Panikhakar

Panikhakar verkar folk antingen älska eller avsky.

Jag tycker inte att de hör hemma på grimskaft som används för att leda hästen till- och från hagen och boxen.

I stallgången är de mycket bra att ha. Många har kedjorna med plastskydd över. Då ska panikhaken sitta fast i hästen och den låsta haken i väggen. Har sett diskusioner om att ha tvärtom, att panikhaken fästs i väggen så att om hästen kommer loss så finns det något att ta fast hästen med, men det är ju helt galet! Hästen lär ju knappast bli lugnare när den har två tunga kedjor slåendes runt sig när den kommit lös och dessutom kommer den som försöker fånga hästen få de i huvudet och liknande.

Däremot, i transporten är det ju faktiskt smart att ha panikhaken fäst i transporten, för om det händer något vill du vara långt ifrån hästen när du knäpper loss den och dessutom har du då ett grimskaft att ta fast hästen i. Nu är transportgrimskaft gjorda av nylon och är mycket lättare än kedjorna.

Panikhakar som själv löser ut ska på en gång slängas. De ska bara öppnas om man själv drar i dem. Alltså om hästen slänger sig bakåt i stallgången ska de hålla för det, hästen ska först komma loss när du drar i panikhaken.


Kommentarer
Postat av: Anna

En lättåtkomlig kniv som är riktigt vass är bättre än alla hakar i världen. Liksom ett enkelt balsnöre mellan grimman och haken eftersom det går av vid belastning. Har varit med om panikhakar som kärvat. Men det är väldigt bra att tänka säkerhet i ett stall.



2010-03-16 @ 13:20:04
Postat av: Frida Elmlund - en hästmänniskas vardag

SV: Tycker den är underbar! :D

2010-03-16 @ 15:58:14
URL: http://fridaelmlundare.blogg.se/
Postat av: vickan

använder alltid hanikhakar när jag binder upp eller så. min häst står oftast och pillar på det hon når, typ kedjan mm, och vill kunna få loss henne om hon trasslar in sig. har alltid panikhaken mot hästen. bara något att göra illa sig på annars.

2010-03-16 @ 16:53:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: