för dem.

Vad kostar de hos er?




Hinkhållare

Nog världens konstigaste uppfinning - men den är genialisk!

Bara att hänga över boxkanten och hänga på hinken. Den är superlätt att flyta till något annat ställe och den är konstruerad att en häst inte ska kunna fastna i den tack vare ringen över kroken.





Cirka pris 39 kr.
Mest ultimata är en vattenhink med en plan sida (orkade inte hämta hinken så tog första bästa hink, men ni förstår!) :)

Längre ben vid klippning

Många hästar ska klippas - många blir snygga, många inte.

Vid en helklippning och spår/filtklippning där man lämnar benen oklippta ser jag själv många mista en viktig detalj när de klipper.

Följ muskelaturen!
Längst upp på hästens framben blir det som en spets, där ser man allt för många som bara klippt rakt och lite "kapar" benen på hästarna. Klipper du så de blir en spets högst upp ser det ut som om att hästen har längre ben!





En liten ponny i stallet jag klippt med päls á la isbjörn.

Ko-cho-Line

Carr&Day&Martin Ko-Cho-Line är ett gammalt och beprövat läderfett!

Det är rött till färgen och tjockt i konsistensen, det färgar inte av sig så att lädret byter färg.
Jag använder det inte jätteofta, utan mer på de träns, läderbenskydd och allt annat läder som inte används så ofta då Ko-Cho-Line håller lädret i gott skick och skyddar mot mögel.

Det kan vara lite svårt att få tag på, men har din butik produkter från Jacson kan de ta hem Ko-Cho-Line åt dig!
Cirka pris är 89 kr.


Löv i massor

Varit hela dagen i stallet idag, gjorde en rejäl putsning av sadlarna (tränsen pustar jag efter varje användning) så de vart rena och fina och så var jag ute och gick med hästen. Inte roligt någonstans som sagt - nästan bara lera!
Vi har en slinga där det är grus/sand som är helt okej, lite för löst i mitten just nu och lite hårt på sidorna, men det är bättre än bara lera.



Hoppas ni haft en bra dag! :)

Phu, vilken dag!

Fick rycka in som stallpersonal idag där min häst står. Phu vilket jobb!
Ta in drygt 50 hästar när vi bara var tre (brukar vara fem stycken minst) och lite sånt. Sen fick jag uppgiften utöver det jag skulle göra som fodra och mocka och hålla allmänt snyggt att göra kvällshöpåsar till alla hästar!
Hade jag sluppit det sistnämnda hade det nog varit ganska slappt och skönt jobb. ;)

I morgon tänkte jag försöka fota lite i stallet så det kommer lite spännande inlägg.

Vinterridbyxor

För några år sen slog Pikeur igenom med den såkallade vinterridbyxan i softshell material. Ett nytänkande mot att slippa knögla med långkalsonger under ridbyxorna eller att ha termobyxor över som gjorde att man vart en michelingubbe.

Det som är bra med softshell materialet som det mesta i klädesväg börjar komma med nu bland ridsporten (tack! man har undrat vart alla funktionsmaterialkläder varit någonstans) är att de är lätt vattenavstötande, leder fukt vidare samt är lätta att bara torka av om de blivit smutsiga.

Nu har ju nästan alla märken utvecklat en egen softshellbyxa och priserna varierar kraftigt!
Googlade lite för att hitta lite priser och här är de jag hittade.

Pikeur (finns i modellena Mondega, Lugana och Cindy) från ca 1700 kr beroende på butik
Euro-Star - 1495 kr
Mountain Horse - 1199 kr
Horze - 889 kr
Jacson - 799 kr
Hööks - 699 kr
Pfiff - 695 kr
Börjes - 399 kr

Back2Back är ju lite billigare, dock ingen prisuppgift på dem. Cavallo har även ett par.

Jag läste att Pikeur hade fått enorm press på sig att folk ville ha Cindy i softshell så de tillverkade den, men sen sålde den knappt alls eftersom man kanske inser att man måste nog ha en lite högre midja på vintern för att inte frysa allt för mycket.

Har du någon vinterridbyxa? Om inte - hur har du annars?
Jag funderar på att köpa ett par, står inte ut med långkalsonger!

Egen designad?

Haha hoppsan! Det hände visst en olycka i tvätten.
Men det gjorde ingenting! Jag skrattade mycket gott när jag såg det! Helt ärligt så började pikén att tappa allt för mycket av den blåa färgen (som tyvärr verkar vara problemet hos många av Kingslandprodukterna) så det vart en uppiffning av den istället!

Den matchar min andra Kingsland piké som är från vårkollektionen, den med rosa sidenband på insidan av kragen.
Det är ju tur att jag gillar rosa!



