GOTT NYTT ÅR!

Gott Nytt År alla läsare!

Kom ihåg, i morgon fyller alla hästar år! :)
Och i morgon är det en ny tävling här på bloggen, så glöm inte att kika in!

Zack, del 1

Okej, nu har jag börjat testa Zack - tygelsensor. Tänkte att bäst är nog att prova det som klarar mest först och sen trappa neråt.

Igår red jag med den svarta delen, som klarar 15 kg. Var lite nervös innan men det var nog inte ens i närheten att jag hade av den så det var skönt. Hade känts jobbigt om jag haft av 15 kg!Nästa gång hoppas jag kunna testa två på ett pass.

Finns att köpa hos Hestbolaget.

Ridsport på TV

Nu är det dags för Mechelens omgång av världscupen i hoppning, på nyårsafton!

I morgon torsdag SVT1, 16:30, Rolex FEI World Cup Mechelen, Belgien.

Använd rätt produkter

När man köper en ny produkt, speciellt sadel, bör man höra efter vad man ska använda för produkter! Personligen tycker jag att får man ett svar liknande "du kan använda vad som helst" så använd Google och kolla om du kan hitta någon mer specifik information.

Anledningen är att hos många märken gäller inte garantin på till exempel sadlar om man inte använt det de rekommenderat. Ett flertal märken har egna skötselserier och det är bäst att hålla sig till dem. Positivt - det är utvecklat för just det lädret så man slipper experimentera vad som passar bäst.

Och ja, jag lovar, de är så duktiga på det de gör så de märker snabbt om man använt fel produkter.


Prestige har eget sadelvårdskit. Köper man en Prestigesadel helt ny får man med småtuber, sen får man köpa kartongen med de stora flaskorna. Kostar strax under 300 kr.

Vad har du för märke på din/dina sadel/sadlar? Vad använder du för produker på den?

Pessoabettet

Många frågar om pessoabettet. Jag har hittat en bra text jag tänkte att jag publicerar här, så alla kan läsa den.

Pessoabettet ger inte hävstångsverkan som många påstår, då pessoabettet är ett hissbett. För att få ut en hävstångsverkan måste bettet ha något som stoppar förhållningen från ryttarens hand, exempelvis en kedja.
Vid en förhållning med ett delat pessoabett trycks bettet ihop och ger den omtalade nötknäppareffekten mot hästens gomtak, samtidigt som bettet trycks uppåt mot hästens tänder. När detta sker kan hästen få skador på gomtak, tänder och inte minst mungipor, förutom trycket och friktionen är nypskador väldigt vanliga då mundelen förflyttas långt på bettringen. Pessoabettet ger även gageffekt, trycker i nacken, när detta sker vill hästen sänka sitt huvud för att undvika obehaget i nacken, men samtidigt vill hästen höja sitt huvud för att undkomma smärtan som uppstår i munnen. Bettet ger dubbla signaler och skapar frustration hos hästen!

Många tycker att pessoabettet är ett snällt bett då det saknar "hemskheter" som kedjor och liknande som pelhambett och kimblewick/jaktkandar har, men det är snarare tvärtom! Tack vare kedjan hindras ryttaren från att dra för mycket, det gör inte ett pessoabett, där kan ryttaren dra hur mycket som helst.

Pelhambett har oftast (ska vara!) odelade mundelar och är konstruerat för att ridas med två tyglar. Fördelen är att man inte behöver "koppla in" stången förrens man medvetet gör det valet. Därimellan har det samma effekt som ett odelat tränsbett. Pelham med delta är inte optimalt, då är jaktkandaret ett bättre alternativ om man vill ha endast en tygel i handen. Stångbett ska användas med korrekt spänd kinnkedja alt läderrem om hästen är känslig och endast ihop med engelsk nosgrimma.

Många tror att deras häst fungerar jättebra på pessoabett för att hästen inte protesterar(!), det beror på de dubbla signalerna, hästen kan inte säga ifrån! Istället vänjer sig hästarna vid att vika in näsan, släppa kontakten med bettet så att de upplevs som mjuka i munnen, bli framtunga och springa så "vackert" på tygeln som många orutinerade säger, de som inte riktigt förstått det hela med hur hästen arbetar när den går i form. Hästar som rids på pessoabett har oftast bakbenen fortfarande kvar hemma i stallet som man brukar säga. Man brukar även kunna märka av en förändring i gångarterna, de blir mer "trippigare" i steget. Många hästar springer även och gapar med pessoabettet, många väljer då att dra åt nosgrimman lite extra och därmed dölja problemet istället för att lösa det!

Vid ridning vill man kunna ge hästen en snabb belöning när den gör rätt, som att släppa lite på innertygeln och ge hästen en eftergift. Med ett pessoabett går inte det, eftersom bettet är överrörligt. För att kunna ge eftergift måste man därför släppa ut tyglarna helt och hållet och då tappar man allt.

Använder du pessoabett, ta en funderare över varför du gör det, vad du får ut av det och fundera på en förändring! Skona din häst från pessoabettets hemska verkan, jag lovar - din ridning kan garanterat förbättras om du byter bett!


Text och bild hämtade från bukefalos.com

ProbaVet

Ju tidigare du påbörjar behandlingen, desto bättre resultat. Vid minsta antydan till mugg - stryk omedelbart på ProbaVet Antiseptisk Lotion.

ProbaVet Antiseptisk Lotion är en kliniskt dokumenterad antiseptisk lotion som är såväl bakterie- som svampdödande, vilket effektivt motverkar de flesta former av mugg.
Verksamma komponenter är den kliniskt väldokumenterade Tea Tree Oil som tillsammans med kamomill och E-vitamin ger en effektiv behandling som är både antiseptisk, antioxidativ och mjukgörande.
Dessutom verkar dessa lugnande och normaliserande på den irriterade huden.
Tea Tree Oil är eterisk, vilket innebär att den har en mycket god förmåga att tränga in i det infekterade området och därmed verka effektivt.
Finns att köpa hos Hippovitae.
Det tog en dag att få den hemskickad. 250 ml för 149 kr.

Nya skor

Hovslagaren var här idag och nu har alla hästar fyra brodd i varje hov och snösulor.Visste ni att man varje dag måste kolla tåbrodden då de har en förmåga att bli lösa och lossna. Och att man egentligen ska ha några mm kortare brodd i tårna på hästen för en bättre glidyta.
Hovslagaren satte på vanliga Tunahakar, tror det vart 9 mm i tån och 11 mm i trakerna.

Förbered pälsfällningen

Många ger B-vitamin vid pälsfällning för att hjälpa hästen att lättare tappa pälsen. Där är det dock något som kommit om bakfoten.

Vad jag har läst så ger B-vitaminen ingenting till hästen så det blir lättare att fälla pälsen, däremot behöver hästen extra protein!

Det går åt mycket protein för hästen att tillverka ny päls. Många hästar blir lite mattare i humöret och faller ur en del vid den tiden. För att ge effekt kan man inte fodra med något extra när hästen börjar tappa vinterpälsen för då är det jätteförsent utan man bör börja redan på vintern, när hästen börjar producera ny päls.

Ett proteinfoder många ger är lusern. Krafft har det som pellets (bör alltid blötläggas innan det ges till hästen då det sväller enormt!), hackat strå (ser ut som hö, men kortare strån) och mix (blandning mellan de två).Ger ni något extra vid pälsfällning? Eller hjälper du hästen redan innan pälssättningen?

Ny grimma

Saknade ju Eskadrongrimmor på mässan i Globen. Tur att AB Nian Hästsport finns! :D

Tack tack! :)

Nu har jag landat efter julfirandet, hoppas ni haft en trevlig jul! :)

Nya Liniment Blue

Jag har inte använt Liniment Blue på länge, ända sen det kom fram att det innehöll capsaicin, medlet en bunt ryttare åkte fast för i doping på OS förra året.
Sen nästan ett år tror jag det är har det kommit en förnyelse på linimentet så nu innehåller det inga dopingklassade medel.Capsaicin är från chilifrukten och är väldigt stark på hästens ben. Det ökar blodgenomströmningen, men gör även huden väldigt känslig.
Att jämföra är att capsaicin finns i pepparspray och det är det som gör att det gör riktigt ont vid kontakt vid hud och ögon.

GOD JUL!

God Jul till er alla läsare! Hoppas ni får en mycket trevlig dag med många fina julklappar.

Linda rätt

Det var kul att många svarade på hur ni lindar!

Kom ihåg att övning ger färdighet och ta alltid hjälp av en kunnig person första gångerna du lindar.

Jag vill börja med att säga att använd alltid padd - oavsett vad du lindar med.
Allt för många hästar kommer in till kliniker med senskador orsakade av att folk lindat fel. Du kan minska risken genom att använda paddar som gör trycket lite jämnare och gör att det inte blir skarvar som ligger direkt över senorna och trycker.

Vad ska man ha för material på lindorna?
Bomull, fleece, elastisk, akryl, kombilindor med mera.
Bomull används knappt inte längre. De är vanligast tidigare med snören man fick knyta som fäste. Nu används de (enligt egen erfarenhet) mest till att linda svansar vid transport och liknande.
Fleece används nog mest. De finns i många färger, de är billiga och lätta att få tag på. Kan användas till alla bandage vad jag kan tänka mig så de är de mest användbara.
Elastisk tycker jag ha gått mycket ur modet. Det är lite samma sak som bomullslindorna. Eftersom de är elastiska är de mycket lätta att dra åt för hårt med så det är ett måste med padd under. Man hör skräckhistorier lite då och då och jag har läst om att någon använde en elastisk linda som svanslinda vid transport på sin häst. Personen hade dragit åt så hårt att blodtillförseln till svansroten hade strypts så när de kom fram till tävlingen var det bara att lasta hästen igen och köra till en klinik och få svansroten amputerad.
Akryl användes också mycket förut. Det är också lite allroundlindor som inte är elastiska och det finns många som använder dem till ridning men jag själv har akryl till stallbandage då spån och liknande inte fastnar lika lätt som på ett par fleecelindor.
Kombilindor, även så kallade 50/50. Där den första delen är i fleece och den andra är elastisk. Personligen efter att ha provat sånna här lindor några gånger kan jag faktiskt säga att alla jag provat har för kort fleecedel, iaf för mina halvblod! Har då aldrig använt lindorna vid ridning eftersom den elastiska delen blir helt fel. Dessa lindor är kluriga att linda med.

Det finns olika sorters lindningar, de vanligaste är ridbandage och stallbandage (som även används vid transport). Det är de jag tänkte ta upp här. Börjar med ridbandage.

När jag lindar börjar jag alltid med att låsa lindan i padden (se filmen), sen lägger jag padden runt benet och ser till att ingen skarv hamnar fram (skelettet) eller bak (senor) på benet då det kan ge skador. Sen börjar jag linda högst upp eller strax under det, ner och känner hela tiden efter så det inte blir ojämnt någonstans ner till sporren - därefter börjar jag linda uppåt igen och fäster högst upp. Lindar aldrig över ärtbenet och sista varvet som hamnar strax under är oftast ganska löst då det kommer lite över knät så det är inte något som tar emot.
Ärtbenet är det stället, om man kolla på hästens framben rakt från sidan, som sticker ut på baksidan. Man får aldrig linda över ärtbenet om hästen ska röra sig vid motion eller liknande.
Fäster man lindan höst upp på alla ben ser det mer symetriskt ut än om kardborrefästerna hamnar lite olika på alla ben och så är det ju minst risk att lindan går upp eftersom hästarna vanligtvis slår sig minst under knät.

När man lindar drar man åt lindan när man har varvat benets framsida. Drar man åt när man kommit förbi baksidan där senorna sitter kan de ge skador.
Linda alltid utåt-bakåt. Tänk dig att du sitter under hästen med din näsa i riktning mot hästens huvud och simmar grodsim, då brukar det bli rätt. Detta är för att om lindan skulle gå upp är det mindre risk att hästen snubblar på lindan eftersom den hela tiden kommer ut från hästen än åker in under hästen.Att anmärka på filmen är att jag personligen tycker att hon använder för långa paddar då de går 1½ varv mot 2 varv runt hästens ben. Jag föredrar att de går ett varv och överlappar varann några cm, det brukar räcka.


Hur börja behandla?

Mina Ariat skor har jag ju inte börjat använda än, först var det leran och nu snön.
Nu är ju dessutom mitt Ariat-skovårds-kit komplett då jag hittat impregneringen och vaxet. Dock känns det som vaxet kanske var onödigt att köpa?

Disskuterade med en i stallet som jobbar med läder och hon trodde jag skulle sätta på vaxet först och sen impregnering för impregnering inte håller så länge.

Hur tror eller vet ni hur man ska göra? Skippa vaxet helt?


Trimmer

Måste tipsa om denna trimmern! Moser Arco heter den. Den är ganska stor mot vad många trimmers brukar vara och det är mycket bra tycker jag då man får ett bra grepp.

Den klipper verkligen tätt så det blir bra resultat.
Batteridriven men hittils tycker jag den hållt väldigt länge de gångerna jag använt den.Har ni trimmers eller klipper ni med en vanlig klippmaskin?

Ny vinnare

Vinnaren till Kingslandspannbandet har inte hört av sig, så jag fick dra en ny vinnare för att det förhoppningsvis ska hinna fram i tid till julafton och det blev Linnéa Granström som vann! Grattis!

Ett tips till er som anmäler er till tävlingar är att kolla in på bloggen lite då och då, så man inte missar om man vinner.

TIB Lädersåpa

Jag tycker om lädersåpan från TIB! Det är en stor burk för lite pengar och det går att använda till mycket.
Jag smörjer inte träns och sadlar med detta utan brukar ha det till att putsa upp benskydd, mina skor (ajabaja) och sånt som ser lite tråkigt ut.Kostar cirka 139 kr, stor burk!

Pikeurs ridbyxor

De flesta har nog testat Pikeurs ridbyxor? Har man väl använt ett par är det inte ofta man vill byta till några andra.
Det finns ju många modeller att välja på, här ska jag försöka att kort sammanfatta dammodellerna.

Princesse - Klassisk modell, normal i midjan mot hög. Oftast oskodd, men finns med skoning. En ficka fram.
Lugana - Tight modell med bra lite högre skärning, helskodd eller oskodd. En ficka fram.
Finns även som Lugana Low (lägre midja) och Lugana Slim (smalare ben).
Luciana Komfort - Precis som Lugana, men med fyra cm bredare runt midjan.
Meredith I och II - I är knäskodd och II är helskodd. Med modernt skurna dubbelfickor och brodyr bak.
Judy - Konturmodell, lite högre, helskodd. Bredare bältesöglor. Två modernt skurna fickor fram med mönster och två jeansfickor bak.
Finns även som Judy Jeans, då i jeanstyg.
Julienne - precis som Judy, men oskodd.
Mondega - hög bekväm modell, helskodd med snea fickor.
Montana - precis som Mondega, men oskodd.
Cindy - Tight modell med låg midja och bred linning, helskodd. Sportigt skurna fickor.
Ciara - oskodda modellen av Cindy.
Daphne - Modern helskodd modell med snea fickor. Formad söm på fram- och baksidan många upplever ger stöd och stabiliserar hållning och liknande.
Daphne Jeans - likadana som ovan, men i jeanstyg.
Diandra - Daphne oskodd. Finns även i jeanstyg.
Candela - högre modell med modern bred linning, snea fickor. Helskodd med dekorativ detalj på baksidan.
Candela Jeans - Candela i jeanstyg.
Celina - oskodda modellen av Candela.
Richarda - hög midja, klasissk modell, helskodd utan söm på utsidan av låren.
Lavinia jeans - helskodd byxa i typisk "jeanslook".
Lascara - Tight modell, helskodd, modern bredare linning.
Cassina - Jodphurmodell på byxa, jeans fickor bak.Vilken eller vilka modeller är dina favoriter? Jag gillar Meredith, Judy och Mondega.

Eskadrons vårdserier

Är det bara jag som missat att Eskadron har schampo, pälsglans, läderspray, skimmelspray, hovbalsam, hovolja, flugspray, mässingputs, textiltvätt och mycket mer.

Nu är det inte något från Nici-serien jag skriver om utan Eskadrons egna.
Är det något som bara finns i Tyskland eller har ni sett det i Sverige?

Tyglar

Vad använder du för sorts tyglar? Vilket material, läder, gummi, vävribb? Så breda eller så smala som möjligt?


Otto Schumacher 20 mm - Glengordon 15 mm - Knights 10 mm

Själv älskar jag kantflätade tyglar, nackdelen är att de är svåra att få ordentligt rena. Max får de vara 15 mm annars kan jag inte stänga handen!

London Puissance

Kollade ni? :)

Ellen Whitakers häst Ladina B. Vad ska man säga, den såg vad jag kommer ihåg likadan ut förra året, dock tror jag den lättade mer i bakdelen nu än förra året? Jag avskyr bockande hästar!
Ska kolla upp lite vad den går för klasser, har bara sett den i puissancehoppningar. Ser kanske lite halvt svår att hantera runt en hel bana.

Michael Whitakers fux såg ut som en sån där gammal arg häst som blivit bortglömd längst inne i stallet och bara snabbt blivit borstad och slängt på grejjerna för att rida. Manen hade ju ett eget liv! Haha!

Cian (uttalas väl Kian inte Sian som kommentator Per sa?) såg ut att rida med de nya stigbyglarna Soft'Up från Freejumpsystem.

Och under lite kritik måste jag sätta kommentatorn! Så ouppmärksam brukar han ändå inte vara? Geir Gulliksen som Robert Whitaker, påstod att Ladina B var Roberts häst och ja, allmänt förvirrad - sent på en fredagkväll i och för sig.

Zack - tygelsensor

I september skrev jag ett inlägg om Zack - tygelsensor och idag fick jag hem en packning från Hestbolaget.se som är jättesnälla och låter mig testa Zack!"Träningsredskap för att testa med hur mycket drag på tygeln ryttaren rider. Kan även användas för att kontrollera drag på kandartygeln. Får ej användas i terrängen!"

När man köper den så är det ett startkit (bilden) med två kedjor och ringarna samt plattorna som går av vid ett visst kilotryck. För att inte helt tappa tyglarna när de går av så sitter det en kedja som tar emot när de lossnar, som säkerhet!
Plattorna finns i olika färger beroende på hur högt tryck de klarar. Grön (2 kg), gul (4 kg), blå (7 kg), röd (10 kg) och svart (15 kg) som man även kan köpa som påfyllning när de som följde med startkitet är slut.
Kedjan klarar ett tryck på 50 kg.

Ska bli intressant att testa! Den gröna är tunt som ett vanligt papper så den lär gå sönder på en gång. Men återkommer med vad jag tycker om Zack. Det känns lite väl om man lyckas ha av den svarta biten - men jag lovar att vara helt ärlig om vilka jag hade av!
Tack Hestbolaget.se!


Snurra tränset

Brukar du snurra ihop tränset när du putsat det?
Det gör jag alltid. Ett - ser bättre ut när det inte hänger remmar och tyglar överallt. Två - man ser ut att ha lite koll på sina prylar (haha!). Tre - man ser vilka som är putsade!

Vanligast tycker jag verkar vara att man snurrar käkremmen några varv runt tränset men jag tycker det blir bättre när man snurrar nosgrimman.


Bild från hippson.se

Hur uttalar du?

Många utländska namn som försvenskas men för att alla ska förstå bör man ju uttala namnen någolunda rätt. ^^
Såhär låter det hos mig. :)

Butet - Butté
Devoucox - Devvokå
Dy'on - Dyån
Eskadron - Eskadrån
Equiline - Äcki-lain
Equipage - Eckipassch
Hermes - Ärmé
Prestige - Prästisch
Pikeur - Pickör
Roeckl - Röckell
Veredus - Vereduss


Hur uttalar du de olika namnen? Fyll gärna på med fler!


Spänn grimman rätt!

För mer bekvämlighet och säkerhet för hästen bör alltid pistolhakens pigg vara utåt - en självklarhet för många men många som inte tänker på det.


Vinnaren!

Ni var många som var med och tävlade om pannbandet från Kingsland! 80 rätta svar fick jag! Vinnaren valdes fram genom en dragning.

Rätt svar:
Pannbandet från Kingsland kostar 390 kr hos AB Nian Hästsport.

Grattis CATHARINA - du vann pannbandet!

Jag har mailat dig så följ bara anvisningarna i mailet så får du en fin julklapp hemskickad! :)


Vann du inte? Var inte ledsen, snart kommer en till tävling - håll utkik här i bloggen!

Ridsport på TV

Jag juuublar! Äntligen är det dags för Olympia veckan från London. Detta är femte året på rad jag följer det! Lite tradition har det blivit.

Eurosport gäller för samtliga TV-tider nedan.

Onsdag klockan 19:25 - Top Ten Finalen
klockan 20:25 - Paris Masters
klockan 21:35 - Grand Prix dressyr direkt från Olympia, London
klockan 23:25 - RidersClub

Fredag klockan 22:00 - Christmas Puissance direkt från Olympia.

Lördag klockan 23:00 - The Santa Stakes från Olympia

Söndag klockan 21:00 - Rolex FEI World Cup hoppning från Olympia, London
klockan 22:00 - The Ivy Stakes, direkt från Olympia.

Måndag klockan 23:00 - Grand Prix hoppning från Olympia.

Puissance - höjdhoppning

Brukar du linda?

Vad använder du för lindor då?
Fleece, elastisk, akryl, bomullslindor eller något annat?

Använder du padd?

Varför lindar du? Och när lindar du? Vid ridning, stallbandage, vid transport?


Julpynta stallet

Har ni julpyntat i stallet än?Glöm inte att fota och lägg upp i era bloggar! :)

Pinsamma shoppingturer

Något jag skäms för är när man går i en butik och personen man går med högt och tydligt säger
"Oj vad dyrt det var här! Hemma kostar det 500 kr mindre!".
Gärna ska det tydligen vara så högt att personalen hör det så de förhoppningsvis tar till sig och sänker sina priser i butiken.
Och att personen inte respekterar när man hyssar dem utan fortsätter.

Man vill bara försvinna och gå ut från butiken.

Det går liksom inte att jämföra priser i en butik på Kungsgatan i Stockholm mot en som ligger mitt ute på vischan där ingen hittar butiken.

Brukar ni också vara med om det?

Freejump System

För några år sen kom X'Up från Freejump System, en kombination mellan stövel/sko och stigbygel där stigbygeln helt saknar utsida och foten är ihopkopplad med stigbygeln. Jag tyckte mig se många som hakade på trenden, men det försvann snabbt.
Idag rider fortfarande Rolf-Göran Bengtsson, Rodrigo Pessoa och Alexander Zetterman med X'Up för att nämna några.

Nu har Freejump System kommit med nya stigbyglar - som passar alla skor och stövlar!
De finns även i många olika färgkombinationer!
Det är alltså säkerhetsstigbyglar där den yttre delen är mjuk så ger vika om man fastnar!Finns hos S.E.G Company för 1949 kr.
Bild från segcompany.jetshop.se

Glöm inte!

Glöm nu inte att delta i tävlingen om Kingsland pannbandet! Tävlingen pågår tills på måndag klockan 23:59.

Och hitta gärna på något passade rimm så kan ni vinna något behövligt! :)

La Kim

Någon som har en luva från märket La Kim?
Har sett flera häftiga, speciellt luvan som är en Sverigeflagga.Jag känner inte alls till märket sen tidigare, gör de bara luvor?

