Hackamore

Myt eller ej, bryta nosryggen på hästen när man rider med hackamore är inte något jag varit med om eller hört om att ha hänt. Absolut kan man ha extrem otur och något sånt händer.
Efter att jag för något år sen var hos Torbjörn Lundström i Söderköping, där han har flera skelett av hästskallar på sin mottagning (precis i fikahörnan dessutom haha :S), där man verkligen fick se hur tunn den nedersta delen av nosryggen är så är det verkligen något jag blivit petig med!

Hackamoret ska sitta på nosryggens bredaste stället. Sätt ett finger på varsin sida av nosryggen och dra nerå mot mulen så känner du vart de är.
Som gamla läran är det sagt att skänkeln (metallsakerna på sidan där allt sitter fast) ska sitta, precis som en nosgrimma, två fingrar i bredd från kindbenet.
Det kan vara svår om man få nosdelen på rätt sätt, så strunta i att skänkeln kommer lite nära kindbenet, men håll extra koll så det inte blir skav!





Sitter hackamoret som på sista bilden - för långt ner - trycker det även över luftvägarna så hästen inte kan dra in den mängd luft den bör göra. Det hör man tydligt hos vissa hästar som börjar frusta mer än normal.

Kommentarer
Postat av: Lotta Corneliusson

Det är många som har det förlågt.

Tycker det är lite konstigt att man inte reagerar över det? jag tycker det ser väldigt konstigt ut när det sitter lågt. Ser bara fel ut.



Red med hack på min tjej men hon är så himla känslig så svårt att inte få det att skava, trots ludd, gummi m.m.

2010-01-13 @ 10:32:09
URL: http://hastfotografen.webblogg.se/
Postat av: Nathalie

Ja nästan på!



Jag brukar åka till Ylva Rubin (upplärd av Torbjörn) och ett annat tips är att det på just rätt ställe även går in lite eller hur man ska beskriva det ;)

2010-01-13 @ 11:04:43
URL: http://nexxa.blogg.se/
Postat av: Julianna

Det var ett kanontips! Tack!

Själv rider jag en hel del med hackamore och jag har alltid undrat om det finns några riktmärken för hur man ska passa in det. Jag har kört på känsla och, tack o lov, så har jag använt det rätt.

Naturligtvis har jag bett kunnigt folk titta men jag visste inte att det fanns såna riktmärken utan att det var mer individuellt än t ex ett vanligt träns.

2010-01-13 @ 13:38:14
URL: http://novelette.blogg.se/
Postat av: Karoline

Jättebra tips! Så viktigt att man gör rätt.

2010-01-13 @ 15:02:08
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Lola - Nystartad hästblogg

bra tips. det är många okunniga hästmänniskor som använder det på alldeles fel sätt. tycker de är super att du tar du det.

2010-01-13 @ 15:45:17
URL: http://lolaskager.blogg.se/
Postat av: ebba

Som man ser på bilden kan man egentligen tänka att "ringarna" på skänklarna ska sitta där bettet sitter eller? :)

2010-01-13 @ 20:28:09
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: Erica

Håller med. Många har det för lågt! bra tips =) Men är fortfarande lite osäker på om "bryta-nosryggen-sägen" stämmer... Tror inte att man kan dra av nosryggen på en häst. Men om man ramlat av och de kliver på tyglarna kanske det kan hända om tygeln ej går av... :S

2010-01-13 @ 23:34:21
URL: http://ericasjostrom.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: