Läsarfråga

Anna, Men finns den gamla modellen kvar? de var ju så bra till att ha hö i!

Ingen panik Anna! De vanliga IKEA påsarna finns kvar. De kommer nog alltid finnas.
Ibland kommer IKEA med nya annorlunda påsar. Sist var det de brittiska påsarna de hade, som de vanliga (som alla stall har) fast hälften så små.
De kom efter att IKEA i Storbritannien slutat med pappåsar och sålde endast på plast för att folk skulle ta med dem varje gång de handlade hos dem - mycket mer miljövänligt!

Pessoalounge


Brukar ni använda er av en sån vid longering?
Varför använder ni er av den?
Är du emot den - isåfall varför?

Horze Avalanche

Hade jag haft ett sto hade jag nog kanske köpt detta täcket från Horze. ^^

"Regntäcke med hög hals och fleecefoder. Tillverkat med kil vid halsen för perfekt passform. Bogvecket har flyttats framåt för att minska trycket på bogen. Dubbel bogknäppning med karbinhakar, kryssgjordar med elastisk ände och avtagbara elastiska bensnören."Kostar 759 kr och just nu har Horze fraktfritt!

Svart läder är sämre

Det är många som inte tror på det, men jag har frågat flera personer som jobbar med läder och alla håller med och säger att det stämmer.

Brunt läder är bättre än det svarta. Även om det kommer från samma läderbit är den bruna alltid lite bättre för den tas från den bästa biten på det skinnet. Svarta tas från den sämre delen.

Anledningen är till stor del att det svarta lädret färgas. Allt läder är från början ljust. För att få fram en annan brun nyans kan lädret behandlas med fett och liknande, men svart är lädret aldrig.
Det är mycket enklare att gömma skavanker på lädret när det är svart, då det syns mindre för att det är mörkt och färgas.

Sen är ju brunt läder snyggast. ;)
Tycker jag i all fall, roligare då det känns mer levande än svart. Man ser hur det ändras under åren man har det. En stor del av charmen att ha brunt.

Nya IKEA påsarna

Var på IKEA förra veckan och hittade de nya IKEA påsarna som säljs. De är rektangulära med dragkedja och handtag. På undersidan är det konstruerat så man kan ha påsen som en ryggsäck.

Superbra till förvaring av täcken, schabrak med mera typ på höskullen eller ovanför skåpen så slipper de bli dammiga och utsatta för gnagare.
Undersidan av påsen som enkelt kan fungera som ryggsäck.

Baksidan är jag inte helt hundra varför den ser ut som den gör, kanske någon av er läsare som vet?
29 kr kostade den.

Equipes färgade bett

Jag har fortsatt rensningen här hemma (ih, var mycket mer tidningar och kataloger än vad jag trodde) och mitt i all röra hittade jag en katalog från Equipe. Bläddrade snabbt igenom den och hittade de omtalade betten från några bilder som Equipe har, där hästar som visar upp tränset bär det blåa bettet.

De finns alltså att köpa! Jag vill gärna ha det rosa! ;)
Det är bett helt i titan.
Matchande träns har de också!

Pelham, två tyglar och martingal

Ett pelham är ju konstruerat för att användas med dubbla tyglar. Många vill ha på en martingal vid hoppning och då blir ofta frågan - hur ska den sitta då?

När man rider med två tyglar benämns de ofta genom bridongtygeln och stångtygeln efter hur de sitter på ett kandar. Bridongtygeln sitter alltid i det vanliga bettet och stångtygeln är den tygeln som ger hävstång om man tar i den.

Man vill inte ha ett dragande i stångtygeln, därför ska den alltid hänga själv och martingalen ska löpa på bridongtygeln.
Ibland ser man ryttare med martingalen genom båda tyglarna. Inget jag har erfarenhet av men kan tänka mig att de väljer att använda den så för att kanske få en "hårdare" hjälp ifall hästen slår mycket med huvudet.


Så här "bör" martingalen sitta.


Här är martingalen trädd genom båda tyglarna.

Läsarfrågor

Hej! Vad är skillnaden mellan ett pelham och ett babypelham? :D
Svar: Ett babypelham har kortare skänklar än ett vanligt pelham. På det sättet blir det mindre hävstång och blir så lite snällare.


Pessoa har ett trevligt babypelham, rakt med svängd mundel.

Nosnät - min häst är väldigt känslig elr liksom om man tar lite med tygeln så slår hon lite med huvet så undrar om de e nåt för mig ?
Svar: Nej, det tror jag inte. Låter mer som din häst är väldigt känslig i munnen. Är hon kollad i munnen av en duktig veterinär så hon inte har sår eller vassa kanter? Något som ger ett obehag när du tar kontakt?
Hur sitter bettet? Är det lagom långt/kort? Ett förlångt tvådelat slår upp i gommen vid en förhållning och ett för långt tredelat nyper hästen i lanerna. Prova ett snällare bett, rakt något svängt tränsbett eller ett Nova bett.

Skulle så gärna vilja gå en tappskokurs. Har letat massa på internet men det verkar som om alla går genom naturbruksgymnasium och liknande. Vet du hur man hittar någon sån utbildning?

Enklast tror jag är att fråga din hovslagare, han/hon bör veta närmaste stället du kan fixa det genom, kanske även via just din hovslagare också!

Hur räknar du ut foderstat? Tips på någon bra bok eller hemsida kanske?
Det verkar som om min häst blir lite nervig på havre nämligen, vad tycker du jag kan ha istället? korn?

Jag använder mig av Hippocampus foderstatsuträkning, med en nypa salt att det inte funkar 100%igt på alla hästar, man brukar säga +-10% beroende på häst.
Har du en höanalys på höt hästen äter? Utgå från den. Har man riktigt bra hö kan man ha tur att hästen inte behöver äta kraftfoder alls, utan då bara komplettera med mineraler.

Hur gör du med småsår? Om hästen har något mindre sår på tex benet från hagen?
Kollar oftast hur allvarligt det ser ut. Oftast är det bara att pälsen är borta och då brukar jag bara tvätta rent och smörja på med något mjukgörande.

Tips på att förebygga mugg? Någon salva att stryka på ibland eller "bara" hålla rent.. Ibland är hästarna lite skorviga där tycker jag, ska man pilla bort det eller låta det vara?
ProbaVet och NeoDerma är supersalvor för mugg tycker jag. Bra att ha någon av dem hemma! Jag har tyvärr en förmåga att pilla bort allt, men än så länge har jag inte märkt något negativt av det. De brukar oftast ramla av när jag smörjer in någon salva på dem, man måste verkligen massera in salvor i huden, annars ligger det bara på utsidan och inte gör någon nytta.

Vad har du för erfarenheter av Flippanbettet?
Ridit på det någon gång, tyckte inte det var någon skillnad mot ett kimblewick, men det är ju skillnad från häst till häst.

Skulle inte du kunna skriva ett inlägg om hur man på bästa sätt sätter igång en häst efter 1års vila p.g.a skada, hur man ska göra vad man ska tänka på osv :)
Bäst är att diskutera det med sin veterinär. Men det gamla klassiska, låt det ta tid och gå lååångsamt framåt.

Har du nån teori varför så många använder pessoa bett när de inte är bra för hästen?
Okunskap.

Du har skrivit om hötester, alltså när man kollar hur mycket näringsämnen höt innehåller. Men hur vet man efter det hur mycket hästen behöver? Alltså vilka halter som hör ska ligga på?
Det beror på vad det är för hästar man har. Hippocampus är en sida du kan få hjälp att räkna ut en vettig foderstat.

Hur hade du gjort med din åring om du skulle haft den på lösdrift mat, hantering osv :)
Oj, jag har aldrig haft en så pass ung häst så känner mig inte mogen att svara på det! :)

Vad tycker du om ridtravare?
Inget speciellt. Ridit några, kallbloden tycker jag bättre om än varmblodstravarna om jag måste välja ridmässigt. Oftast svåra hästar som hamnar i fel händer.

Varför är du "anonym"?
Jag är inte särskilt anonym tycker jag, jag har bara inte tagit upp så mycket om mig eller hästen, detta för att det inte är en blogg om det. Många andra bloggar handlar om ryttarens träning och tävling med sin häst, nästintill alla hästbloggar handlar om det kan jag tycka. Jag vill ha något annorlunda som inte är så och det är många som skriver och säger att det är kul att jag inte har en blogg som är en i mängden så jag kommer fortsätta ha det så. :)
Har fått kommentarer om att jag aldrig visar bilder på hästen eller min utrustning. Jag kan säga att det ligger en hel del bilder uppe på det, bara att jag specifikt inte skrivit just vad det är. ;)

Favoritmärken?:)
Pikeur är favoriten bland ridbyxor. Kingslands jackor gillar jag, även deras strumpor som jag nästan bara använder (har nog slängt alla andra från andra märken). JW saker gillar jag rent allmänt, har flera schabrak därifrån. Equiline och Eskadron. Oj, hur många får man välja? :D

ShoeSecure - inga fler tappskor

Världsnyhet som bryter den onda cirkeln med återkommande tappskor - ShoeSecure skruvas fast på och täcker baksidan på framskorna och hindrar därmed att hästen trampar av dem med bakfötterna. Designad för användning när hästen är i hagen (tester vid ridning pågår). För användning tillsammans med konventionella hästskor som spikas på hoven, fungerar även med många typer av sjukbeslag, t ex heartbars - rådfråga din hovslagare.

 • Lätt att ta av och på.
 • Skyddar även mot trampskador på baksidan av hoven.
 • Stör inte hästens gångarter.
 • Mycket lång hållbarhet.

Storlek Small passar på hovar med diameter max 13 cm på bredaste punkten, Medium passar hovar som är större än 13 cm. ShoeSecure kan anpassas för att passa mindre (t ex ponnyhovar) och större hovar genom att borra ett hål (1 cm) i den inre bakkanten och slitsa upp ShoeSecure "framåt" så att det går att tänja ut den till en större hov. För att anpassa till mindre hov skär man bort en liten kil i slitsen så att ShoeSecure kan dras ihop lite.

Läs mer på www.shoesecure.com

Shoe Secure finns att köpa hos Stock & Sten Hästsport. De kostar 490 kr per par och då ingår broddarna. Vill man ha ett extra broddar kostar de 18 kr/st.

Text och bild lånade från Stock & Sten Hästsport med tillåtelse.
Tack Ia för tipset om dessa!

Rensat hemma

Varför sparar man på allt? Idag har jag gått igenom alla mina tidningar jag har sparade i tidskriftssamlare i bokhyllan. Det var galet många!


En del av högen, som ramlade efter ett tag för att den vart så hög...


De utklippta artiklarna jag ska beskära och spara.

Istället för att spara en tidning om det är en rolig eller intressant artikel i den så klippte jag ut den artikeln och slängde tidningen. Så ska jag leta upp en bra pärm där jag sparar dessa artiklar i istället. Då spar jag både plats och hyllor på bokhyllan (jag förstår varför hyllorna har börjat böja sig, så tungt som det var!).
Jag har ju ändå inte bläddrat i de där tidningarna sen jag köpte dem och jag hittade tidningar för 2001!

Hur gör ni? Sparar ni på alla era hästtidningar också?

Forsättning på kommentaren...

Några av er verkar bli upprörda. Jag har identifierat ryttaren och hästen och ryttaren heter inte Antonia.
Kan tänka mig att "Antonia" trodde att det var hon. Det är ju ganska många som tävlar med Agria schabraken.

Jag tänker inte ta bort bilden, för det är inte Antonia på bilden och vem det nu än är så är det ingen av er läsare som kommer att lista ut vem det är eller vad hästen heter, för det är omöjligt eftersom bilden är beskärd som den är, av en anledning - just för att bilden inte ska kopplas till någon utan den var bara en illustration till texten.


Bettskivor

Bettskivor är de mjuka runda plattorna som var populärare förr när de då användes vilt i alla möjliga färger. Nu använder man mest genomskinliga, bruna eller svarta. Det som matchar hästen bäst helt enkelt!

Förr använde man bettskivorna mest till att kunna göra bettet kortare. Mellanrummet mellan bettring och häst blev mindre på varje sida och då kunde inte bettet åka så mycket igenom munnen som det gör om det är för långt. Tidigare tog man mest ett bett man hade hemma, var det för långt drog man på ett eller två par bettskivor.

Bettskivor gör ju att bettringen inte ligger an mot hästen, och det kan hjälpa om man upplever att hästen ibland nyps av ringarna där de går igenom bettet. Snabb lösning tills man köpt ett annat bett med till exempel fasta ringar.

Det ramar även in en del, blir lite parerstängsverkan men inte så mycket. Många unghästar gillar det då det stabiliserar bettet.Det kan vara lite svårt att trä på dem på bettet. Spola dem i varmt vatten eller koka dem så blir de mjuka och sen är det bara att använda lite våld. ^^

Svar på kommentar

Hej, skulle uppskatta om du tog bort bilden på mig och min häst. Tycker det är lågt att ta bilder på mig och min häst när han får ett litet spörapp, jag tog inte alls i hårt, inte alls. Om du ska ta bilder, se till att skriva att bilden och texten inte har något sammanhang. Jag vill att du tar bort bilden på en gång annars anmäler jag dig på stört!! LÅGT av dig, folk kan missuppfatta och tro att det är jag som slår mig häst så som du beskriver. Idiot.. du borde förstå bättre.
Tack på förhand, Antonia!


Jag vill veta vid vilken tävling du tror denna bild är fotad, vad heter tävlingsplatsen? Vad heter din häst?

När man anmäler sig till en tävling godkänner man en punkt i Tävlingsreglementet - Man godkänner att eventuellt få en eller flera bilder publicerade på sig och sin häst på internet, med namn. Här finns det inget namn som säger för andra att det kan vara du och din häst.
För det andra har jag beskurit bilden såpass att det inte går att identifiera ryttare eller häst på bilden.
För det tredje har jag kollat alla start och resultatlistor från denna tävlingen och det finns ingen ryttare vid namn Antonia som var anmäld eller startade.
Du kan inte anmäla mig. Jag kan lagarna om bilder bra då jag jobbar med fotografering!

Svarar du rätt på frågorna tar jag bort bilden.

Bestraffning

På tävling missbrukas sporrar och spön för mycket!

Nästan alla som rider är hobbyryttare, amatörer och vad ni nu vill kalla det. För att få kalla sig proffs anser jag att man har hästarna som jobb och har meriter upp på elitnivå.

På högre nivå förekommer det att ryttarna medvetet lägger sin häst lite nära ett hinder på framridningen för att den ska slå i och få en "aha, kom ihåg frambenen!". När någon av proffsen gör det skrivs det vilt och kallas för barrering, djurplågeri och vad det nu kan vara.
Många hobbyryttare, ryttare på lägre nivå har ofta bristande ridning och lägger sina hästar nära och långt ifrån hindren. Ingen säger något om detta? Det är ju värre, för ryttaren har inte koll på avsprångspunkten och inte kan hjälpa hästen att få ett så bra hopp som möjligt - det kan gå riktigt riktigt illa.
I klasser på 130 och högre måste man som ryttare ha lärt sig att hitta dessa avsprångspunkter och hjälpa hästen, annars lär man krascha in i något hinder.
Lägre höjder på hindren klarar många hästar av att taxera själv, det är snälla hästar som låter ryttaren hänga och skumpa på ryggen och ändå hoppa felfritt trots att ryttarna rider kasst.

På högre höjder är det betydligt vanligare med rivningar än stopp. På lägre nivå är det tvärtom, där är det nästan vanligare att en häst stannar än river.

Startsignal ges, ryttaren sågar lite på hästen när den skrittar, sätter sig och trycker in sporrarna i sidan på hästen, gärna den yttre skänkeln medvetet för långt bak för att fatta galopp. Rider över startlinjen och mot första hindret kommer de lite för nära. Ryttaren hänger inte riktigt med i landningen och drar hästen i munnen, en skump i ryggen får hästen även i första galoppsprånget. Hästen ökar farten lite, ryttaren drar i tyglarna men märker sen att distansen är lite fel och driver på hästen som hoppar en bra bit före hindret. Även här hamnar ryttaren efter och drar i tyglarna och hästen får ett häftigt ryck i munnen. Ryttaren försöker i första galoppsprånget efter att samla sig och korta tyglarna som h*n tappat över föregående hindret.
På tredje hindret stannar hästen, ryttaren drämmer då till hästen flertalet gånger med spöt på rumpan och trycker in sporrarna i magen på hästen.
Hästen valde att inte hoppa på tredje hindret, för vid de två tidigare sprången hade hästen fått en duns i ryggen och smärta i munnen efter att ryttaren ryckt i tyglarna när h*n tappade balansen.
Varför bestraffar h*n sin häst för? Okunskap!

Ofta när en häst stannar kommer den helt fel på hindret och en klok häst stannar i detta läget. Inte fan ska hästen ha en bestraffning för det? Strunta i det och rid bara på hindret på nytt eller ge en klapp på halsen (på rätt sätt, inte som en belöning för att den stannade) för att säga att det är bra att hästen redde ut det genom att stanna och sen rida bort och an mot hindret igen.
En häst som stannar och har fått stryk kommer alltid ha det med sig. De stressar bara upp sig!

Sen förstår jag inte detta med att folk slår hästen vid hindret? Hindret ska inte förknippas med något obehagligt! I så fall ska detta ske i anridningen mot hindret, som en drivande hjälp.

TR Hoppning, Mom 354 h - Uteslutning - om ryttare på banan gör sig skyldig till nån form av olämplig bestraffning eller i övrigt uppträder olämpligt. Ritten ska i detta fall omedelbart avbrytas. Beslutet kan inte överklagas.
En punkt i Tävlingsreglementet som bör börja användas oftare!
Vissa domare är bra och andra mycket sämre på att under pågående ritt där ryttaren använder spöet för mycket ropa ut i högtalarna "Var försiktig med spöt!".

Fortsättning ur TR...
Spö eller piska får inte användas som bestraffning utan endast som anvisning. Hårda slag är en form av olämplig bestraffning. Ridning med uppvinklat spö eller s.k. rundslag är förbjudet och medför avstängning. Vid olydnad får hästen göras uppmärksam genom ett lätt slag på bogen eller bakom sadeln. Spöet ska i så fall användas i omedelbar anslutning till olydnaden.
Självklart finns det även lika många ryttare som föregår med gott exempel genom mycket trevlig ridning och hantering av sina hästar på tävlingsbanan. Där hästarna ställs först och inte prisrosetterna.

Och tyvärr finns det ju även ryttare som rider kasst på högre nivå.

