Pessoalounge


Brukar ni använda er av en sån vid longering?
Varför använder ni er av den?
Är du emot den - isåfall varför?

Kommentarer
Postat av: Karin

Jag använder den ibland... brukar variera mellan pessoalounge, vanlig tömkörning och arbete utan någon inspänning på mina hästar. Tror på variation. Dessutom beror det ju på hur hästen behöver arbeta och vad den trivs med... hade en häst som efter ett tag arbetade superbra med bara en gouge.Pessoaloungen är bra om den används på rätt sätt som en guide för hästen att hitta rätt form, tyvärr tycker jag att många spänner in sina hästar lite för hårt på den, ryktet säger ju att hästarna inte kan jobba "fel" med selen men det kan dom... så det är som med allt annat, använd med förstånd så kan det vara ett bra hjälpmedel

2010-08-31 @ 08:46:53
Postat av: lisa

Ja det brukar jag, på min ena häst.

Han funkar bra i den och använder man den på rätt sätt och är försiktig är det inget fel med den.

Precis som med alla andra hjälpmedel.

2010-08-31 @ 08:49:08
Postat av: Emelie Lundqvist

Jag brukar använda pessoalounge på den lägre inställningen. Tycker att hästarna jobbar i bra form i den. Dock tycker jag att den (min åtminstone) är lite liten på större hästar och att den är lite bökig att korta-länga. Men klart bättre än inspänningstyglar tycker jag.

2010-08-31 @ 08:53:49
URL: http://emelielundqvist.wordpress.com
Postat av: Lina

longerar sällan och har inte provat någon

2010-08-31 @ 10:19:05
URL: http://sallberglina.zoomin.se/blogg.html
Postat av: Bella

Absolut INTE! Den kommer inte i närheten av min häst! Latfasoner om man använder en sådan, mycket bättre att tömköra! För då kan du själv styra samling,förhållning och eftergift samt NÄR varje hjälp ska komma! Hästen blir få tok för inspänd och fastlåst och varje gång hästen rör bakbenen får den ju ett ryck i munnen. Så nej tack till pessoaselen.

2010-08-31 @ 10:34:13
URL: http://horsesideonlife.blogg.se/
Postat av: Anna

Ett av syftena med longering är att hästen ska hitta sin form och balans på böjt spår. Att få den bjuda framåt och bära sig själv. En häst som påverkas av hjälptyglar kan få stöd av dem men det måste vara med kunskap och förmåga att läsa av hästen och även kunna avgöra om det behövs med tanke på dess exteriör och utveckling.

Jag har använt systemet i form av baksele eller tömmar vid tömkörning och där har det fungerat eftersom jag kan reglera hur mycket hästen kan länga halsen (men ändå ha bakdelen i arbete) och därmed hitta balansen. Men som lösningen är på bilden så tycker inte jag det lönar sig långsiktigt.

Jag tror vi är för fega idag att låta hästen få ta tid på sig att hitta egen balans både under ryttare och vid arbete för hand.

2010-08-31 @ 11:39:45
Postat av: Julie

Jeg lonsjerer veldig skjeldent, da med vanlige innspenningstøyler, men ville gjerne prøvd pessoasele en gang:)

2010-08-31 @ 12:05:39
URL: http://juliero.blogg.no
Postat av: Emily

Har inte testat den ens men tycker att om man nu ska använda den så borde man ha den med en kapson eller sidepull och inte i bettet eftersom det rycker i munnen då :P Eller varför inte bara fästa den i en grimma? Hästen ska ju få belöning när den jobbar rätt, inte ryck i munnen :P Sett många som longerat med sådana och det rygger och hoppar mest hela tiden men hästarna brukar jobba bra med bakdelen iallafall, som sagt - i kombination med annat än bett kan det vara ok.

2010-08-31 @ 12:26:46
URL: http://memily.blogg.se/
Postat av: Yasmine

Jag använder den, var missnöjd en period för jag tyckte inte att hästarna jobbade bra i den (min ena sparkade vilt när den kom på) och den andra sprang bara med huvudet högt. Jag tror faktiskt att det hade att göra med att de var svaga. Nu är båda mycket starkare så båda går bra i den igen och den hjälper dem att använda bakbenen.Har dem knapp inspända alls för det behövs inte.

2010-08-31 @ 13:54:58
URL: http://yasminesriddagbok.wordpress.com
Postat av: Emilie Persson

Jag använder detta på en av mina hästar i dagsläget då han gärna bli hög i formen och spänner sig. Har fått rekommendation ifrån strömsholm i samband med tömkörning att arbeta i sele som fäst bakom rumpan och hjälper honom att arbeta bakifrån och med rygg och bakknän. Detta är en utmärkt sele som ska användas med försiktighet men som hjälper 10000 ggr mer än vad de gör att sitta 30 min och försöka få hästen slappna av - istället tar man hjälp i selen några minuter.. Vi är så himla "instängda" i vårat nytänkande.. Det skadar aldrig att pröva sig fram - vissa hästar kanske inte alls funkar med denna sele, andra är de ett underbart och perfekt hjälpmedel för..

2010-08-31 @ 16:15:06
URL: http://www.emiliepersson.se
Postat av: Rebecka

riktigt skräp o den kommer ALDRIG i närheten av mina hästar, trevligt att bli ryckt i munnen varje steg, du kan aldrig ge hästen eftergift, nej helt galet i mina ögon.

Håller med Anders Eriksson, fattigmans grej! Tömkör istället, så otroligt mycket bättre!Dessutom har studier visat att hästar blir stressade av den, inte så komstigt med tanke på hur den fungerar....

2010-08-31 @ 21:54:02
URL: http://rebeckawersten.blogg.se/
Postat av: Jenny

Brukar inte använda pessoasele. Jag har aldrig sett en sådan användas på ett vis som jag tycker hjälper hästen, bara sett hästar som blir ryckta i munnen eller går in bakom lod, gör att man inte blir motiverad att prova själv.

2010-08-31 @ 22:19:00
URL: http://thedailylifeofahorse.blogspot.com/
Postat av: caroline

har aldrig använt en sådan och tänker aldrig göra det heller. Det har gjorts tester om detta och hästarna upplevde mer obehag av att bli longerade med Pessoasele än med bara vanliga inspänningstyglar

2010-09-01 @ 16:40:40
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Anonym

Kan du inte skriva om sprenger stigbyglarna? :D

2010-09-01 @ 20:20:52
Postat av: Anonym

Jag har provat det på min häst och jag tycker det fungerade bra. Jag hade dock längst ut på selen vilket gjorde att det inte blev ryck-i-munnen effekten utan han fick bara som ett stöd där bak och verkade faktiskt trivas.

2010-09-01 @ 22:20:51
Postat av: Siri

Jag använder alltid den vid longering, men jag longerar väldigt sällan. Jag tycker den är bra. Är den spänd rätt blir hästen inte ryckt i munnen och går inte bakom lod. Min häst får ett genuint och kraftigt tramp med bakbenen, en fri form där rygg- och halsmuskulaturen arbetar rätt (det syns väldigt tydligt).

2010-09-02 @ 08:45:33
URL: http://callestraning.blogg.se/
Postat av: Maria

Använde den mycket på mitt gamla jobb, tycker inte speciellt mycket om den, tanken är bra men den den ger mycket ryck i munnen och jag märkte även att många hästar vart spända. Tycker bättre om att ha vanliga inspänningstyglar och sedan en halsförlängare runt rumpan.

2010-09-02 @ 10:51:08
Postat av: Madde

jag brukar ha tömkörnings jord sedan gumisnoden :) Jag tkr det är viktigt att gumi snoden ska vara löst och man har ett vanligt bett :)

2010-09-02 @ 14:50:51
URL: http://madde.rosenbacka
Postat av: Victoria

Nej, enda gången jag longerar är när jag/vetrinär kollar ifall han går konstigt och då använer jag offtast bara grimma :)

2010-09-25 @ 19:18:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: