Blistring
Blistring används uteslutande inom trav och hos ridfolk är det allmänt kallat för djurplågeri. Det används oftast för att få en ökad blodcirkulation i till exempel ett skadat ben.
Blistring vet man att folk använder som barrering (det är förmodligen vanligare utomlands) där man blistrar hästen och därefter hoppar hästen och barrerar den.
Är man oförsiktig med liniment och diverse preparat på hästens ben och sen lindar efter kan blistring lätt uppstå.
Tänk på:
- Linda aldrig blöta ben
- Använd svaga liniment, till exempel Arnika
- Starkare liniment, Radital, Blue Lotion m.fl. är det stor risk att få blistring av om man lindar efter.
Om man upprepar blistring på hästen kommer det förmodligen bildas ärrvävnad som i sin tur hindrar blodgenomströmning.
Blistring kan ge frätskador på benen, det är av detta de vita håren uppkommer.
Vita märken på benen som förmodligen har uppstått efter att hästen blivit blistrad.
Vita märken, förmodligen efter barrering.
Ush, hemska tanke. Jag tycker det är ofta men ser hästar med sådana märken på benen :/
Brukar aldrig kommentera i bloggar, men nu kunde jag inte låta bli. Med ena benet i travvärlden och det andra i ridvärlden så känner jag mig insatt på det här området.
Här är mina erfarenheter och åsikter:
I ridvärlden: Precis som du skriver: blistring anses som djurplågeri, det är något som de som barrerar håller på med och utför man det är man djurplågare. End of story.
I travvärlden: Här tycker jag man generellt ligger före ridvärlden i att kunna se och känna av om hästen börjar få känningar i tex ett bakknä. För att hjälpa hästen kan man då ta till ett starkt liniment, sk blister. Det är vanligtvis Speedway Leg Paint eller Cedarolja, men kan också vara stakare som tex DMSO. Man tar då en blisterborste (ser ut som en vanlig tandborste) och doppar i burken och skrubbar in där man misstänker att hästen behöver hjälp, det kan också räcka med att massera in med en bomullstuss beroende på lite hur starkt preparatet är. Det som händer är att blodgenomströmmningen ökar mycket kraftigt dit man skrubbat och lurar då kroppen att läka. Inom ridvärlden är det vanligare att man underhudsblistrar dvs att man sprutar in ett ämnen eller hästens egna blod under huden där man vill behandla, man punkterar alltså ingen led, vilket alltid är en stor risk. Detta gör ju dock veterinären och inte gemene man som däremot kan blistra själv.
Dagen efter kan hästen ha svullnat upp ordentligt där man behandlat, vilket tyder på att genomströmningen är igång. Har man otur och har en känslig häst (eller är oförsiktig och tex täcker området eller blöter det) kan huden fnasa sönder och små skorpor bildas. Vanligtvis räcker det med en behandling och då försvinner skorporna av sig själva. Skulle man behöva behandla flera gånger väntar man så huden hinner läka i mellan. Jag kan ärligt säga att jag aldrig sett en häst med permanenta vita märken orsakade av själva blistringen, däremot ofta av av skavande skydd/sadel, gamla sårskador och felaktigt lindade ben. Tänk så här: Avsiktlig blistring gör man på lederna, på de bilder du visar är det på skenorna, vilket jag snarare tror är oavsiktlig blistring dvs någon som duschat hästen, kletat på något starkt typ Isbalsam och sen lindat över natten alt det du skriver: hästen har preparerats för att bli överkänslig och den sedan blivit barrerad ett flertal gånger efter varann.
Har man en häst man vet har problem med tex en kota tycker inte jag att det är fel att blistra den i samband med vila. Man ska ju självklart inte behandla och bara köra på som vanligt! Och blistring ska absolut inte ersätta en veterinär på något sätt.
Nu menar jag inte att varenda människa ska springa runt och skrubba ceder i tid och otid, utan det jag vill ha fram är att bara för man blistrar är man ingen djurplågare. Sen finns det ju alltid människor till allt, "barrerings-blistring" tar jag allt avstånd ifrån! Men jag tycker att det här är en ganska intressant disskution som jag har haft med renodlat ridfolk då och då. Verkar som många har fördomar mot travfolk just mycket tack vare det här, men att man kanske inte riktigt vet vad det innebär egentligen eller varför man gör det.
Jag tycker att det är hemskare att rida runt i en sadel som trycker på manken eller skavande benskydd än att lägga på lite cedarolja, men men...
Nu kommer jag säkert bli hängd, men jag ville bara upplysa från my point of view :)
Hästarna kan ju faktiskt få otäcka vita märken på benen av benskydd som skavt eller suttit dåligt oxå.
Jag hade ett hollændsk sto innan och hon hade precis den typ utav blistrings "skador" på frambenen..
ush :(
Kan du skriva ett inlägg om hur man lindar, ska man ha padd även under fleecelindor osv.?
Och en till fråga, strykkappor i läder, ska spännena vara utåt eller framåt?
tacksam för svar!
Det låter väldigt konstigt. Jag visste inte ens om vad det var för något, och det är väl egentligen lika bra...
Huga va hemskt! Men vanlig blue lotion hör väl till de svagare linementen?
Bra skrivet Linnea:)
Precis som Linnea har jag varit en del i travvärlden med och håller med om allt hon skriver om. Blistring som görs korrekt med "vanlig" cedar är inte djurplågeri i mina ögon. Däremot har jag inom travet lärt mig att det finns många som gör hemmablandingar av blister/importerar starkare blister som i sverige är förbjudet för att det är så starkt....DET är djurplågeri.
Däremot finns det tyvärr många inom ridsporten som använder på tok för starka liniment som Radital och sedan ovetande som konsekvenserna lindar utanpå eller folk som lindar hästen med elastiska lindor utan padd, det är i mitt tycke värre än att använda ett milt blister som ex cedar på ett överansträngt knä/kota eller hovled för att påskynda läkning osv.
Men precis som Linnea så anser jag självfallet att blister inte på något sätt kan ersätta en veterinär!!
Sv: Ja, men jag får ju ändå se kommentaren, även om ip-numret är blockat. Och då kan det lika gärna vara som vanligt :P Jag förstår inte vad människan får ut av det, hon ä bara så dryg...
Ett av mina gamla fullblod fick märken som på den nedersta bilden när hans medryttare glömde ta av senskydden efter en ridtur och han stod med dem under natten. Det var vanliga PRO-skydd (framskydden!), sedan dess har jag sålt/slängt alla mina sådana... :S
hej men dom kan la inte få sånt om man kyler benen med vanligt kyl gele? :) liniment är sånt som värmer eller? :)
Linnea har en väldigt intressant poäng. Jag tror att det är svårt att uttala sig om en sak utan att ha fullständiga kunskaper.
Ingenting är helt svart eller vitt.
En häst i vårat stall har sådanadär fina märken på bakbenen, och det kom av lindor i kombination med någon salva om jag inte minns fel. Ser hemskt ut, och jag skulle känna mig hemsk om något sånt hände min häst.
Jag tycker att Linnea har helt rätt. Jag tycker det är bättre att blistra om man misstänker att en led är överansträngd än att spruta den hela tiden. Det är vad jag tycker iaf.
Jag är aktiv inom travvärlden & blistrar mina hästar. Kan säga att blistring inte är ett dug djurplågeri utan snarare tvätom, genom att blistra hjälper man hästen att slippa massa onödig smärta. Blistrena jag använder är Cedar oil, Speedway legpaint, Toflexin samt Cedar oil blandat med Speedway.
Kan även säga att när jag en gång var inne med en häst som var 0,5 gradigt halt på ett bakknä så sa vetrinären att han tyckte det var bra mkt bättre att blistra det knät än att behandla den(spruta den).
Så kom ihåg en sak och det är döm aldrig en sak innan du vet vad det egentligen handlar om