Hittade en sida i en gammal Ridsport Special:
Hästen ska värnas - med respekt och kärlek. Det betyder att uppträda korrekt och sportsligt mot sin häst eller ponny under tävling. Domare och överdomare vill vända en trend där spö, sporrar och bryska tygeltag allt för ofta förekommer på hoppbanorna. Det gäller att sprida kunskap. Ju mer vi kan, desto lättare blir det att undvika att göra fel.
Jag minns ett samtal, för sådär åtta-tio år  sedan, med en stor tränare i Falsterbo. Han ville veta hur sporten skulle förebygga påhopp och oetiskt utnyttjande av djuren för tävlingsändamål. Frågan kom på tal om att förbjuda spö och sporrar. Men ännu viktigaare är det att utbilda de yngsta ryttarna att förstå hur hjälpmedeln ska användas. Det är ett ansvar som ligger på både föräldrar och tränare och - inte minst - på våra idoler i de olika grenarna.
En god vän påpekade en gång att ryttaren alltid är smartare än hästen. "Använd din hjärna för att överlista hästen i stället för att ta till spöet. Då kommer du längre."
Bevisen finns fortfarande  i Gula Ridhuset på Strömsholm. Varje dag kan eleveer och lärare läsa Ehrenstrals ord: "Där våldet tar vid tar konsten slut".

Ridsport på TV

Förra veckan hade de lite semester från sändningar men den här veckan fortsätter det! :)

Eurosport

Onsdag, 25 augusti
19:55 - Nations Cup Series
20:55 - RidersClub

Torsdag, 26 augusti
09:00 - REPRIS Nations Cup Series

Söndag, 29 augusti
00:00 - LIVE Global Champions Tour i Rio de Janeiro, Brasilien

Rein-bows

Såg en mycket underlig handfattning av Rein-Bows i helgen. När jag rider med dem håller jag i hela tygeln också, inte bara i handtagen.
Smart att hon har knutit en knut bakom, jag tycker att det kan vara svårt att få rätt längd då de glider, kan nog funka bra på mjukare tyglar, som vävribb.Ni som rider eller har testat Rein-Bows, håller ni som på bilden eller i hela tyglarna också?

Uteritt

Nu är det många hästar som kommer igång igen efter sommarbetet. Magen har ofta blivit större och musklerna mindre.
Ett superbra sätt att bygga upp musklerna igen är att rida ut. Rid ut rätt ut i lingonriset, bland rötter, stenar och annat som hästarna måste lyfta på fötterna för. Då får de jobba bra, sänka nacken för att se lite bättre och ryggen brukar komma i arbete. Hästarna blir även vickare i fötterna!

Klättring är bästa arbetet för hästen att bygga upp bakdelen med styrka. En häst med svag bakdel har svårare att jobba under sig och samla sig. Har du en bra backe i närheten av stallet ska du vara glad, superträning! Rid upp och ner flera gånger efter varann några gånger i veckan, räcker med en gång första gången, två gånger andra gången och sen kan man öka lite snabbare.
Är backen slät och bra kan man ju låta hästen trava och galoppera upp för den ibland också, det brukar de tycka vara kul och lite enklare än att skritta.

Och kom ihåg att respektera varann!
Man möts till höger. Möter man någon bryter man av och gärna gör halt eller skrittar när man passerar den personen. Är det en eller flera andra till häst kan man skritta förbi, men är det en människa som springer eller är ute på promenad med sin hund är det bäst om du till häst står stilla eller frågar om den personen kan stanna om du upplever personen som osäker. Det är många personer som inte håller på med hästar och äär jätterädd för hästar.
Och rider man på en väg och hästen utför sina behov - sitt av och sparka det i gräset eller diket på sidan, trevligt för alla!

Måste bara fråga om det bara är vi som har irriterande spindelväv rakt över stigar och vägar, som alltid har en förmåga att fastna på eller under näsan. Hahaha!

Olja

Olja kan vara bra att ha till lädret. Man ska dock inte använda läderolja för ofta, en till två gånger per år brukar räcka om man tar hand om lädret varje vecka.


Som jag skrivit tidigare är olja inget för brunt läder för det mörknar så otroligt fort då. Olja har man till svart läder.
Jag har faktiskt en burk läderolja i mitt stallskåp, trots att jag har brunt läder, ifall jag skulle vilja få en annan nyans på det bruna lädret.

När man oljar in lädret räcker det att man dar en svamp med olja på och drar på lädrets köttsida (undersidan som inte är slät) för det är där det tränger in.

Har man läder som man inte använt på ett tag kan det behövas ett oljebad. Plocka isär allt så tränset ex. inte sitter ihop och lägg dem i en hink med olja. Rengör lädret innan så det är rent, då är det bara att hälla tillbaka oljan i flaskan sen.

Ekololja är som jag tidigare skrivit inte bra för lädret, så undvik den!


Jag hade en martingal i färgen tabacco, samma som gramanfästet högst upp. Ville ha den mörkare så oljade in den och torkade bort snabbt. Ni ser ju skillnanden!

Snyggaste höpåsarna

Kommer från Krafft! Kul med lite annorlunda än IKEAs. ;)Köpte några stycken på Stockholm Equestrian Games, 10 kr/st kostar de. :)

Gör en säkerhetsgrimma

Ibland behöver man ha en säkerhetsgrimma på sin häst, om den måste ha grimma på sig ute i hagen eller om hästen sliter sig i stallgången och måste komma loss om grimskaften inte funkar eller lossnar för lätt.
En säkerhetsgrimma ska inte gå sönder för minsta lilla utan gå sönder när det behövs.

Du behöver
 • 1 grimma
 • 1 nyckelring, gärna en tunn, bara ett varv
 • Sax
 • Symaskin


  1. Mät upp grimman efter hur den sitter på hästen vart mitten är på nackstycket.


  2. Klipp i mitten.


  Så du får nackstycket i två delar.


  3. Ta fram nyckelringen.


  Och trä den över ändarna.


  4. Dra ut ändarna lite och vik (här har jag dragit flera cm mer än vad som behövs bara för att få en tydlig bild!).


  5. Dra ut ändarna bara någon cm från nyckelringen och sy. Sätt gärna ändan på ovansidan så hästen slipper ha det skavandes mot sig i nacken, bättre om det är uppåt. Inte snyggaste, men det har ju inte med funktionen att göra.

  Nyckelringen bör gå av vid hastigt ryck. Helst ska man ha den tunna versionen av nyckelring. Den vanliga jag använt på bilden kan jag inte lova går upp, men det var den enda jag hade i närheten just nu.
  Går ju att ha ringar i olika former, behöver ju inte vara en nyckelring, men något som har en öppning någonstans som kan öppna sig.

  Om hästen går i hagen och kliar sig på huvudet kan den fastna med benet. Eller fastna med grimman i staketet, träd och vad nu finns i hagen. Drar den är det ju jättebra att grimman lossnar så hästen inte sitter fast längre.

  Saken med nyckelringen är att den går av och det då bara är att sätta dit en ny, eftersom man sytt "tunnlar" på grimman. Enkelt!

 • Tävling hos I.N häst


  Hästtermometer

  Superbra och snabb och man behöver inte oroa sig för att termometern försvinner (helt ärligt har jag aldrig varit med om det, en myt? Den kan ju inte vandra in i kroppen, lär ju i så fall komma ut när hästen utför sina behov?).


  Kostar 249 kr och finns (bör iaf finnas) i nästan alla ridsportbutiker.

  Dagens vill ha

  HV Polo Saddle Pad Sports!


  Martingal med platta

  Martingalen har lite olika namn, allt ifrån bib-martingal, martingal med segel, anti-bit martingal...

  Den är gjord för hästar som har som ovana att ibland försöka bita tag i martingalen. Det är inte bra för hästarna kan fastna och när hästar fastnar sliter de tills de kommer loss och då kan hästen gå skador i munnen och även skada sig själv och ryttaren.

  Många tycker att martingalen gör det lite stabilare, den ramar in en del. Det går inte att ta ledande tygeltag med denna eftersom den är fast. En vanlig martingal är rörlig och följer tygelrörelserna.

  Denna sägs även bromsa hästarna lite om man tar en förhållning och plattan trycker mot halsen.


  Looptyglar

  Jag var en snabbis inne på Hööks här om dagen kom ut med ett par tyglar.

  Det finns en variant av spänne som kallas för "loop", där det inte är ett spänne som sitter fast i bettet utan det är en ring man trär igenom tygeln så sitter den sen fast. Mycket snyggare än de stora spännena som finns på flera tyglar.

  Men när jag kom hem med dem vart jag lite fundersam. Jag är noga (många kallar mig petig) med att det ska matcha och se bra ut med allt annat. Så jag tänkte prova innan jag bestämmer mig om jag ska behålla dem. Men då kom jag fram till att det går ju inte att prova dem, för det sitter ju flugor på tyglarna och då går det inte att dra igenom tyglarna. Mycket skumt.

  Hela grejjen med looptyglar är att man slipper ha på flugor för att hindra martingalringarna från att fastna.


  De från Hööks, med mycket skumt vinklade ringar och martingalflugor!


  Såhär brukar ringarna se ut.


  Stilrent!

  Äpplen

  Nu börjar äppelträden se fina ut med alla äpplen som börjar mogna.


  Kom ihåg att inte ge många äpplen till hästarna på samma dag, det kan resultera i kolik och lös mage.

  Lagom är bäst!

  Olika strömaterial

  Strö är något alla använder sig av, på något sätt. Alla använder olika och argumenterar för och emot om vilka som är bra. Jag har försökt sammanställa de jag provat med för och nackdelar. Jag har inte provat halmpellets eller pappersströ, men tar med de för att få det komplett.

  Ni är mycket välkomna att fylla i + och - med varje strömaterial.


  Kutterspån
  + Ljust
  + Fräscht
  + Bra uppsugningsförmåga

  - Dyrt i längden, ingen som vill ha hand om det efter, måste betala för att någon ska ta hand om det
  - Tungt att mocka
  - Går åt mycket spån, man mockar alltid ut ganska mycket
  - Har man inte bädd måste man vända upp och ner på iprincip allt när man mockar

  Torv
  + Lättmockat när man lärt sig hur man mockar i torv, ser skillnad på pluttar och inte pluttar
  + Går åt lite strö när man mockar
  + Folk kan om man ha tur betala för att få ta hand om gödselstacken
  + Binder ammoniaklukten bra
  + Lätt att göra och ha bädd med torv

  - Känns mer smutsigt än annat strö
  - Mörkt
  - Får en annan lukt än andra strömaterial
  - Fryser väldigt lätt på vintern då det innehåller hög fukthalt så behöver hållas inomhus minst ett dygn innan det ska torvas

  Torvmix
  + Ljusare än torven tack vare spånet
  + Det bästa av både torv och spån

  - Fryser lätt, dock inte lika mycket som bara torv


  Halm
  + Hästen har alltid något att tugga på

  - Går åt mycket halm varje dag
  - Jobbigt att mocka
  - Gödselstacken fylls snabbare än med andra strömaterial


  Råspån
  + Ljust
  + Ofta gratis från sågverk

  - Innehåller ofta terpentin
  - Ofta lite bökigt att mocka


  Halmpellets
  + Billigare i längden om man gör bädd
  + Funkar bra på "stökiga" hästar

  - Dyrt
  - Dammar mycket


  Pappersströ
  + Dammar ingenting

  - Dyrt

  Åka buss...

  Det är många som åker buss till stallet, och då har många även stallkläderna på sig.

  Jag har aldrig förstått varför många med ridkläder på sätter sig längst fram i bussen? Jag jämför stallkläder som att det vore till exempel en hund i bussen, man luktar ju lika mycket som hunden och då ska man ju sitta långt bak i bussen.

  Bäst vore ju att byta om i stallet och ha stallkläderna där eller i en väska när man åker till och från stallet.
  Tänk på andra, visa hänsyn!

  Sen förstår jag mig inte heller på de där personerna som står och röker och väntar tills bussen precis ska gå, slänger fimpen och hinner nästan inte andas ut all röklukt innan de kliver in i bussen och sen sätter sig längst fram. Det luktar för det första riktigt äckligt och är hänsynslöst mot andra.


  SL har en som heter "Alla som gillar hästar sitter längst bak i bussen" tror jag, men den har jag inte fått på bild!

  JW skydd

  En nyare variant av kotringen är karledsskyddet i mjuk neoprene eller liknande.
  Jag har köpt ett par från John Whitaker som jag hoppas tillåts av den lille skavkänslige krabaten i stallet.

  De skyddar lite högre upp än boots, det stället som oftast är fritt mellan boots och senskydd och ibland blir det tyvärr tramp där.  Köpta på Skara Hästsport för 149 kr.

  Ploppbett

  Jag köpte detta bett på Stockholm Equestrian Games. Bett med denna utformning brukar kallas för "ploppbett". Tror det har med plupparna som sitter på mundelen.