Cowboy Magic Detangler & Shine

Detta är som ett koncentrerat pälsglans, superbra till min ena som är jätterädd när man sprayar på honom (svansen går bra).
Det gör det jätteglansigt! Brukar ha det hela vägen längst svansroten, på hasspets och knä samt på manen eller knopparna.Kostar ca 169 kr.

St Georg

Äntligen hemma från stallet! Vart en lång dag där och lekte sjukstuga då den ena var lite svullen i ena frambenet i morse. Hittade ett sår karleden så det var lymfangit men skrittade ut en sväng i skogen för att få igång blodcirkulationen och då vart det bra efter det. Nu ikväll var benet ännu tjockare så har tvättat och undersökt och smörjt och lindat. Pust!

Har precis börjat prenumerera på en ny tidning från Tyskland, St Georg. Den är riktigt bra vad jag läst hittils! En fördel är ju om man kan tyska så ni vet det så inga förhastade beslut! ;)


Skippa de vita gummisnoddarna!

Förlåt, men vita gummisnoddar på man som inte är vit är något jag tycker är hemskt!
Jag är väldigt noga med mina knoppar så det är väldigt lätt att se om någon slarvat med att dra ihop snoddarna eller om någon knopp är ojämn mot resten.

Svarta gummisnoddar går på alla hästar! Vita gummisnoddar har man på vita manar.
Fast nu syr jag nästan bara när jag knoppar så slipper gummisnoddar.


Räkna stegen?

Tror ni det går att använda sig av det på något sätt? För hästarna menar jag då.
Efter lite inspiration och diskussion satte jag i morse på ena hästen en stegräknare på bakskyddet.

40 minuters ridning i alla gångarter i ridhus vart 3671 steg, hur pålitligt det är vet jag inte då det kan vara fler eller färre steg.

Den satt kvar i alla fall, det trodde jag inte den skulle göra!


VINN ETT KINGSLAND PANNBAND

I samarbete med AB NIAN HÄSTSPORT har jag nu en utlottning av ett Kingsland pannband!


Pannbandet är från Kingslands vinterkollektion Winterland och är fodrad med windstopper så man håller sig varm och snygg!

För att vara med och tävla sparar du ner bilden här över och lägger in den på din blogg, bilddagbok eller liknande och länkar till den här tävlingen. Du behöver inte alls ha en blogg för att vara med och tävla!
Lämna sen en kommentar i detta inlägg med svaret på frågan så jag vet att du är med och tävlar!

Vad kostar Kingsland pannbandet hos AB NIAN Hästsport?

Har du ingen blogg så glöm inte att skriva med din mailadress så jag kan kontakta dig ifall du vinner!

Tävlingen pågår till och med måndagen den 14 december klockan 23:59.
Inga kommentarer med svar kommer publiceras först efter tävlingen är slut, så var inte oroliga för att de inte blir synliga!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

Anpassa grimman!

Tycker jag allt för ofta ser hästar med för stora grimmor - det är fult och grimmor ska inte sitta nere vid näsborrarna!

Personligen tycker jag att det är en säkerhetsgrejj, det blir lättare för hästen att fastna då grimmans undre del blir allt längre från huvudet och man vet ju att en häst drar till den kommer loss om den fastnat. Jag är lite rädd om hästens nosben som faktiskt är riktigt riktigt tunnt längst ner.
Om hästen går ute i hagen med grimma och har kompisar som drar i den är det ganska lätt att få grimman ner och då hänger den hela på halsen eller hamnar på marken.
Mina grimmor sitter såhär. Aldrig haft några problem med skav, tappade grimmor eller liknande.

Rimmstugan!

Okej. Jag älskar att slå in julklappar och ge bort dem, men jag är sämst på att rimma!
Jag behöver lite hjälp med rimm på några hästsaker, det bästa rimmet belönas!

Detta är det jag behöver rimm till:
Boots med fårskinnskant
Roeckl vinterhandskar
Pannband med strass

Behöver du också rimm-hjälp? Skriv i en kommentar vad du ska ge bort för hästsak så lägger jag in den här!

