Glömt att visa!

Tittade lite bland alla bilder och hittade en bild på ett täcke jag vann för några månader sen!

Ett suuuperfint marinblått ylletäcke från Charlies Häst&Hund!
Snyggt med dubbelpasspoal och matchande svansfläta. Jag gillar verkligen täcket jättemycket!


Prestige i cognac

Hittade senaste numret av Hop Prestige och i den fanns bilder på den nya färgen från Prestige - cognac!

Sadlarna som kommer finnas i färgen är Michel Robert, Arezzo, Eventing, Paris och Meredith D, mot ett eventuellt tillägg på €300 från sadelns vanliga pris ifall den var i svart eller tabacco.Benskydden är med neopreninsida och är anatomiskt utformade, med snabbstängning och öppning. Finns i storlekarna S/M/L.

Tränset är med vita dekorsömmar, med vävribb- eller gummityglar. I storlekarna cob och full.

De två långa sadelgjordarna är utformade att de är längre på den bakre gjorden för att underlätta sadling.
Sadelgjorden med magplatta finns i storlekarna 100 cm - 145 cm.
Den raka sadelgjorden finns i storlekarna 100 cm - 150 cm.
Den korta anatomiskt utformade sadelgjorden finns i 50 cm - 85 cm.

I kollektionen finns även martingal, elastisk förbygel och stigläder.

Krafft Protein nu Muskel

Krafft Protein byter namn till Krafft Muskel och blir även i en mindre säck.
Krafft Protein har funnits i några år och för något år sen kom Krafft Pluss Protein och det gjorde att många blandade ihop dem (Pluss är dyrare) och samtidigt som Krafft nu förbättrade fodret passade de även på att byta namn från Protein till Muskel.

Krafft Muskel har något högre värden än vad Protein haft och därmed kan man få ut lika mycket protein ur en mindre mängd foder.
Protein är huvudsaken till att hästen (och även vi människor) ska kunna bygga muskler. En häst som är tunn i hullet behöver energi(fett) för att få upp hullet, men även protein för att kunna bygga upp kroppen.

Hur mycket protein en häst kan tänkas behöva får man utgå efter sitt grovfoder - det vill säga hö och hösilage. För att kunna få reda på exakt vad som behövs måste man göra en analys på fodret. Det kostar några hundralappar och tack vare det får man på papper vad hästen behöver, och därmed kan man spara mycket pengar om året på att slippa fodra med diverse tillskottsfoder som inte behövs. Man får ju även reda på eventuella brister i höet så man kan räkna ut hur mycket av diverse tillskott hästen behöver för att må bra.

Ett bra proteinfoder många använder sig av är Lusern, men det innehåller inte lika mycket protein i den mängd som Krafft Protein/Muskel gör som är mer koncentrerat och därmed kan hästen få i sig mycket protein på en mindre mängd foder, än att man till exempel försöker tvinga i hästen 30 kg hö per dag för att få vettiga mängder av protein om man har ett sämre hö.

Krafft Muskel... Intressant namn måste jag säga!
Det är inget foder som kommer göra att muskler pluppar upp på hästarna som äter det. Som jag brukar säga - strunta i vad det heter - kolla innehållet!

Tvätta rätt

Många schabrak och täcken blir förstörda i tvätten för att de tvättas fel. Oavsett om man följer tvättråden krymper många schabrak osv.

Schabrak har iprincip alltid nu för tiden en eller flera passpoaler. Det är dessa som krymper lätt i tvätten och gör att kanterna viker sig.
Schabrak ska endast tvättas i 30 grader med milt tvättmedel. Måste man tvätta varmare ska man vara snabb när man tar ut schabraken blöta och dra i dem så länge de är blöta, då kan man påverka krympningen lite.
Kom ihåg alla kardborreband på schabraken, sätt ihop dem så river dem inte på materialet så det kan bli fult och noppigt.


Med täcken är det ännu viktigare att följa tvättråden och det är mycket viktigt att använda rätt tvättmedel. Det går inte att bara använda det första bästa på hyllan utan något som verkligen är gjort för det materialet.

Hjälp tvättmaskinen att försöka hålla sig hel efter diverse tvätt av hästsaker genom att använda silvertejp över alla spännen så det inte dunkar så hårt när täcken rullar runt i tvättmaskinen.


Jag hängtorkar all tvätt. Täcken ska absolut inte torktumlas.

Borsta av så mycket hår som det absolut går, så slipper tvättmaskinen bli helt proppfull med hår. Lägg in stora svampar tillsammans med tvätten så fastnar en stor del hår på dem.

Bor man så man delar tvättstuga ska man köra en tom tvätt eller tvätta en bunt svampar efter man är klar, så de som kommer efter slipper mänger med hästhår på sin tvätt!

Kom ihåg - följ alltid tvättråden som står på lappen på den saken du ska tvätta!

Behandla blött läder

Ibland blir det ju så att man tvingas ut i regnet och allt blir blött. Då är det jätteviktigt att ta hand om lädret efter, annars kan det spricka och gå sönder.

När lädret blir blött töjs den inre fiberstrukturen i lädret för att rymma det absorberade vattnet. Då försvagas lädret eftersom fibrerna förvrids från dess normalt sett starka organisation.

Lädret består av sen tidigare balsamerande oljor efter att man behandlat lädret och detta dunstar av tillsammans med fukten när lädret torkar och då tappar lädret smörjningen och fibrerna klibbar ihop i klumpar och det gör då att lädret känns torrt och stelt. Därför är det viktigt att lätt behandla lädret med läderfett, balsam eller olja när det fortfarande är fuktigt för då är det genomträngligt och mottagligt.


Efter det ska lädret torka, så naturligt som möjligt, absolut inte i närheten av någon värmekälla som element eller liknande. Bara låt det lufttorka på sina vanliga platser.
Är lädret fullt med grus och sand är det bra att skölja av lädret, för sanden kommer annars att repa lädrets narv och då försvinner glansen på lädret och lädret kan även utsättas senare för större påfrestningar om det blir repor där smuts och svett kan fastna. Passa på att göra detta när lädret redan är blött.

Kantband på kantband

Är jag den enda som ogillar denna trend med dubbla kantband?
Ett kantband med eller utan passpoal, inte mer. :p


Fototips

Det är många som frågar vad jag använder för kamera och tips på hur jag fotar så jag skulle tro att det skulle vara uppskattat med fototips, både för er med kompaktkameror och systemkameror.

Vi kan ju börja med att ni får ställa lite frågor om ni har funderingar eller behöver tips på något så vet jag vad jag ska börja med att göra för inlägg! :)


Ridsport på TV

I morgon lördag, Eurosport.
20:45 - Global Champions Tour i Chantilly, Frankrike.

Ursäkta!

Ursäkta den enormt dåliga uppdateringen, men jag jobbar enormt mycket den här veckan så hinner inte riktigt. :(

Oki Doki

Den spektakulära valacken som upptäcktes för Sverige 2005 då han tillsammans med sin ryttare Albert Zoer vann Grand Prix hoppningen på den nya tävlingen Linköping Horse Show, med världsryttare som Rodrigo Pessoa, John Whitaker, Jos Lansink med mera i startfältet.

Och nu finns han inte mer. :(
Jag har haft möjligheten att se honom många gånger, även utanför tävlingsbanan.

Jag har alltid hoppats att han på något sätt skulle ta sig tillbaka från senskadan, men nu blev det inte alls så.
Hoppsporten förlorade en otroligt fin häst.Läs mer på Tidningen Ridsport.

Ridsport på TV

Ridsportsändningar från Aachen på Eurosport NU! :D

Update medans sändningen pågår...
Haha! Det var nog första gången jag såg en ryttare rida så dåligt mot hindret att hästen hoppar över hinderstödet och utanför flaggan att ekipaget blev uteslutet.
Ambitiöst av en 8 årig häst att hoppa när ryttaren rider på hinderstödet!
Daniel Deusser på Caballero.