  Bettet är ett tredelat bett, i mitten sitter tre kopparringar som hästen kan "leka" lite med om de är lite oroliga i munnen. Det brukar få de hästarna att slappna av istället.
  Plupparna på bettet gör att det inte är lika slätt till ytan som ett vanligt bett, därmed blir det lite starkare. Man kan vända på bettet åt "fel" håll så ska inte plupparna ge samma inverkan då bettet på undersidan är slätt.
  Hela mundelen är i sweet iron och det tillsammans med kopparsmaken förbättrar salivutsöndringen.

  Ska bli intressant att testa. Finns flera bett som har denna mundel, men jag tror detta räcker för min!

  Gags

  Förra helgen såg jag ett bett som inte är så jättevanligt, ett gagbett med halv ring.  Min egna slutsats av detta (en teori!) är att detta bett är gjort för att användas som på bilden, bara med gagstrapsen igenom och tygeln i det. Ett gagbett med hel ring är gjord så man kan rida med två tyglar, en tygel i gagstrapsen och en i bettringen.

  Frågestund

  Tävling hela söndag som gäller så jag tänkte att vi kan ha en frågestund!

  Fråga vad du vill veta - utrustning, foder med mera så ska jag försöka svara så gott jag kan på det!

  Bygelnosgrimma

  En bygelnosgrimma får nog många att tänka på islandshästar, men det är faktiskt ganska vanligt inom hoppsporten.

  Bygelnosgrimman är utformad som ni ser på bilden, som en remontnosgrimma med metallskänklar på sidorna som gör att underdelarna av nosgrimman inte stör bettet på något sätt.

  Nosgrimman sägs vara bra på hästar som fixar mycket med tungan och även om hästen för käkarna i sidleds då den låser och stabiliserar upp käken.

  Det finns en bygelnosgrimma på Hööks, under deras "Island" kategori, för 198 kr.

  Glöm inte!

  Idag, 14 augusti
  21.00 - Global Champions Tour i Valkensvaard, Nederländerna.

  Hur broddar ni?

  Snart är grässäsongen över men man kan ju alltid lära sig lite nytt inför nästa!

  Hur broddar ni när ni rider på gräs? Vilka broddar brukar ni använda när det är torrt respektive blött?
  Har ni en, två, tre, fyra eller fler broddar i varje sko?
  Har ni längre brodd på utsidan än insidan?
  Globus Bocaj

  Lite bilder på stöveln in action.

  Någon av er som klämt, provat, köpt ett par?

  Tappskor

  Ibland blir man trött på att hästarna drar av sig skorna. Ibland händer det bara att hästen till exempel ute i hagen busar och råkar dra av sig en sko, men händer det mer ofta får man ta sig en funderare.

 • Behöver din häst boots? En snabb och enkel lösning ibland kan vara att sätta på hästen boots, för då trampar hästen förhoppningsvis på bootsen och inte på skon.

 • Är hästen obalanserad, går hästen snett? Då kan det vara bra att ta ut en equiterapeut och/eller kiropraktor för att se om hästen är sne eller så i kroppen.

 • Hur är min hovslagare? Alla hovslagare passar inte till alla hästar. Prova byta hovslagare under ett par månader så kan du förhoppningsvis märka en förbättring.  Alla hästägare borde skaffa tappskolicens, så man vet hur man ska hantera en sko som sitter löst eller en sko som lossnat. Ifall man måste slå på skon och kanske fila lite på en något trasig hov så vet man vad man håller på med.

 • Underligt bett

  Jag är ju intresserad av bett som många av er säkert märkt. Håller alltid utkik efter nya bett jag inte sett tidigare eller kanske blir sugen att prova.

  På Stockholm Equestrian Games såg jag iaf ett bett jag inte kände igen sen tidigare.

  Rent spontant säger jag att det är ett bett ur "familjen" Elevators, det vill säga hissbett.
  Det fungerar inte som ett pessoabett fullt ut eftersom mundelen är fast i sidorna, inte löpande som pessoabettet är.  Någon av er som vet något mer om detta?

  Nations Cup Dublin

  Såg ni det nyss? Såg ni hur sadelgjorden på Glory Days flyttade på sig 10-15 cm när de slog i tredje sista oxern? Tänk om hela sadeln hade åkt rakt bak. :S

  Dagens vill ha

  Sadelgjorden med magplatta från John Whitaker. Resåren är pricken över i:et.  Finns hos Skara Hästsport för 1899 kr.

  Fläckar

  Ibland uppkommer fläckar på hästar, främst hos de stora hästraserna, fullblod och varmblod (halvblod). Det är genetiskt.

  Svarta fläckar på en häst brukar kallas för "Bend Or Sports" efter fullblodshingsten Bend Or xx (född 1877) som var fuxfärgad med svarta fläckar och dessa fläckar förekommer på många släktingar efter honom.

  Vita fläckar som förekommer på hästar kallas "Birdcatcher Spots", efter fullblodet Birdcatcher xx (fux född 1833) som hade dessa.

  Fläckarna kan uppkomma efter många år och följa många led. Har din häst några fläckar i pälsen finns förmodligen någon av dessa hingstar långt bak i stammen.


  Ridsport på TV

  Eurosport är kanalen!

  Onsdag, 11 augusti
  19.20 - hoppning från San Patrignano
  20.20 - Nations Cup Series från Dublin, Irland
  21.20 - RidersClub

  Torsdag, 12 augusti
  08.30 - Repris, Nations Cup Series från Dublin, Irland

  Lördag, 14 augusti
  21.00 - Global Champions Tour i Valkensvaard, Nederländerna

  Nosnät

  Det finns hästar som har så kallat "headshaking syndrome", där hästarna skakar/slår med huvudet mycket eller lite. I många fall kan detta förbättras eller upphöra om hästen går med ett nosnät.
  Nosnätet ger ett litet tryck mot mulen och skyddar mot solljus så hästarna helt enkelt slutar.

  Även bra för hästar som är extra känsliga för insekter och visst stänk.

  Hästar i världseliten som går med nosnät är Jessica Kürtens Libertina (headshaking syndrome) och Roffes Ninja La Silla (känslighet mot insekter och stänk).

  Nätet på bilden kommer från Equilibrium och kommer i tre-pack och kostar 498 kr.

  Dagens vill ha

  Ett argentinskt skärp.

  Det är Rigmor Arvidsson Maggi och hennes man Mariano som har "importerat" dessa skärp till Sverige från Argentina. Mycket populära. De flesta som har ett har nog den grön/röda varianten men nu finns det många fler!  Hubertus i Malmö har många olika färger, kostar 500 kr.

