Ett bra läder del 1

Läder är något vi använder mycket inom ridsporten, främst bland träns och sadlar.

Det finns stora prisskillnader, träns för 159 kr hos en stor kedja till kandar för 10.000-tals kr.

Vad bör man tänka på då?
Ett träns för 159 kr är oftast av mycket dålig kvalité. Lädret är oftast av indiskt ursprung och känns som papper när man tar på det. Visst - fördelen är att man har råd att köpa många träns. Risken är att det är någon brist i konstruktionen på tränset och lädret - en säkerhetsrisk då det kan gå sönder.

I Europa används största delen av läderproduktionen från nötkreatur - kor och kalvar.
Kalvskinn är ganska vanligt, ett dyrt och väldigt känsligt läder. Finns mycket på lite mer exklusiva sadlar.

Läder har två sidor, en narvsida och en köttsida. Köttsidan är den undre där det är lite strävt och ojämnt. Narven är en sorts plastblandning som lagts på lädret för att få den släta och fina sidan på lädret. Narven kan dock vara lurig då det är enkelt att gömma skador på lädret som sprickor.

När jag köper en läderprodukt luktar jag alltid på lädret så det inte luktar kemikalier eller mögel. Jag knådar runt lite för att känna hur hela lädret känns och jag gör böjprovet - böjer lädret kraftigt ihop för att se hur narven klarar sig. Spricker narven lite eller mycket köper jag det inte.


Det är ju även roligare att ha ett träns till exempel en längre tid än att behöva slänga ett träns för att det blivit fult för ingen användning alls som många billigare träns blir. Sköter man om det som man ska håller det sig mycket länge!

Kommentarer
Postat av: Astrid

SV: kan mycket väl vara så men läste att han var efter Liostro, men det kan ju vara någon annan som hette så, säkert inte helt ovanligt namn.

2009-10-19 @ 11:19:30
URL: http://astridstraning.blogg.se/
Postat av: Åsa

Tack för ett informativt inlägg :)

2009-10-19 @ 11:41:23
URL: http://hasteriet.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: