Domanis ylletäcken

Jag är sugen på att införskaffa några nya ylletäcken. Domani verkar många tycka om och de är ju verkligen prisvärda eftersom man läser att folk fått köpa dem för 199 kr osv, trots att de egentligen kostar runt 1200 kr.

Jag har aldrig lyckats hitta de i butik! Inte ens på vår Granngården.



Har ni något ylletäcke från Domani eller kan tipsa om vart jag kan hitta dem?

Nackstycke sökes!

Pannband och nosgrimmor - hur enkelt som helst att hitta lösa. Men har ni tänkt på att om en häst fastnar med tränset någonstans är det oftast något som går sönder på nackstycket, främst ena fästet till ett av sidostyckena.

Och det är iprincip helt OMÖJLIGT att hitta ett löst nackstycke att köpa!
Nu står jag ju här med tyglar, sidostycken, pannband och nosgrimma, men inget nackstycke.

Tycker det borde finnas något märke som lite mer öppet kan sälja lösa delar så man kan sätta ihop just det tränset man vill ha. Designat själv. :)

Ridsport på TV

Idag söndag SVT1, 17:00, Rolex FEI World Cup Zürich, Schweiz.

Roffe och Svante är med och rider!

Sen klockan 19:00 är det ju tredje avsnittet av Ponnyakuten.

Mineraler

Vilken bloggabstinens man får när blogg.se krånglar, nu verkar det mesta fungera normalt (det som anses normalt i dessa dagarna).

Mineraler måste man ofta komplettera sitt grovfoder med. Finns många att välja bland.
Vanligast är nog Kraffts Miner, som finns i färgerna grön (avel), blå (till alla hästar), röd (tävlingshästar), vit (innehåller mer fosfor) och ung.

Som vanligt säger jag - strunta i vad fodret heter, kolla innehållet och välj det som kompletterar bristerna i grovfodret bäst!



Vad ger du för mineralfoder?

Fota din sadel!

Varje år stjäls tusentals sadlar. Mitt tips - fotodokumentera sadlarna ifall de skulle komma bort, då kan du lättare och enklare bevisa att de är dina.

Fota från varje sida, framifrån, bakifrån, så hela sadeln verkligen syns. Fota märkningar (alla sadlar har oftast ett eget ID-nummer hos varje leverantör), fota slitage - allt som kan göra att du kan se och att bevisa att det är just din sadel!


ÖoB tränset

Ja, ni gissade rätt. Det var ett träns från ÖoB jag sprang in och köpte dagen efter Mikaela skrivit om det.

Idag invigde jag det på en ridtur.


Hästen står och tuggar och drar upp bettet i munnen, därav ser det att sitta så högt upp.


Flärpen och nosremmen köpte jag löst, båda från Hansbo, snokremmen i färgen "havanna" passade perfekt till tränsets färg, den flärpen är i färgen "brun" passade inte super.


Redan efter första turen vart lädret på ena sidan av nosgrimman väldigt skumt. Narven har skrynklat sig, snart kanske det flagnar av? Jag återkommer med mer utvärdering om det.

Någon annan som också köpt detta?

Förhindra trasiga täcken

Förhindra kanske är fel ord, men kanske spara pengar på att slippa köpa nya täcken hela tiden!



Lägg heldre lite pengar på ett täcke med bättre ytterskickt än vad många "vanliga" täcken har.
Hööks till exempel, alla deras utetäcken har bara 600 denier, några har även bara 420. Horseware har flera täcken med 1200 denier vilket betyder att de har dubbelt så starkt yttertyg mot Höökstäcken. Försökt alltså att hitta så högt deniertal som möjligt.

Smeta in täcket med något som spakar äckligt. Något som är enkelt att bara spraya på är Crib Stop från Carr & Day & Martin.

Sysselsätt hästarna i hagen - ge hästarna fri tillgång på grovfoder, eller släng in grenar och kvistar de kan bita på istället.

Munkorg på hästen som biter. Låter grymt, men är det många täcken som går hela tiden så skulle jag personligen välja att antingen ställa hästen själv eller tillsammans med någon som inte behöver ha täcke eller sätta på en munkorg.

Fyra ess hästsalva

Som sagt - jag gillar att rota i kompisars garderober i stallet (självklart har jag frågat dem innan!) och man hittar ibland intressanta saker.
Nu var den här saken inte så intressant, men tog kort på den iaf.

Fyra ess hästsalva. Gammal och traditionell. Alla (utom jag) verkar använda den. Universalkräm?



Borde jag köpa en egen?

Estelle - Årets lotterihäst

Verkar inte riktigt som det gått ut vilken häst som är vinsten i årets lotteri på Göteborg Horse Show?

Estelle heter hästen, är efter Eighty Eight Keys xx - Montgomery.
Sto född 2004, 162 cm hög. Gått treårstest och fick hoppdiplom. Lite tävlad i hoppning.




Bilagan medföljde i Tidningen Ridsport som kom idag.

Även denna häst är jag inte helt fäst i. Förra årets häst, Trocadero såg lång och ranglig ut. Akrobat (hette väl den svarta valacken 2008?) var JÄTTEFIN!

Sanningen om Kingsland

Kingslandschabraken har sålts ut under mässor förra året, många vet nog inte anledningen (ja, jag vet att det har stått andrahandssortering).



Jämför denna bild mot de undre och finn massa fel!





Dessutom är det på tok för kort för alla sadlar jag provat så det glider ganska bra, för det är redan från början sladdrigt och tunt.

Har ni några KL-schabrak? Samma fel/problem med dem?

Snökaos

I detta snökaos stannade jag hemma iprincip hela dagen. Passade på att rensa bland alla diverse tidningar, broschyrer och kataloger man samlar på sig.

Av någon anledning har jag varenda Höökskatalog sen några år tillbaka. Haha!



De enda katalogerna jag slängde var de från Horze. Otroligt jobbigt att de har olika format för varje säsong, Hööks har hittat ett bra och lagom format som hållt i flera år!

Vad man samlar på sig! Tidningen Ridsport, Ridsport Special, Hästmagazinet, Hippson, Stallmagasinet, Hop Prestige, Your Horse, Horse & Rider, Horse Magazine, St.Georg, Equipage med flera. Är man prenumerant blir det ju en heeel del.

Sparar ni också tidningar och kataloger?

Paddar

Jag har, som ni tidigare läst, alltid paddar under när jag lindar hästarnas ben.

Mina absoluta favoriter är dessa från Mias! Det är fleece på båda sidorna. Har sånna med teddyludd på ena sidan, men jag tycker de tappat formen jättemycket i tvätten så de är lite jobbiga att hantera.



Jag har köpt mina på Sharpman. Finns i olika längder, men jag har samma längd fram och bak. Kostar 79 kr för två stycken.

Sluta slarva!

På en stor anläggning där många kommer från olika ställen från början ser man en otrolig skillnad bland det man lärt sig.

Jag har alltid lärt mig att säkerhet kommer först och allt ska vara snyggt och prydligt!

Jag ser dagligen många misstag folk gör och jag försöker på bäst sätt hjälpa och förklara varför man bör göra på ett annorlunda sätt.

Gamla läran! Alla borde läsa boken "Hästhållning i praktiken" då och då, just för att repetera hur man hanterar hästar och hur stallet ska skötas. Gammalt, beprövat och det fungerar.

Sätt fast hästen när du mockar, om hästen står i boxen, ställ inte skottkärran som stoppkloss i boxdörren.

När du släpper in hästen i boxen. Gå in i boxen med hästen, vänd hästen mot boxdörren, knäpp loss hästen och hästen får först gå ifrån dig när DU bestämmer. Höll här om dagen på att bli översprungen av en häst som ägaren släppt lös tio meter från boxen och hästen travade i stallgången i full fart till boxen!

Låt inte hästen springa och flyga å fara runt dig när du tar in hästen. Du ska vara ledaren, visa att du bestämmer. Gör halt om hästen springer, hästen ska inte få gå framåt förrän DU vill att hästen ska gå framåt.
Kan inte ägaren hantera hästen på ett lugnt sätt till och från hagen, hur ska det då gå för de andra som kanske ska hantera hästen till och från hagen?

Sätt upp håret vid ridning och hantering, speciellt om man har långt hår. Det ser grymt ovårdat ut att rida med hår som spretar åt alla håll och kanter och det är ju en viss säkerhetsrisk också, om håret hamnar framför ögonen vid ett dåligt tillfälle.

Häng grepar åt rätt håll. Kommer en häst lös kan den ju slippa att få grepar instickandes i sig. Dessutom är det mindre risk att de ramlar ner om de hänger åt rätt håll än om de hänger med piggarna utåt.

Sadla och led hästen på rätt sida. Vad hände med det gamla vanliga vänstersidan? Det handlar om rutin. Hästarna blir mer säkra om man har en rutin i sin hantering.

Vid visning av häst vid hand - stå alltid framför hästen så du har bra koll om den skulle gå åt något håll, du har bättre och snabbare chans att hinna ändra det innan veterinären blir arg på dig. Samma här, led hästen på vänstra sidan - man leder ALLTID hästen på vänster sida om man inte har en annan anledning. I skritt - tyglarna i båda händerna. I trav lägger du tyglarna i handen närmast hästen. Innan du ska svänga saktar du av till skritt och vänder hästen från dig, INTE mot dig. Veterinären/domaren (utställning) är där för att kolla på hästen, inte på dig.

Ta bort grimmorna från grimskaften i spolspiltan/stallgången. Det är lätt hänt att man inte ser dem när man går förbi med en häst och vänder den för att ställa upp den just där, plötsligt kan hästen ha fått ner ett ben i grimman.

Ta ner alla sadelhängare
. Tänk om en häst springer in i dem, det kan gå illa. Samma sak om en person är lite ouppmärksam vid ett tillfälle och går rakt in i den, eller kanske till och med springer, risk att revben och liknande ryker.

Korta tyglar vid uppsittning och håll i manen. Håll inte längst ut på spännet när du ska sitta upp, går hästen iväg är det svårt att hejda hästen på ett enkelt sätt. Håll vänster hand i tyglarna och i manen när du sitter upp, absolut inte båda händerna i sadeln för då drar du hela sadeln mot dig när du sitter upp, tänk vilka onödiga belastningsskador i ryggen hästen kan få.

Man städar efter sig, på en gång. Sopa i gången, ta bort alla pluttar och höstrån från grepen du använt med mera, det gör att omgivningen alltid känns välkommen.

Knaka ALLTID när du ska in i ridhuset. Det går inte att bara slänga upp dörrarna, hästarna blir jätteosäkra efter några gånger och kommer alltid i fortsättningen att skygga för de dörrarna!

Folk har blivit för bekväma för att göra det de en gång lärt sig, utan gör det som är enklast.

Man vet hur man gör, men man orkar inte gör det som det ska göras, utan man bara gör det, på enklast och snabbaste sättet.
Rutin i hästhantering skapar säkerhet. Gör samma sak varje gång, sadla inte från olika sidor varje gång och så vidare, då ger du hästen en rutin och då känner den sig säker och risken för olyckor minskar.

Fyll gärna på med fler saker ni märkt brister på...

Varför tvåfärgade?

Det frågar sig många - varför är Sprengers bett tvåfärgade? Varför inte bara göra bettet helt i mässingfärgat?

Den mässingfärgade delen, mundelen, heter Aurigan.

Aurigan är inte en färg, utan det är en blandning mellan olika material - 85% koppar, 4% silicon och resten zink. Detta tillsammans bildar Aurigan som är en smak på metall hästar gillar. Den delen koppar som finns i är det som gör att bettet blir mässingfärgat.

När bettet utsätts för fukt (saliv) oxiderar metallen och blir mörkare, därför har man valt att inte göra bettringarna i samma material.
Sen tror jag att det är en liten "stamp" också, är det tvåfärgat vet alla att det är ett Sprenger.

Har bettet blivit lite mörkt kan man använda Sprengers Diamond Paste, som gör det ljust igen.

Självklart har Sprenger bett som är helt mässingfärgade, men då är det inte Aurigan i hela bettet.


Exklusiv Horse Wear

Jag är riktigt sugen på ett ridtäcke från Exklusiv Horse Wear.
Tror detta i ull, marinblått med kornblå kant är det jag gillar mest.

Man får nästan passa på, de har 30% på sina produkter till och med 31 januari.


Catago

Alla har nog ett par av dessa skydd, vad de nu än må heta. Catago, John Whitaker, Lami-Cell med mera. Kärt barn har många namn!

Många vart nog avskräckta för ungefär ett år sen när det börjades skriva mycket om att bakskydden faktiskt fungerar som teknikskydd.
Teknikskydd, skydd som används för att förbättra hästens bakbensaktion i hoppningen ska endast användas vid planerade tillfällen då man gör en speciell övning eller liknande. Detta för att hästen, som inte är van att behöva anstränga bakbenen och bakdelen på det sätt den tvingas utöva med teknikskydd gör att hästen snabbt blir mycket trött i bakdel, länd och rygg och får mjölksyra.

Kollar man på de som rider med teknikskydd på tävling sätter på dem när det är något eller några språng kvar att hoppa på framridningen och så slits skydden av direkt när hästen gått ut från tävlingsbanan.




Stübben Glycerintvål

Mångas favorit. Rengör och återfuktar lädret på en och samma gång.


Världscupen - Leipzig

Mycket hästar på TV ikväll.

Gillar Lottas kommentar om att det kommer ett getingbo efter. Kan lite se det framför mig. :D

Galningar! Men det är ju så, vinna eller försvinna.
Kul att se MacKinley igen, det var ju ett tag sen nu.

Max Kühner, så stabil sits, jag gillar det verkligen! Han börjar nog bli en ny favorit hos mig tror jag.