Förvara lindorna smart!

Förpackningarna lindor kommer i ser ofta olika ut vilket jag personligen tycker gör att det är svårt att förvara dem på ett enkelt sätt.
Godislådor! Bara trycka ner dem i lådorna och sen stapla lådorna på varann, enkelt och smart sätt att spara plats i garderoben!

Det gäller att linda upp dem ganska hårt också och åt rätt håll så man bara kan börja linda (inte som personen som lindat upp mina som hängde på tork, jag är jättetacksam att någon gjorde det, men det vart ju inte som de ska vara, haha!)

Lätt att stapla! Svårt att fota i skåpet så det blev såhär.

Påminn mig att sopa innan jag fotar nästa gång.

Snälla tomten!

Önskar mig mest saker till mig själv i jul faktiskt, här är lite saker jag nog helst av allt skulle vilja ha i jul.

Förstå din ridhäst av Mark Shultz, 339 kr hos Ginza.se
Jump Clubs Handbok för din vardagsträning, 160 kr hos Tidningen Ridsport
Jacson Shirokko soft-shell handskar i storlek L, gärna i brunt men det spelar ingen roll.
Läderskärp med strass, Otto Schumacher eller Jacson - det bruna känns mest att vara jag.
Bilder från tidningenridsport.se, ginza.se och filippasridsport.se.

Aachennosgrimma

Tyvärr ser man allt för ofta aachennosgrimmor som är felspända!

En aachennosgrimma består av den engelska nosgrimman och en snokrem, tar man bort snokremmen blir det en nosgrimma i engelsk stil som det kallas.

Nosgrimman ska spännas hårt så snokremmen inte drar ner hela nosgrimman, då är det något som sitter för löst eller för hårt. Ett vanligt fel är även att spänna snokremmen först, vilket man inte ska göra!
Har man snokremmen bara för att snöra ihop munnen på hästen för att den gapar kan ett besök hos hästtandläkaren vara bra och efter det se över om hästen inte trivs med bett eller ryttarens hand.

Höjd på nosgrimman är enligt gammal lära två fingrar i bredd från kindbenet, personligen tycker jag det är lite långt ner så brukar ha en finger ifrån.

Korrekt spänd, där snokremmen inte drar ner nosgrimman.


Felaktigt spänd nosgrimma där snokremmen har dragit ner nosgrimmans del eller att nosgrimman är för löst spänd.

Jag är emot att snöra igen munnen på hästar men har nosgrimmor för att det är snyggare med än utan. Brukar bara rida med en lös engelsk nosgrimma.

Onsdag

Brrr! Idag har det varit riktigt kallt! Alla vattenpölar är bara is och leran är borta, dock är vägen till hagarna grymt knöglig nu.Alla benskydd var i tvätten så det fick bli en benskyddsfri dag idag.

Foxfire

Allas favoritpälsglans tills TIB kom. Jag har en flaska kvar, dock används den inte längre. Tycker inte om det längre efter att ha använt TIB en längre tid.Vilket märke använder du på pälsglans?

Globenshopping!

Nu har jag nog lyckats fota det mesta av det jag shoppade!

Tidningen Ridsport. Stövelstrumpor. Boiselle kalender. Dy'on våffeltäcke. Sporremmar. HG piké. Kingsland baseballstrumpor. Roeckl Vesta.

Ganska trist utbud om jag ska summera allt. Hittade inga bruna boots med fårskinn. Inga snygga senskydd. Inte ett enda snyggt schabrak som kändes "wow". Inga vantar som stämde med kraven och inget krimskrams. Jag hade hoppats på lite nya produkter inom häst- och lädervårdsfronten.
Hittade en sprayflaska med något som jag inte kunde komma fram till vad det var då det varken stod på svenska, engelska eller tyska. Hade varit intressant att veta vad det var!

Var lite besviken när vi gick därifrån. Som tur så träffade jag en gammal klasskamrat på vägen hem, som gått från pojke till man. Hihi. :D

RSS 2.0