Jag fick inte riktigt till färgen på bilden. Bilden till vänster är samma dag jag köpte tröjan förra sommaren, till höger är 'misstaget' som egentligen är mer rosa men det framkom inte på bilden.

Ta det lugnt på vägarna!

Senaste veckan har det skrivits om jättemånga olyckor med hästsläp inblandat på vägarna i Sverige. Dags att inse - vintern är på väg! Termometern sjunker närmre noll och kanske till och med lägre än det främst på natten så är vägbanan fuktig blir det halt!


Ridsport på TV

Jag skulle ju påminna er! :)

Eurosport, ikväll klockan 18:25 - WorldCup från Helsingfors
Eurosport, ikväll klockan 19:25 - Hoppning från San Patrignano
Eurosport, ikväll klockan 21:25 - RidersClub

Mellan hoppningen från San Patrignano och RidersClub är det en timmes polo, så ni inte blir besvikna och tror att det inte kommer!

Lera i all oändlighet

Kan det kännas som nu!
Skogen är superlerig där man brukar rida eftersom alla rider där. Ridbanorna är nästintill likadana. Det är mycket lätt att fastna i ridhuset såhär års!



Hur är det hos er? Står hästarna med lera upp till knäna i hagen? Hur gör ni med skogsturerna nu när det är så lerigt?

Ny padd från Eskadron

Jag börjar tröttna lite på allt fårskinn man ser överallt. Måste jag erkänna.

Eskadron har kommit med en ny  padd som heter Trapez som fyller ut sadeln lite fram ifall man har en sadel som är lite för vid.
Finns i svart och vit med två hål i så man trär igenom schabrakets stroppar genom så padden ligger stilla.


Ett bra läder del 1

Läder är något vi använder mycket inom ridsporten, främst bland träns och sadlar.

Det finns stora prisskillnader, träns för 159 kr hos en stor kedja till kandar för 10.000-tals kr.

Vad bör man tänka på då?
Ett träns för 159 kr är oftast av mycket dålig kvalité. Lädret är oftast av indiskt ursprung och känns som papper när man tar på det. Visst - fördelen är att man har råd att köpa många träns. Risken är att det är någon brist i konstruktionen på tränset och lädret - en säkerhetsrisk då det kan gå sönder.

I Europa används största delen av läderproduktionen från nötkreatur - kor och kalvar.
Kalvskinn är ganska vanligt, ett dyrt och väldigt känsligt läder. Finns mycket på lite mer exklusiva sadlar.

Läder har två sidor, en narvsida och en köttsida. Köttsidan är den undre där det är lite strävt och ojämnt. Narven är en sorts plastblandning som lagts på lädret för att få den släta och fina sidan på lädret. Narven kan dock vara lurig då det är enkelt att gömma skador på lädret som sprickor.

När jag köper en läderprodukt luktar jag alltid på lädret så det inte luktar kemikalier eller mögel. Jag knådar runt lite för att känna hur hela lädret känns och jag gör böjprovet - böjer lädret kraftigt ihop för att se hur narven klarar sig. Spricker narven lite eller mycket köper jag det inte.


Det är ju även roligare att ha ett träns till exempel en längre tid än att behöva slänga ett träns för att det blivit fult för ingen användning alls som många billigare träns blir. Sköter man om det som man ska håller det sig mycket länge!

Ta ut svängen!

Något som egentligen bör vara självklart är något man lätt glömmer.
Ta ut svängen när man går ut från boxen, in/ut genom stalldörren och så vidare. Spara hästens höfter så de inte slår i! Det är vanligare med skador på det stället hos hästar än vad man tror.

Dessutom, många gånger om hästen har sadel på sig så kan den fastna och repas och även skrämma hästen.



Ridsport på TV

Nu i helgen är det världscupen i Helsingfors som gäller.

SVT1, imorgon klockan 17:00

(Missar ni sändningen sänder Eurosport det på onsdag, jag ska försöka komma ihåg att påminna er!)

Några av dem som startar är - Pius Schwizer, Ludger Beerbaum, Peter Leprevost, Steve Guerdat, Daniel Etter, Jessica Kürten, Svante Johansson, Edwina Alexander och många fler!

Kotskydd

Nu börjar man allt mer här i Sverige se de "vanliga" ryttarna rida med dessa kotskydd från Eskadron. Jag såg dem redan 2005 i Falsterbo då en tysk red med dem.

De är bra om man har en häst som ibland slår i karleden eller strax under där benskyddet skyddar i vanliga fall. Istället för kotring eller karledsskydd.



Nytt stalltäcke?

Eller en ny bordsduk?

Bucas har bytt ut lite färger i sitt sortiment.
Celtic Stable fanns tidigare i tartan och svart kritstrecksrandrigt. Det sistnämnda är dock utbytt mot svart/vitt rutigt. Antingen gillar man det eller så gillar man det inte - som det brukar vara!