Roligt att se Gerco Schröder igen, det var ett tag sen!

Det är verkligen populärt med skimlar nu? Tycker alla hästar som är med i Aachen är det. ;)

Bionic

Bionic - patenterad anatomisk ridhandske.
Utvecklad av en handkirurg i USA. Bionic ger förbättrat grepp till mindre ansträning och reducerar valkar.

Anatomisk
Bionic handskarna är anatomiska. Med det menas bland annat att de är förstärkta med små kuddar. De har också elastiska rörelsezoner på de ställen där handen rör sig mycket, till exempel över knogarna. Fingrarna på vanliga handskar är sydda rakt medan Bionic har förroterade sömmar som följer dina fingrars rörelser.

Kvalitet
Syftet med Bionic är att erbjuda en kvalitetshandske som avslastar handen och minskar förslitningar i hand och handled. Resultatet märks:

- Du blir inte lika trött i handen efter ridningen eftersom du inte behöver hålla om tyglarna så hårt för att få ett bra grepp.
- Valkar i handen försvinner ofta och friktionen mot ringfingret reduceras.
- Handskarna är bekväma och sömmarna är sydda utifrån fingrarnas rörelseomfång. Det blir inga snurrade sömmar som irriterar och många tycker de är så sköna att de känns som ett "andra skinn".
- Hållbarheten är längre än de flesta ridhandskar på marknaden.

Equestrian och Equestrian Show
Handskarna är gjorda av följsamt och smidigt getskinn och är tvättbara i maskin. Ridhandskarna finns i två varianter: Equestrian och Equestrian Show. Equestrian regleras med kardborreknäppning vid handleden och Equestrian Show har en lätt resår vid handledens insida. Båda handskarna finns i brunt och svart.

Här kan ni se en film på hur de är utvecklade.Vad tror ni om dessa? Någon som äger ett par?
Jag har provat dem och de är jättesköna, men väldigt ovant med själva paddingen i handskarna, men jag tror att man vänjer sig snabbt!

Finns nog inte på så många ridsportbutiker än, men börjar nog komma ut mer och mer på marknaden.
Har sett att de ligger runt 300-350 kr.

Dagens investering

Äntligen har jag fått tag på en tävlingsmapp från Eskadron! :D

Den har en liten ficka och fyra stora blad. Funderar på att göra en av de stora till två mindre, smälta ihop dem på mitten och klippa upp på sidan eller på ovansidan.

Fyndat!

Bästa pikeérna kommer ju från Gina Tricot. Har aldrig hört att de reats ut tidigare - men idag var de allt på 50% så handlade fyra stycken för de kontanter jag hade på mig. Det magiska kortet (haha!) som betalar allt hade jag glömt hemma så får gå till Gina i morgon också för att se om det finns några kvar. ^^


Marinblå, vit, svart och rosa. Bra basfärger!

Dagens tips! Spring och köp! :)

Salt

Salt behöver alla hästar, speciellt nu i den här värmen då de svettas mycket.

Alla hästar bör ha tillgång till salt, genom saltsten, men vissa hästar är saltomanter, då tar man bort saltstenen och ger kontrollerat salt i maten.
Jag själv föredrar att ge löst salt i maten varje dag istället, för då vet jag att hästen får i sig det. Hur mycket hästen behöver får man anpassa efter hästen själv, storlek, hur mycket den tränas osv.
Man kan även ge hästen elektrolyter.I alla beteshagar bör det finnas en saltsten tillgänglig för hästarna, med färskt vatten i närheten.
En häst som slickar på en saltsten blir även törstig, vilket är bra då den dricker mycket - mycket bra i denna värme!

Hööks höst/vinter 2010

Nu har Hööks katalogen kommit. Obligatoriskt att läsa igenom, även om man inte planerar på att köpa något. Hittade några saker jag gillade, som jag ska åka och spana in i butik!


Tävlingsmapp, i färgen latte, 69 kr. (Får jag inte tag på mappen från Eskadron som jag så gärna vill ha så får det nog bli denna).


Tränsväska i lattefärg. 98 kr. Jag har redan den i svart, men skulle nog heldre vilja ha den i den här färgen.


Sweatshirt Acelia CRW, 249 kr. Ser härlig ut med den höga kragen. Och för mig som gärna låter vardagskläder bli stallkläder så kan det ju vara bra att köpa en att ha direkt i stallet. ;)


Poloinspirerad tröja, 199 kr. Snyggt till röda eller blåa byxor i samma nyans. Och matcha med Kingslands loggostrumpor. ;)


Jag har ju letat efter en lädergrimma ett tag, denna ser stilren ut som jag letar efter, utan upphöjningar på sidorna så man kan fästa en namnbricka snyggt. Beror ju helt och hållet på läderkvalitén, kan ju fungera bra som haggrimma också. ^^

Har ni hittat något ni tycker om och/eller tänker spana in lite extra?

Alla bilder kommer från Hooks.se

Rengör hjälmen

Hjälmen är ju en sak som ständigt blir utsatt för svett och smuts. Och vi tjejer brukar ju ibland vara sminkade och då blir ju även hjälmen lite sminkad av allt som är från pannan. ^^

Charles Owen hjälmtvätt har jag tidigare skrivit om, men nu tänkte jag visa lite hur man gör. :)


Som sagt, hjälmen blir ganska äcklig efter ett tag...


Man skakar flaskan och sprayar på de ställena man vill få det rent.


Efter att skummet har verkat i två minuter torkar man bort det med en fuktig trasa och låter sen hjälmen torka.
Fick inte bort allt som är vid pannan, men den känns inte alls smutsig längre. :)

Varning för stånds i hagen!

Stånds är en mycket giftig växt som finns i många beteshagar. Det gäller att ta bort dem så hästarna inte kommer åt dem alls.

"Stånds( Senecio jacobaea ) är en flerårig ört inom familjen korgblommiga växter. Stånds har flikiga blad, styva upprätta stjälkar som blir upp till en meter höga, och har talrika stjälkblad. Bladen är parflikiga och mörkgröna. Stånds blommar från juli till augusti med gula blommor med blomkorgarna tätt sittande i kvastlika samlingar i stjälktoppen. Korgarna har ett fåtal korta ytterholkfjäll, och är ganska korta och breda.

Stånds är giftig för hästar och ger dem leverskador. Den är giftig både färsk och i hö. När växten torkar försvinner den beska smaken och då är risken större att hästen äter den. Växten kan orsaka akuta dödsfall men det kan även ta flera månader innan symptom uppträder. Symptom: Hästen blir stel i bakdelen, vacklar omkring, pressar huvudet mot väggen eller marken och tappar aptiten. Tunnpälsade och känsliga hästar kan få brännskador bara av att rulla sig över den och även människor bör skydda händerna när de drar upp växten."

Källa WikipediaBilden kan vara på en annan blomma än stånds, så ni vet.

Bates Cair sadelgjord

Någon som provat dessa gjordar?

En lättare variant till Eric Le Tixerant gjordarna?

"Elastisk sadelgjord med CAIR luftpanelsystem. Fördelar trycket jämnt över en större yta och följer hästens rörelser. Följer symmetriskt med i takt med bröstkorgens rörelser."

Bates är i läder och Wintec har en likadan sadelgjord, men då i neopren istället till ett billigare pris.En kompis har dressyrvarianten, men jag är då självklart ute efter den långa gjorden.

Globus Bocaj

På baksidan av senaste Ridsport som kom idag finns en bild på en ny stövel, från Globus, som heter Bocaj.
Bilder från globussport.se

"Av genuint, utvalt läder samt PU-materialet "Recover". En innovativ design och tillverkning borgar för stil, elegans och högsta kvalitet i varje detalj. Gummisula med halkskydd för bästa grepp, YKK dragkedja."

Finns i svart och brun, i storlek 35-45.

Vad tycker ni? Jag tycker den påminner om Tretorn. ;)

Läsning i solstolen

Nyaste Hippsontidningen. :)


TV tider för Falsterbo

TV4 Sport är kanalen som sänder från Falsterbo, här har ni tiderna, missa inte!

Fredag 9 juli
21:45 - 23:15, sammandrag från Meydan FEI Nations Cup

Lördag 10 juli
22:00 - 23:00, sammandrag från dagens tävlingar

Söndag 11 juli
22:00  23:00, sammandrag från dagens tävlingar

Ytterligare en gjord...

Nu finns det en lång Eric Le Tixerant sadelgjord ute på Tradera för den som söker en sån!

Tävling hos Tävlingsryttaren


(Klicka på bilden för att komma till tävlingen).

Dagens Traderatips...

Eric Le Tixerant gjordarna är hett eftertraktade just nu, speciellt begagnat eftersom de är dyra som nya.

Det ligger en kort gjord ute på Tradera nu!Jag ska nog skaffa en kategori som heter Tradera, eller vad tycker ni? Lite tips då och då på bra saker som jag hittar där?

En tecknad Rolf

Hittade denna teckning på Roffe och Ninja i tyska tidningen Reiter Revue International. :)


Ridsport på TV

Ikväll på Eurosport!
20.45 - Global Champions Tour. Från Estoril, Portugal.

Missa inte! :)

VILL HA!

Haha! Jag är kääär! Min häst (*läs* jag) vill ha en sån här!

De översta finns hos Horseshop.no för 250 NOK.
Den understa finns hos PonnyPrakt.

Flugspray

Nu dessa dagar går flugspray åt som smör i solsken.

Jag har gjort en upptäckt i stallet som inte är så jättebra...

Iprincip alla använder sig av Ultra Shield. Enligt förpackningen (med reservation för fel, har inte flaskan här) ska man spraya 30-60 ml i 2-3 dagar för att sedan först spraya om efter 7-14 dagar då det håller sig så länge. Det kan hålla sig i upp till 14 dagar står det på flaskan.
7-14 dagar är beroende på om hästen utsätts för vatten och svett, som till exempel spolar man av hästen varje dag så försvinner ju självklart en del av funktionen eftersom hästen tvättas. Då kan man behöva spraya tidigare än 14 dagar.

Men - jag tycker att alla sprayar med Ultra Shield VARJE dag, vilket inte är bra.
Ultra Shield är bekämpnings klass 3, samma som Switch Pour On som inte ska användas ofta, detta är samma sak iprincip.

Då är det bättre att använda ett flugmedel som håller sig i kortare tid (dvs. nästan vad som helst utom Ultra Shield och Switch) mellan sprayningarna av Ultra Shield eller liknande.


IKEA är välkänt

I många stall. Jag tror nog att alla stall i Sverige äger minst en blå IKEA påse och säkert en och annan pall? Och skolådorna är det många som har på boxarna för att gömma borstar, benskydd med mera.Vad har ni för saker i ert stall som är från IKEA?

Stigbett

Stigbett är ett bett man leder hästar med. Det är inget man rider på.
Med utformningen som stigbettet har ger det ett tryck på tungan om den som leder hästen drar i linan/grimskaftet som sitter fast i stigbettet. Det blir oerhört skarpt och många hästar som gärna är uppe i luften lär sig att hålla sig på mattan. Det fungerar bra på hästar som stegrar sig då det tar emot i munnen när de ställer sig upp.Stigbettet används tillsammans med ettt nackstycke som sitter fast i sidoringarna och så fäster man ett grimskaft eller longerlina i den undre ringen.

Ny tidning

Fick idag en ny tidning - Rida.
Det är en tidning för alla som håller till i Norrort i Stockholm. Kul med sånt initiativ! Mer sånt vill jag se!


Nobelpris?

Tack för denna uppfinning! När man står och ska göra 30 höpåsar och ingenstans att hänga upp påsen på ett vettigt sätt tar det mycket tid. Denna måste införskaffas!Finns hos Ydre-Grinden och kostar 375 kr.

RSS 2.0