Psst. Argentinaren José Larocca är ny ägare till OkiDoki.


Ponnyakuten



Kollade ni på Ponnyakuten på SVT nyss?

Jag tycker faktiskt att det är jätteroligt! Liknande program har jag velat se för flera år sen så jag hoppas att de fortsätter med detta även nästa år!

Nu ligger jag (som många andra) ett avsnitt före det som visades idag tack vare SVTPlay.

Jag måste höja fingret lite att det faktiskt är ett barnprogram på en barnkanal och de visar upp Jan Brink utan hjälm. Lite mer hade de kunnat tänka på hur det framställs. Man ska vara goda förebilder för de yngre!

TIB Läderbalsam

Lite tveksam mot denna dock, eftersom den innehåller vaselin som inte är bra för läder (eller hud för den delen) då det lägger sig som en hinna över lädret och täpper till porerna.
Kanske därför det uppfattas så väldigt segt av mig i konsistensen.

Det känns inte riktigt som det går in i lädret, utan stannar på ytan.
Kostar ca 89 kr.

Har ni denna? Vad tycker ni om den?

Ridsport på TV

Nu fortsätter världscupsäsongen efter ett litet uppehåll sen nyår.

I morgon söndag SVT24, 21:00, Rolex FEI World Cup Leipzig, Tyskland.

Repris - Måndag SVT1, 11:05 - 12:00.


Brukar du kolla på ridsportsändningarna på TV?
Vilken kanal tycker du sänder bäst ridsport? Vem är din favoritkommentator?
Vad vill du se mer av ridsport på TV?

Om du inte kollar alls på ridsportsändningarna, varför?

Betfor

Visste ni att om man är på till exempel ett meeting och hästarna står inne i box mestadelen av tiden så är det bra att ge mindre mängder av betfor flera gånger om dagen för att hålla igång magen på hästarna.



Äter din häst betfor?
Hur mycket och varför?

OkiDoki till salu

Nästa vecka tros affären vara klar, OkiDoki såld.



Vart tror ni han hamnar?
Jag tror USA eller hos Onassis.

Rätt längd på bettet

Tyvärr ser man, tycker jag, allt för långa bett på många hästar!

Gamla läran var att bettet skulle sticka ut ½-1 cm på varje sida. Man sa också att ett tvådelat bett fungerar på alla hästar och ju tjockare bettet är desto mildare.

Det är ju tur att kunskapen går framåt i tänk. Många hästar trivs bättre med en rak mundel och ett tredelat ligger bättre i munnen än ett tvådelat på många hästar. En häst med trång mun, låg gom, stor tunga med mera kan inte ha ett tjockt bett i munnen och då blir bettet snarare skarpt än snällt, en sån häst trivs bäst på ett smalt bett.
Allt är individuellt, man måste verkligen lyssna på hästen, vad den vill ha för mundel, hur högt eller lågt den vill ha bettet och hur långt det ska vara. Bäst är att ta hjälp av en erfaren hästmänniska eller en duktig veterinär/tandläkare.

Men - betten får inte vara för långa ändå. Ju längre de är, desto mer åker de igenom munnen i varje tygeltag och kan skapa stort obehag. Ett för långt bett ger även fel tryck i munnen och många hästar kan dra upp betten till tänderna och på så sätt skada dem. Det är dessutom i detta läget, med för långt bett "nötknäppareffekten" upp till hästens gom förekommer på tvådelade bett.

Ett lagom långt bett ska ligga bra i mungipan, inte sticka ut särskilt mycket, men inte heller vara för kort att det hela blir ihoptryckt istället.
Enkelt sätt att kolla om bettet är för långt är att ställa sig framför hästen, som självklart har träns på sig, och dra i ena bettringen, inte för hårt, utan så bettet flyttar sig, kolla då även på andra sidan att bettet inte dragits in i munnen på den sidan.




Boxgrannens träns och bett, tre cm längre...

Antares förbygel

De är fina tycker jag! Ska kika närmre på dem i Göteborg.


Visste ni att?

Man kan ju tro att sporrar med trissa (slät eller med taggar) kan vara mycket skarpare än en vanlig sporre, men i praktiken är det inte så.
En vanlig sporre ligger hela tiden och "nöter" på hästen medans en med trissa rullar iväg, mer kittlar hästen. På så sätt är den mildare.

Självklart beror ju skarpheten på sporrarna helt och hållet på ryttaren de sitter på.



Vad rider du med för sporrar?

DeLaval HPC65

Vill absolut tipsa om denna braiga klippmaskin!

Många har den nog redan och jag tycker att den är bra, som många tycker.
Tekniken går framåt med trådlösa maskiner och så vidare, men man kan nog inte på länge komma fram till en kraftfull maskin utan sladd.



Vad använder du för klippmaskin?

Karens på Arnika?

Fick en kommentar på Arnika gelen:
"sedan något eller två år tillbaka är de tävlingskarens 2 veckor efter man använt arnika! Kan vara bra att veta så man inte åker fast vid en ev dopingkontroll."

Det har jag aldrig hört! Någon annan som hört det?



Jag skulle kunna tänka mig att man blandat ihop det med gamla Liniment Blue som numer har karenstid.

Isbalsam

Känns som alla i stallet har en varsin, själv har jag ingen. Är den "något att ha"? Den är ju ganska dyr har jag för mig?


Vilken sida?

När du rider, vilken sida av hästens hals har du tygeländan på?

Jag har alltid på vänster sida. Känns jättekonstigt och går inte alls på höger sida! ^^


Smart hovkrats

Borstiq Farm har en smart hovkrats med broddnyckel i två storlekar. Praktisk!



Bild lånad från Hestbolaget.se

Kiwi

Tidigare har jag tipsat om Kiwi Parade Gloss Prestige men nu ska jag tipsa lite mer! :)

Jag använder bara Kiwiprodukter till mina stövlar och skor (jaja, Dublinskorna blir putsade med allt möjligt och Ariatskorna med Ariatprodukter).
De är riktigt bra och har ett bra sortiment!  Svårt att hitta allt, men lite kan man hitta i Sverige!

Jag har (vad jag lyckats hitta, har skoputs lite överallt) en stor svart skokräm, en liten i färgen "Dark Tan", en liten ofärgad "Neutral", några Kiwi Express (snabbputs, bara börja putsa skon då det finns en svamp i den) och Kiwi Parade Gloss Prestige.

Bra priser på det också. De små kostar 25 kr på Åhléns och den stora har jag köpt i en ridsportbutik för ca 49 kr. Tycker dock att Express:en är dyr, kostar ca 49 kr och räcker inte så många gånger.







Använder du skokräm eller liknande till dina stövlar?

Zack, del 2

Nu har jag hunnit testa Zack vidare. Denna gång vart det den röda (10 kg) och den blå (7 kg).
Det gick bra, båda höll (pust!).

Det känns, i alla fall hos mig som att jag rider mycket försiktigare när jag har dessa på. Men jag är lite så, sitter jag på en känslig häst blir jag mycket mer mjuk och känslig än om jag sitter på en lite tuffare häst.



Jag är lite fundersam över de gröna lapparna (2 kg), de är lika tunna som ett vanligt papper. De kommer jag garanterat ha sönder. Men de kan nog vara bra att rida med på till exempel kandar, att kolla så man inte sitter fast i stångtygeln.
Kan säkert vara så, att den gröna (2 kg) och den gula (4 kg) är mer för att testa kandarstångens tryck och blå (7 kg), röd (10 kg) och svart (15 kg) passar bättre för "normal" ridning.

Men jag ska allt ge mig på att testa den gula och gröna nästa gång!

Zack - tygelsensor finns att köpa hos Hestbolaget.

Ridsport på TV

Missade du Mechelens omgång av världscupen i hoppning? Då får du en ny chans idag!

Idag onsdag Eurosport, 20:10, Rolex FEI World Cup Mechelen, Belgien.
Direkt efter kommer RidersClub med senaste nytt från tävlingsfronten!

Någon mer än jag...

...Som gick in på Ö&B när man ändå hade vägarna förbi idag?
Man påverkar varandra i sitt skrivande, det bara är så.



Tog nog slut på Stübben Hamanolen, men hoppas kunna smörja in en gång till innan hela är slut. Sen är det upp till bevis!

Någon som kan gissa vad det är jag skriver om? :D

Tolka Pikeurlappar

Lapparna på ridbyxor kan vara enkla, och lite svårare!



1. Här står modellen, i detta fall Cindy.
2. Tyget på byxorna och färgen. 79 är tyget, det som de flesta byxorna från dem är gjorda av. 28 är färgen, i detta fall Walnuss, alltså Valnöt - mörkbeige.
3. Storleken. Är det höga siffor är det plagg med längre ben/ärmar. 34 finns bara som normal, inte med långa ben.
72 - 36 med långa ben
76 - 38 med långa ben
80 - 40 med långa ben
84 - 42 med långa ben
88 - 44 med långa ben
och så vidare...
4. Tvättråd.
5. Utländska storlekar. USA, Storbritannien, Frankrike osv har ju andra måttsystem än i Tyskland, Sverige osv.
6. Längre ner på lappen står det vad byxorna innehåller för material.

Tänk rätt

Hur många gånger har man inte hört frasen "sista spännet ska alltid vara bakåt" när det gäller hur man fäster benskydd.

Jag tycker det är helt fel, framförallt nu på de mer moderna skydden med resår, så ska det ju absolut inte spännas så som många gör för att man "alltid gjort så".
Spänner man så den sista stora kardborreflärpen hamnar bakåt drar man ju de mindre fästena med resår rakt över senorna, där det absolut inte ska vara något tryck alls. Resåren ska spännas över framsidan av hästens ben, där skelettet är då det klarar högre tryck än senorna.





Många hästar får även (förutom senskador som felakigt användande av lindor/benskydd kan ge) tryckskador för att det med resåren går att dra benskydden hårt, vilket inte alls behövs. Det är bara att lägga över fästena utan att dra, eventuellt dra några mm. Måste man dra ganska långt är de nog fel storlek man har på skydden.


Dra inte hårt när du spänner skydden!

Bockande och sparkande

Vad tycker ni om hästar som sparkar/bockar? Bryr ni er inte alls om det eller avstår ni att rida någon häst ni vet brukar bocka?


Arnika gel

Sveriges mest använda liniment? Jag lovar - alla i stallet har en hos oss!



Brukar du använda liniment? Vad använder du då, vart på hästen och varför?

Känslig men stark?

Såg en intressant betsling i stallet idag. Hästen är jättekänslig i munnen så går med ett Novabett, men hästen blir lite stark ibland i hoppningen och då tar bettet lite. De har provat lite skarpare bett, men hästen bara backar av och blir sämre i hoppningen tills de hittade på denna kombination.

Ett Novabett och ett uppkäk. Uppkäk hindrar att hästen biter fast i bettet och på så sätt tar bettet och blir stark. Fungerar jättebra tydligen!

Uppkäk används egentligen inom travsporten.




Glad mun - ledsen mun

Svårt att komma ihåg vilket håll bettet ska sitta åt?
Enkelt, glad mun - glad häst! :D


Felvänt bett - Ledsen mun



Rättvänt bett - Glad mun

Prestige Meredith D LE

Prestige gjorde ju dessa sadlar för ungefär ett år sen, i endast 999 exemplar.
Har ni sett några i Sverige?



Prestige Meredith D Limited Edition
Kåpan har som ni ser carbon insytt, detta för att kåpan inte ska vika sig när man hoppar.

Hackamore

Myt eller ej, bryta nosryggen på hästen när man rider med hackamore är inte något jag varit med om eller hört om att ha hänt. Absolut kan man ha extrem otur och något sånt händer.
Efter att jag för något år sen var hos Torbjörn Lundström i Söderköping, där han har flera skelett av hästskallar på sin mottagning (precis i fikahörnan dessutom haha :S), där man verkligen fick se hur tunn den nedersta delen av nosryggen är så är det verkligen något jag blivit petig med!

Hackamoret ska sitta på nosryggens bredaste stället. Sätt ett finger på varsin sida av nosryggen och dra nerå mot mulen så känner du vart de är.
Som gamla läran är det sagt att skänkeln (metallsakerna på sidan där allt sitter fast) ska sitta, precis som en nosgrimma, två fingrar i bredd från kindbenet.
Det kan vara svår om man få nosdelen på rätt sätt, så strunta i att skänkeln kommer lite nära kindbenet, men håll extra koll så det inte blir skav!





Sitter hackamoret som på sista bilden - för långt ner - trycker det även över luftvägarna så hästen inte kan dra in den mängd luft den bör göra. Det hör man tydligt hos vissa hästar som börjar frusta mer än normal.

Frysta morötter

Morötter som har fryst eller varit frysta är inte bra att ge till hästar!



När de väl har tinat upp ruttnar morötterna snabbt.
Jag har fått lära mig att det inte är giftigt, men det är verkligen inte bra att ge morötter som fryst eller har varit det, bland annat har det med sockret att göra som kan ge någon liknande chock så hästen, om den ätit lite större mängder, kan få liknande fång.
Vad jag hittar på nätet så är det farligt att ge till dräktiga ston.

Hur gör ni nu med morötterna när det är så kallt som det är?

Sitt av!

Brukar du hoppa upp på hästen så fort ni kommit in i ridhuset? Och brukar du skritta av hästen på långa tyglar?

Led hästen istället! Innan du sitter upp så värmer du upp er båda. Främst för ryttarens skull att bli lite varm i kroppen innan man sitter upp.

När du ridit klart och gett hästen långa tyglar - Sitt av! Led hästen istället. Jag har alltid fått lära mig att hästar inte är soffor och man sitter inte på dem mer än nödvändigt.

Extra motion blir det också. :)

Hur brukar du göra?

Hjälptyglar

Vad brukar du använda för hjälptyglar?

Jag rider oftast med martingal när jag rider ut och hoppar och ibland åker gramanen på.
Personligen ser jag inte martingalen som en hjälptygel.


Ibland blir de för många...

Bild lånad från St. Georg

Hjälp din ridsportbutik!

Jag tycker det är mycket roligare att gå i en ridsportbutik, klämma och känna på produkter och kunna prova kläder, skor med mera, än att handla över internet.

Har ni tänkt på att ju mer ni beställer via internetbutiker desto sämre går det för de traditionella butikerna - de förlorar ju dig som kund för några varor och om det blir ju gå sämre ju fler som handlar online. Till slut måste butikerna stänga och de märks tycker jag.

Du kanske hittar något lite billigare på nätet, men du har inte möjlighet att prova produkten. Det är besvärligare vid reklamation. Det tar några dagar innan du får produkterna och alltid blir det inte billigare än att handla i butik för frakten brukar kosta ganska mycket, och alla expeditionsavgifter och vad de nu tar betalt för.
Dessutom har ju många butiker något form av medlemsprocent, om du handlar mycket hos dem eller ett visst antal gånger kan man få procent på sina köp.

Gynna butikerna!

Edit: Min tanke gick nog inte helt fram på rätt sätt, kolla gärna kommentarerna, tänkvärda texter!


Vinnaren!

Det är kul att ni var ännu fler som var med och tävlade den här gången!

Nu har jag dragit vinnaren och vinnaren är Karoline.
Grattis! :)

Bensnören

Nu går många hästar med mycket täcken och man ser lite olika sätt folk fäst bensnörena.

Egentligen är bensnören oftast helt onödiga på dagens moderna täcken. De finns för att de alltid funnis. Det räcker med en vanlig svansrem istället. Bensnören kan dock vara att föredra i områden där det blåser mycket, annars är det stor risk att hästarna kommer ur täckena.

Rätt sätt att fästa bensnören är höger snöre i höger sida och vänster i vänster, men - de ska vara igenom varann en gång. På så sätt hålls snörena alltid ifrån hästen.
Sätter man vänster i vänster och höger i höger utan att snurra dem en gång är det stor risk för skav och liknande då de hela tiden ligger och dras mot hästen.
Sätter man dem i kors hindrar de faktiskt hästens rörelseförmåga, om de inte är jättelånga att de hänger (säkerhetsrisk!). Tänk själv när hästen rör sig, vänster bakben drar fram snöret så det trycker på höger bak, ja ni kan nog tänka er.





Har du bensnören på dina täcken? Hur fäster du bensnörena?

Leovet

Brukar ni använda produkter från Leovet?

Jag har massa småflaskor (får ibland sånt när jag beställer från vissa närbutiker, som en gåva). Hittade bara tre av dem för fotografering.

bio-Skin Oil - Ekologisk hudolja. Sommarvård för hund och hår, även för sommareksem. Stärker och regenerar angripna hudpartier. Biosvavel hjälper varaktigt vid klåda och askavning.
Propolis Gel - Snabb hjälp vid tryckande sadel och sadelgjord. Naurliga verksamma ämnen från bikupan skyddar huden under sadeln och sadelgjorden samt buk och ben.
Wash Shampoo + Care - Tvättschampot med vårdplus. Ger volym i man och glans i pälsen. Värdefullt Panthenol skyddar hästen optimalt mot kluvna toppar och hudirritation.
Cold Pack - Vid virakharts. 2-fas verkan. Verkar förs genom en välgörande, långvarig kylning - sedan kommer en behaglig uppvärmning. Hela rörelseappparaen blir avslappnad, akiverad och får en hälsosam balans.
Thermal-Massage - Uppvärmning inför vinterträningen. Massagegelén värmer upp ryggen och benen före träning och belastning. Thermo-massagen skapar värme helt enkelt genom applicering.


Hittat några produkter från Leovet jag vill prova.

Power Detangler
Den svarta flaskan innehåller valnötsextrakt. Den är lämpad för all sort hår. Mörk päls och man betonas och får en djupare glans.
Den röda flaskan innehåller romersk kamomill för ljusa hästar. Gör man och päls ljusare på ett naturligt sätt och ger en glänsande färgreflex.

Rider's Magic
Power koncentrat för volym, glans och snabb kambarhet. Manen kammas igenom inom sekunder, den får volym och lyster och ser nytvättad ut. Vårdande vitaminer förbättrar hårstrukturen - och gör håret fluffigt och smidigt i många dagar.