De har även ändrat knäppningen på den fram. Nu är det en omlottknäppning med endast ett smart nytt spänne framtill och massa karborre istället.

Finns i Light, Medium och Heavy. Alla har den patenterade Stay-Dry fleecen på insidan som även är anti-bakteriell på innetäckena. Light är endast med fleece, Medium har fleecen och 150 g polyester fodring och Heavy är fleece med 300 g polyester fodring.
Finns även matchande hals till om man vill ha det.



Blir färgen en storsäljare? Skulle du kunna tänka dig köpa den?

Whipwatch

Ja, onödig eller nödvändig?

Whipwatch är ett vanligt ridspö med ett tidtagarur på uppe vid knoppen som kan vara bra att ha vid intervallträning, fälttävlan eller vid distansritt.

Jag har hållt i det och tyckte det var otympligt stort att hålla i när man måste trycka på någon knapp för att stoppa/starta. Lite svårt att hålla på med när man sitter till häst i någon högre gångart än skritt, misstänker jag.

Vad tror du om detta?

- Bild kommer!

Höanalys

Hur gick det för ert grovfoder i år? Fick ni bra värden på det?

Vi har helt okej och hästarna klarar sig på Krafft Grund, betfor och mineraler. Det är ganska skönt, det kan bli höga kostnader när man måste köpa lusern, tokosel och allt annat som brukar behövas.
Första gången på länge är selenhalten tillräckligt hög.



Broddar...

I total brist på inlägg så hittade jag en bild på datorn med lite broddar.
Snart är det ju dock dags för snö- och vinterbroddarna. Huh, snart blir det halt och jäkligt.

Men istället för att tänka så kan man ju alltid tänka lite på sommarens tillhörigheter - gräsbroddar.

Vad har ni för gräsbroddar?

Tidigare hade vi alltid vanliga fyrkantiga gräsbroddar men nu kör vi de som är runda i toppen istället.
De är bra då de inte får fäste på det sättet en fyrkantig får för att enkelt kunna snurra på sig och lossna, vilket kan bli riktigt jobbigt på en tävling när hästen glider undan - skräcksenario för mig.



Bettpasta

Jag vill tipsa om Bettpasta!
Det är ett vaselin i tjockare konsistens med äppelsmak utvecklad av Hästtandvården i Motala.
Från början är den väl gjord för att smörja direkt på bett och liknande för att minska friktion och slitage på mungipor och laner, men alla jag känner, även jag - använder den direkt i hästens mungipor.

Hästen tycker om det också. Äppelsmaken är poppis.
Det är även 0 timmars karens enligt STC!




Jag har köpt min på Mantorps travshop för 60 kr.

Att klä sig rätt i vinter

Efter att ha stått hela morgonen på terrängbanan uppdaterar jag detta inlägg för att påminna mig själv samt för att lägga in en bild! Läs det en gång till!

Det är något man måste tänka lite extra på när man har häst - anpassade kläder efter vårt klimat och väder för att vinterhalvåret i stallet inte ska bli en pina.

Felet många gör är att ha bomull på sig. Bomull drar åt sig svetten, men släpper inte ut fukten tillräckligt snabbt. Alla vi har väl varit med om att ha tränat och haft en t-shirt på sig under en tjockare tröja, det blir kallt efter ett tag och bomullen blir ju inte varm heller.

Ett underställ är att föredra när det är kallt ute, det ska då vara av ull. Ull är varmt, absorberar fukt och släpper snabbt ut den igen.
Ovanpå understället är det mest ultimata att ha en fleecetröja, då av bra fleece, som även den drar åt sig fukten och släpper den vidare.
Överst har man på en skaljacka med andningsfunktion, som släpper ut fukten.

Det är det mest ultimata att klä sig med för att hålla sig varm och torr när det är kallt ute.

Vad man har på sig på underdelen har inte så stor betydelse eftersom man inte svettas på samma sätt som på överkroppen. Ett flertalet märken har kommit med soft-shell ridbyxor. Prisklasserna varierar.. Back2Back har några i den billigare varianten och Pikeur är den dyrare. Det går att hitta många därimellan.
Att inte glömma dock, inga bomullstrosor heller. Det som går att använda utöver ylle är silke, då riktig och inte någon billig kopia.

Visste ni att helskodda ridbyxor utan fodring innanför skoningen är lika kallt för rumpan som om att du skulle stå naken?

Bra skor, mössa och vantar är att föredra ( ;) ) för att hålla de andra delarna lite varma!



66 North är experter på bra kläder!
Här på bilden ser man ett underställ i merino ull, med en bra fleece över det och så en skaljacka med andningsfunktion.

RSS 2.0