J. Van D

Vad tycker ni om deras schabrak?

Finns att köpa hos TopRider. :)

Stallgång

En stallgång har nästan vi alla i Sverige.

På senare år har det blivit en hel del nytt på marknaden man kan välja bland.
Vanligast är att man har någon form av betong eller cement och helst ska man ha en som inte är helt slät, för är golvet slätt blir det väldigt halt för hästarna som har skor.

På många stall finns det spångångar, som gör det mindre halt och även mjukt för hästarna att gå på. Kräver en del jobb, vattning och det ska bytas ut då och då men har man en lång och bred stallgång är det mycket skönt med detta för man slipper ju sopa. Bara kratta snyggt varje dag. Med fiskbensmönster. :)

Har även läst om att det finns stall som har grusgång i stallgången. För mig känns det inte som något jag skulle vilja ha, men alla är ju olika. :)

Själv skulle jag vilja ha de klossarna som är hårda men ändå sviktar bra så det blir mjukt för hästarna att gå på.

Hur har ni i eran stallgång?

Bloggen har lite semester

Hej!
Mycket som händer just nu, så har absolut inte hunnit uppdatera bloggen. Många gånger förlåt!
Ska försöka komma igång lite igen i dagarna, har inte så många inlägg på lager just nu men kan nog kanske lyckas fixa några.

Kram på er alla!

Whitaker byxorna

Vilka är snyggast? De som det står "Whitaker" på eller "JW"?


Säkerhetsväst

Säkerhetsväst är en bra uppfinning! Många använder det och det är bra.

Ser många ryttare som har fel storlek på dem, både för stora och för små. Främst för små säkerhetsvästar.
Det viktigaste med säkerhetsvästen är att den skyddar alla revben och några cm längre ner, ungefär två fingrar nedanför revbenen brukar man säga.
Ryggens längd får man anpassa lite efter sin sadel. Man ska inte fastna med säkerhetsvästen bakom bakvalvet när man sitter/rider lätt så det beror på vilken sadel man har. Har man en flatbacksadel, vanligast bland hoppsadlarna, men finns även dressyrsadlar med detta så kan man ha en väst i bra storlek som skyddar hela ryggraden och svanskotan än om man har en sadel med djup sits och högt bakvalv, då får man ta en lite kortare, men den får absolut inte vara för kort!

För lång är också dåligt, men inte sämre. Däremot kan det nog vara mycket jobbigt om det blir som överstående förklaring.


Tom Thumb

Tom Thumb är ett bett som börjar bli allt mer vanligt. Folk anser det vara ett hävstångsbett, men där är vi igen - man kan inte få hävstång på ett bett som saknar något mothåll, som en kedja.

TT-bettet är faktiskt ett hissbett, med samma funktion som pessoabettet, med lite mindre hissverkan.
Oftast är mundelen som det rena "ploppbettet", med "pluppar" och kopparringar.


På detta bett har man även satt in en rem som vid en förhållning även verkar över nosryggen på hästen.Oftast har Tom Thumbbettet denna mundel.

Skärma av

Vissa hästar är lite skygga för saker som händer bakom dem, då kan det vara lite farligt med en ryttare som kanske är lite hastig och inte så lugn på hästryggen. Även andra saker runtomkring kan spela stor roll på hur hästen beter sig på till exempel tävlingsbanan.
Ett smart sätt att lite skärma av hästen så den även behåller fokuset framåt är att sätta nosludd på sidostyckena.
Finns många hoppryttare på den högre eliten som rider med bomull innerst mot tränset och sen ett svart klisterbandage runt så det blir lite mindre (finns regler om hur mycket som får sticka ut) och så ser det lite snyggare ut. John Whtiaker och Jos Lansink är två ryttare som brukar ha detta på sina hästar.


Australiensisk säkerhetsstigbygel

En stigbygel som var populär för många år sen, man ser dem hänga kvar än idag.
På grund av böjen på utsidan av stigbygeln sägs den vara en säkerhetsstigbygel. Men det är många som säger emot det. Många ryttare är det som fastnat med foten i stigbygeln när de ramlat av. Så den bör inte klassas som något med säkerhet.
För mig betyder en säkerhetsstigbygel några som löser ut där man absolut inte kan fastna på något sätt.Och för det sista är de asfula, tycker i alla fall jag!

Sladda ridbanan

Olika underlag behöver olika skötsel.

Vissa underlag packar sig så mycket att de behöver harvas ofta och andra behöver bara sladdas på ytan en gång om dagen eller någon gång i veckan medans andra kan vara helt självskötande i skötseln.

När man harvar underlaget så använder man sig av ett släp som gräver sig ner i underlaget så det luckras upp och inte blir lika packat och hårt längre.

Sladdar gör man för att jämna till den översta delen av underlaget, så det blir jämnt.Det är en vetenskap detta med underlag och hur det ska skötas. Vad jag vet ska man alltid harva och sladda i cirklar för att underlaget ska bli så bra som möjligt.

Vad har ni för underlag hos er? Hur sköts det?

Kotring

Kotringen är en äldre variant av det nyare karledsskyddet.

Kotringen fästs runt hästens karled för att skydda mot tramp från någon annan hov. Tanken är att om hästen trampar ska ringen "snurra"/skjuta ner så hästens ben automatiskt rullar ner på marken istället.


När det regnar...

Hur är du? Den som aldrig rider när det regnar? Håller dig i ridhuset? Eller kör du "Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder..."?


Mögligt läder

Ibland kan man stöta på sina läderprylar fulla med gröngrått äckligt mögel.
Detta kan bero på att det hängt fuktigt ett tag. Oftast är det läderproduken (tvål, balsam) som möglat.

För att få bort möglet kan man behandla lädret med Ättika. Man kan späda ut det med vatten men nu när jag råkade ut för det vart det ren Ättikabad för sakerna. Noga med att skölja av det efteråt för annars kan Ättikan fräta på spännen och då ser de ofta inte så fina.
Ättika och Äppelcidervinäger kan vara bra att ha i stallet!

Välj rätt grimma

Om man nu av någon anledning måste ha grimma på hästen i hagen får man se över det lite extra. Den ska så klart sitta korrekt, vara fodrad så hästen inte får skav och gärna någon form av säkerhetsgrimma.

Lädergrimmor är ett bra alternativ i hagen. Lädret går lättare sönder än nylon så fastnar hästen kan den förmodligen dra sönder grimman utan att få brännskador om något ben fastnat i grimman.

En grimma med spänne till nackstycket som inte har en pinne går oftast upp om en häst drar, så de är lite smartare att använda i hagen.


Använd helst en grimma med sånt här spänne, om hästen fastnar i hagen så kan den dra sig loss. Även i stallgången, den släpper inte på en gång, men om hästen inte slutar slita sig måste den komma loss och då släpper denna.

Slipp sopa gången

Visst kan det vara lite jobbigt att alltid och hela tiden behöva sopa gången efter man stått där eller i spolspiltorna.

Gör det enklare - kratsa hovarna på hästen precis innan ni tar den ut från boxen och/eller ha en hink i närheten där du gör i ordning hästen och ställ den under hästen när du kratsar hovarna så ramlar smutsen ner där istället - enkelt att slänga på gödselstacken än att sopa in det till någon häst.


Ha överseende med bilden, inte lätt att försöka kratsa en hov samtidigt som man måste hålla upp den och på det försöka fota! Hade man haft tre armar hade det gått bra... ;)

Eskadron höst/vinter 2010

Ja! Nu har de släppt bilderna på hösten och vinterns kollektion från Eskadron.
Jag stannade till lite och tänkte... Men choco och petrol hade de ju för några år sen? Kanske var en populär färgkombination eller har de lite dålig fantasi? ;)

Nicikollektionen hittar jag ingen bra bild på, men den är lila!

Något ni ser såhär att ni kanske vill ha?
Jag tror jag vill ha den bruna lindväskan och nog ett av de bruna bomullsschabraken med petrolfärgat kantband.

Kryss

Krysshinder är bra att träna på för att komma rakt över hindret. Ju högre krysset är desto mer inramning.
Kryss är bra, just av den anledningen till unghästar. Men, kryssen ska absolut inte vara höga!
En hästs syn är inte rakt fram utan den ser på sidorna, tänk då hur den ovana hästen uppfattar ett hinder där bommarna är högst upp på hinderstöden. Hindret uppfattas som enormt.

När man hoppar höga kryss kan man alltid säga att man hoppade hinderstöden ut, för det gick ju inte att höja mer. ;)


Det sista...

Jag tar inte åt mig något av de negativa kommentarer som kommer.

En person försöker få mig att skärpa mig för att behålla mina läsare och kallar mig pucko.
Jag skriver inte för läsare och detta kommer inte göra att jag får färre läsare, ta det lugnt.
Snarare verkar detta vara intressant att följa, för jag hade besöksrekord igår.
Den som sa det han vá det.

"oj vilken otrevlig ton du har!
dedär förlorar du besökare på!
bort med den tonen om du ska få besökare!!
"

"VILKEN TON DU HAR... SKÄRP DIG! pucko"

Punkt slut.

Vilka problem ni har!

Fått hur många kommentarer som helst om pirra eller säckakärra.

Jag skriver klart och tydligt att jag säger pirra, och jag bor i Stockholm.

Sista meningen är klar och tydlig om ni läser den klart och tydligt.
Läs den högt så fattar ni.

Pirra heter säckakärran här i Stockholm och säckakärra heter pirran i södra Sverige.

För att förtydliga.
STOCKHOLM - PIRRA
SÖDRA SVERIGE - SÄCKAKÄRRA.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Fortsättning på kommentaren om ätandet vid ridning...

men jag menade att man kaninte låta hästen äta i andra sekunden och sen i andra får den inte det.. hästar fattar inte så och blir lätt förvoirrade, kolla upp vem jag är, jag bryr mig inte?! tönt. skit nått vettigt ist?

Jag kan skritta på långa tyglar utan att någon av hästarna försöker sig på att äta. De kan göra halt på långa tyglar utan att äta. De vet när jag tillåter dem äta och de vet när de måste sluta. Klart hästarna fattar.
Nödvändigt att kalla mig tönt. Skriver jag inget vettigt? Du behöver inte läsa min blogg, men tydligen verkar jag skriva något vettigt eftersom du fortsätter kolla in här.

Slarvpelle!

Många försöker få sig själv och hästen att se snygga och stilrena ut. Men många missar de små detaljerna som kan förstöra det hela.

Remmar är a och o att de ska vara instoppade och fastsatta någonstans, de ska inte hänga och slänga. Nödlösning är att använda gummisnoddar men är något, till exempel förbygelns fäste jätteförlång eller sporremmarna är för långa - klipp av det som hänger och slänger!
Man behöver inte klippa av allt ihop, men lite mer än hälften kan jag tycka.

Sporremmar är något jag ser ofta hänga och slänga. Det är ju farligt, man kan ju snubbla på sig själv eller andra kan trampa på sporremmarna när de går förbi. Stoppa in dem under sporren så blir det både snyggare och säkrare!

Stigläder som är alldeles för långa ser man ibland. Inte för långa till stiglädret utan änden som sitter genom flärpen på sadeln och sen en halvmeter till. Vik tillbaka, klipp av eller köp kortare läder! :)Är jag petig? ;P

Haha, knasiga kommentarer....

Dyker upp ibland...

Anonyma är de alltid, men jag kan lätt kolla upp vem som lämnat dem.
Senaste kom ikväll, på inlägget under.

"så kan man ju inte göra.. som du gör!"

Nehe? Funkar alldeles utmärkt! ;P

Äta vid ridning?

Tillåter ni hästen ni rider att äta när ni rider i skogen?
I så fall på vilket sett? Får den stanna och äta eller får den ta mat i farten?
Om inte, varför?Jag tillåter hästarna att äta så länge det är på mina villkor. Är jag ute på en längre ritt kan jag "ptroo" och hästen stannar och får först äta när jag tillåter och sen ska den sluta äta när jag bestämmer.
Det beror helt på. Vissa gånger får de äta, andra gånger inte. Men hästarna vet att det är på mina villkor.

Boiselle kalender

En sak jag alltid köper under Stockholm International Horse Show är en kalender från Boiselle.

Boiselle har kalendrar i varierande storlekar, den jag köper är i A3 format.
Man kan välja vilken gren man vill ha, eller ras med mera.

Det är två bilder varje månad så man kan alltid välja vilken man tycker är finast.
Underbara bilder som en tysk fotograf tar.


Jag köper alltid hoppkalendern, "Springen" som betyder hoppning på tyska.

2011 års kalendrar går att beskåda på Boiselles hemsida nu. Klicka på den du är nyfiken på så kommer ett bildspel med bilderna som finns i kalendern.

Lite snabb Googling hittar jag att Mias RS är deras grossist i Sverige, så dessa kalendrar går att beställa i en ridsportbutik som säljer produkter från Mias!

Eskadron Nici höst 2010

Nu har jag hittat lite bilder på Nici kollektionen med hästvårdsprylar och hästgodiset!
Höstens smak/doft är äpple!


Något ni kommer köpa?
Min häst har tidigare aldrig gillat hästgodiset, men äppelsmak bör gå hem, annars bör hästen kanske få åka en sväng till veterinären för undersökning... ;)

IKEA påsen

Fick tips på att den nya är också, förutom att kunna användas som ryggsäck är gjord för att passa på en pirra.


Innan ni säger något...
Pirra heter säckakärran här i Stockholm och säckakärra heter pirran i södra Sverige. ;)

Internetproblem...

Nu håller det trådlösa bredbandet på att bråka igen. Återkommer så fort jag lyckas fixa det. Nu sitter jag på grannens bredband. :p

RSS 2.0