  Manfredi Equestrian

  Manfredi Equestrain är ett nytt spanskt ridsportmärke som designar kläder för ryttare på alla nivåer. De fokuserar sig på en perfekt kombinatiion mellan kvalitet, komfort och design.
  Ett slutresultat med handgjord design gör kläderna från Manfredi speciella.


  Jag klämde och kände på ridbyxorna på SEG, verkade helt okej! Oskodda låg på 1500 kr.
  Hubertus Malmö är en butik i Sverige som säljer deras ridbyxor.

  SEG dag 4

  Så var Stockholm Equestrian Games över för i år. Trevlig helg, förutom gårdagens regn.

  Idag var ju allt som sagt inställt på K1 banan och allt som skulle gått på gräsbanan vart flyttad till K1 banan istället.
  Jag måste verkligen ha åkt hem i rätt tid igår, gräsbanan var lerig när jag kom idag.

  Allt gick på sand idag istället och det gick bra, den banan är ju stor den också.
  SM avgjordes. Bra tävlingar!

  Tycker väl att de kunde flyttat läktaren som stod på långsidan av gräsbanan till K1 banan istället, blev trångt längst staketet men de tänkte till lite och ställde två lastpallar på varann i en lång rada längst ena långsidan så folk bakom de som stod längst fram kunde se de också.

  Överlag mycket bra tävlingar i år. Mycket mer välorganiserat än förra året!

  Inställt i morgon

  Oj, läste precis att de ställer in alla klasser som skulle gått på K1 banan i morgon pga vädret för att gräsbanan kanske inte klarar av regnet som kommer i natt. Så de klasserna flyttas dit istället.
  Om gräsbanan tillåter startar man klasserna på gräs.

  Edit: Läste på tidningenridsport.se att omhoppningen i sista klassen hade ställts in. Tror jag åkte hem i rätt tid innan det blev allt för blött.
  Tråkigt! Jag håller verkligen med den som startat debatten. Tävlingen är mycket bättre än förra året!

  SEG dag 3

  Denna dagen kan sammanfattas som blöt!

  Kommer dit och det är mulet och uppehåll, superväder speciellt för de som fotar.

  Dagen var blöt, lerig (mina skor var leriga på insidan, gissa hur mina fötter såg ut!), galna hästar från Högvakten (samma hästar som sprang bröllopskortegen) där en flög av. Stora monitorn la av hela tiden och sladdar brann (ja, jag såg det själv!) och så regn och åter regn.

  Shoppade en sak idag.
  Vågade mig inte i närheten av den montern jag inte gått in i, ska nog strunta i den helt och hållet...

  Vilken bra träning jag måste fått efter att ha kutat upp för Stureplans tre rulltrappor från tunnelbanan bara för att hinna med bussen varje morgon. ^^

  TACK Agria för att ni delade ut dessa otroligt snygga tält till alla som ville ha. :)
  Lös häst, än en gång...

  SEG dag 2

  Vet inte hur jag ska sammanfatta denna dag riktigt. Lång var den!

  SM kval junior, young rider och senior. Flera favoriter vart uteslutna.

  Derbyt var roligt. Många hästar som inte skulle ner i vattnet, absolut inte alls.
  Läskigt däremot tjejen vars häst skenade runt banan och hoppade hinder som stod i vägen. Ett hinder var dessutom ett hinder som var mycket högre än de andra som var avspärrad och inte ingick i klassen. Såg hur hon hängde fram på halsen, släppt vänster tygeln och drog med båda händerna i högertygeln. Efter två varv i sken fick hon stopp på den som tur.

  Shoppat lite idag. Det får ni se senare.
  Tycker det är tråkigt med ägaren till speciellt en av montrarna som ser ut som en satkärring som skrämmer bort en så fort man kollar på hennes prylar. Vill hon inte sälja undrar man ju...

  Rambo Handypad

  Många är vi som avskyr diverse remmar på schabraket och det gäller att hitta bra schabrak som håller sig kvar under sadeln utan att glida. Vissa glider mer än andra.

  RG, Anna Scarpati, Christina Sport är några av de märken som har en speciell undersida som gör att de glider sämre och därför behövs inte flärpar.

  Då och då dyker det upp schabrak med stoppning i manken. Hööks hade för några år sen en variant som inte längre finns i sortimentet.

  Rambo har kommit med en som kallas för "Handypad".

  Finns hos Strömsbergsgård.se och kostar 320-350 kr (190 kr på Stockholm Equestrian Games).

  Läsarfråga

  Stockholm Equestrian Games
  Tänkte bara höra om du vet om man kan köpa inträdesbiljett där på plats, eller om det är något man måste fixa innan?

  Jag tror och hoppas att man kan köpa det på plats. Vore riktigt dumt annars, de förlorar ju pengar om man inte kan köpa direkt i ingången.
  (Det var gratis inträde idag, därför jag inte är säker på svaret).
  Edit: Står på hemsidan att man kan köpa biljett i huvudentrén!

  Och ni som tror att ni kan smita in - hela området är inhängnat med byggnadsstängsel på 2 meter...

  SEG dag 1

  Första dagen på Stockholm Equestrian Games. Det var en ganska seg dag. ^^

  Trevliga tävlingar, kollade nästan bara på de nationella tävlingarna som gick på gräsbanan, inte mycket på de som gick på sandbanan, där gick det regionala 110 och 120 tror jag det var.

  Mässan var lite större än vad jag trodde att den skulle vara. Alex Boots, Strömsbergsgård (säljer Horseware på Stockholm- och Göteborg Horse Show) och Hästgallerian är även där. Hästgallerian (har?) ska läggas ner så de säljer ut sina produkter.

  Hittade lite intressanta saker jag kanske ska köpa under helgen. :)

  Dagens pryl - Den röda kavajen. Kändes som alla red med den. Den jag såg mest var Equilines softshell kavaj som Jens Fredricson och Pontus Westergren red med.

  Det var lite lerigt sen gårdagens regn. Det ska regna i helgen, det lär bli en enda stor lervälling, speciellt galoppbanan. Det brukar bli så på Ryttarstadion.


  Mysigt för hunden eller stallkatterna

  Kanske något till sadelkammaren? Även hunden och/eller katterna i stallet måste ju få lyxa till det lite. ;)  Från John Whitaker. Kommer i november och kostar £30.

  Ridsport på TV

  Idag onsdag, 4 augusti. Eurosport.
  20:15 - 21:15 - Nations Cup Series. Från Hickstead, Storbritannien.
  21:15 - 21:20 - RidersClub.

  Torsdag, 5 augusti. Eurosport.
  08:30 - 09:30 - Repris från kvällen innan.

  Weekendbag

  Kingslands weekendbag är snygg. Jag är sugen på en, men tycker den känns något för stor. Har bara hittat storleken 25 liter, borde finnas en lite mindre, kanske runt 15 lit?  Finns hos Filippas Ridsport för 1250 kr.

  Galltvål

  En fläckborttagnings- och rengöringstvål utöver det vanliga.
  Ren häst i duschen utan kemikalier och parfym!

  Ämnena som ingår i GALLTVÅL®, palmolja och vegetabilisk kokos, är ekologiskt odlade och producerade i ett internationellt projekt.
  Fair Trade Project bedrivs i Brasilien och Dominikanska Republiken där man hjälper och stödjer de lokala farmarna i deras arbetsvillkor.
  GALLTVÅL® är testad av Konsumentverket med toppbetyg. Otrolig på vita ridbyxor, vinfläckar och läderprodukter.


  Passa på, Filippas Ridsport säljer tvålen för 29 kr just nu!

  Stockholm Equestrian Games

  På torsdag börjar tävlingarna på Ryttarstadion, Östermalm i Stockholm. Självklart ska jag dit, nog alla dagar! :)

  Det ligger någon kilometer från Stureplan och man kan gå dit utan problem. Lättast att ta sig dit är om man lämnar bilen någonstans strax utanför stan och sen åker tunnelbanan till Stadion och går därifrån.
  - Och visst känns det speciellt att kunna ta tunnelbanan direkt till en tävling där 600 hästar deltar under fyra dagar! Det är få tävlingar i världen som kan erbjuda det.

  Förra året hette det Stockholm Horse Game (som 2005 och 2006 tror jag det var hölls på gräsplanen inne på Solvalla) och innan dess Ryttarspelen (som låg nedlagd några år).

  Här är planeringen hur tävlingen ska utvecklas för kommande år:
  2012 är det 100 år sedan Stockholm arrangerade OS. Det var den första olympiaden som inkluderade ridsport bland tävlingsgrenarna. 2012 ska vi självklart ha samtliga traditionella ridsportgrenar på jubileumsprogrammet: hoppning, dressyr och fälttävlan. 2014 pågår Stockholm Equestrian Games i en hel vecka och innehåller ett stjärnspäckat program med internationella tävlingar i tre discipliner. 2018 vill vi upprepa 1990 års succé med Ryttar-VM i Stockholm, – världens bästa Hästhuvudstad!

  Det kommer även vara en liten mässa på plats med dessa utställare:
  Agria
  Hubertus, Malmö
  Hästägarföreningen
  Krafft
  Leksandsknäckebröd
  Nykvarn Sport
  Ryttarbaren
  SFAB
  Skara Hästsport
  Sky West Catering
  Speyburn of Sweden
  Swedish Match
  Thule
  Top Rider
  Upprätta Ridcenter
  3

  Och självklart är det ju SM i hoppning under helgen!

  Någon av er som ska dit?

  Smart tygel

  Globus har en billigare variant av Kavalkades stegtygel. Även en billigare variant av Rein-bows!

  Jag själv gillar att använda liknande tyglar där man inte kan tappa greppet. Jag har en förmåga att släppa efter på tyglarna så de bara blir längre och längre... Det problemet är det många som har!  Finns hos Grand-prix.se för 166 kr.

  Leovet Rider`s Magic

  Köpte denna i Göteborg efter att ha skrivit om den här i bloggen vid några tillfällen.

  Nu har jag testat den!  Det är som koncentrerat pälsglans. Man tar en valnöts stor klick i handen och drar igenom svansen med det så får svansen volym och glans.

  Påminner väldigt mycket om Cowboy Magic.

  Helt okej, men förstår inte riktigt hur man får upp volymen om jag ska vara ärlig!
  Jag har mest använt den för att få bättre glans på rumpa/kors, haser och framknän på en sprayrädd häst.

  Laga revor!

  Tidigare har jag tipsat om Horsewares lim för täcken, men de har ju även en annan förpackning där man får med bitar av yttermaterialet av täcken så man kan laga det ordentligt.

  Tips - har du ett trasigt täcke som du tänkte slänga, klipp ut bitar av yttermaterialet och spara ifall du måste laga något annat täcke någon annan gång. Spara även spännen och liknande du kan tänkas behöva!


  96 timmars karens

  Idag blir det 96 timmars karens på några fodertillskott/produkter och även rekommenderad karenstid på en hel brunt tillskott och produker.

  Från 1 augusti 2010 gäller följande karenstider för fodertillskott, örter och foderrelaterade substanser (med användande av de vanligaste substansnamnen som kan variera mellan svenska, latin och i vissa fall engelska)

  96 timmars karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Capsicum, capsaicin
  • Djävulsklo, Harpagophytum procumbens
  • Vänderot, Valeriana officinalis

  14 dygns karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Guarana

  96 timmars karenstid rekommenderas för övriga fodertillskott, örter/örtprodukter som har eller påstås ha farmakologiska effekter på häst eller påverkar/påstås påverka hästens prestationsförmåga eller temperament. Nedan följer exempel på sådana tillskott/substanser/örter

  • Aloe, Aloe vera (>30% av produkten)
  • ASU, Avocado and Soybean unsaponifiable extracts
  • Bipollen, Propolis
  • Boswelia sp.
  • Chondroitinsulfat
  • Di-/trimetylglycin (D-/TMG)
  • Gammaoryzanol, rice bran oil
  • Ginko biloba
  • Ginseng
  • Glucosamin
  • Green lipped mussle extract
  • Gurkmeja, Curcuma longa, curcumin
  • Hyaluronsyra
  • Ingefära, Zingiber officinale, ginger
  • Kreatin
  • L-carnitin
  • Melaleuca alternifolia, tee trea oil
  • MSM, metylsulfonylmetan
  • Munkpeppar, Agnus castus
  • Nypon, Rosa sp., rose hips
  • Octacosanol
  • Röd solhatt, Echinacea purpurea
  • Schizandra
  • Tryptofan
  • Yucca, Yucca schidigera
  Kopierat från Svenska Ridsportförbundets hemsida

  RSS 2.0