Läderskum
Snabbt och enkelt. Med det vårdande, krämiga skummet rengörs smörjs och konserveras läder på ett skyddande sätt. För optimal glans.



Det är inte jag som skrivit beskrivningarna utan de är tagna från Leovet, skulle tro att det är danskar som översatt till svenska, därav att grammatiken är lite fel.

Tävlingen avslutad!

Ville bara påminna om att tävlingen är avslutad!
Jag ska dra en vinnare under dagen! :)

Snygga boxskyltar

Namnskylt till hästen är ett måste! Helst ska de vara så stilrena som möjligt och gärna att alla hästar i samma stall har likadana skyltar.

Dekorum Text tycker jag har de bästa man kan hitta på marknaden. De har mycket snabb leverans och snygga produkter!



På bilden är min favorit, den ovala skylten.
Typsnittet jag skulle använda på en namnskylt är något stilrent, utan allt för mycket krusiduller, Zap gillar jag nog mest.
Något jag själv tycker många glömmer är numrerna efter hingstarna (de nummer godkända halvblodshingstar får, stamboksnummer).
Jag tycker inte heller att ägare hör hemma på skylten.
Men alla tycker olika!

Såhär ska de se ut tycker jag:

Master 850
1988
Ceylon 454 - Iran 533

Namn
Födelseår
Pappa - Morfar

Färgen på texten får man anpassa lite efter stallinredningen. Har man traditionellt stall med metallfärgat galler är det snyggast med silver eller vit. Har man färgat galler med guldknoppar så passar guld fint.

Boxskyltarna kostar mellan 129-255 kr vad jag hittar.



Tränsskyltarna
är också fina, piffar upp sadelkammaren!

Ganska smart också då jag märkt att många inte märker upp vilka träns som tillhör vilken häst.
Man har väl varit med om det där att följt med en kompis till ett stall man inte brukar vara i, så får man i uppgift att hitta utrustningen i en gemensam stor sadelkammare. Sadeln brukar man lätt hitta men tränset kan vara svårt när det är en hel vägg med tiotal träns på och kompisen säger "det svarta tränset med blingblingpannband". Säg mig, vem har inte ett svart träns och blingpannband just nu? Haha!

Har du något från Dekorum Text? Lägg gärna upp bild i din blogg så man kan kika! :)

Vad vill ni läsa om?

Är det någon produkt du skulle vilja att jag skriver om i bloggen? Något klädesplagg? Ett visst märke?
Vad är du nyfiken på?

Thermohair

Brrr! Det är väl drygt -20 grader ute och allt är nästan en pina med stallet just nu, speciellt när alla vattenhinkar fryser på nolltid!

De här sockorna skulle jag mer än gärna ha nu!


"Thermohair strumporna är testade under extrema förhållanden i Antarktis och på Mount Everest. Thermohair sockorna är stickade med tätt invävd mohairtråd (av ullen från killingar till angoragetter) med små öglor inåt och med en ojämförbar komfort och värmeisolering så är detta de varmaste sockorna som du någonsin ägt! Tvättas i 40grader, ska hänga och torka, ej torktumling. Håller fötterna varma och torra. Håller värmen även för jägare som sitter stilla på pass och andra som fryser om fötterna. Underbara att sova i. Strumpan går att tvätta i maskin och behåller formen tack vare en inblandning av nylon i “skalet” som även gör dem outslitliga. Getterna som ullen kommer ifrån föds upp småskaligt under mycket djurvänliga förhållanden. Den korta strumpan är perfekt för ridskor och ridstövlar (vid tajtare skaft/jodpurs modell)."

Finns hos Thermohair.se för 250-300 kr.

Någon som provat dessa?

Aubiose grep

Det vi måste göra varje dag, mocka, kan vara en riktig pina utan rätt redskap.



Jag måste verkligen tipsa om Aubiose greparna. De är inte alls så tunga som många andra grepar är. Visst, de kostar en del, runt 600 kr, men eftersom man använder den varje dag och den verkligen håller ihop som många andra grepar inte gör så är det verkligen värt priset!
Dessutom, köper man en billig grep är det större risk att den snabbare går sönder och då måste man köpa en ny som kanske även den går sönder snabbt. Då är det bättre att lägga pengarna på en bra från början. Det gäller mer än bara grepar. ;)

Nova bett

Många använder Novabettet, själv har jag inte provat än, tycker de ser lite läskigt enkla ut att bita sönder, haha. Inte för att någon av de hästar jag rider biter på betten.

Däremot är det ju ett ganska bra sett att se om det kan vara något som är fel. Hästen kan till exempel ha problem i munnen, eller vara låst eller sne i kroppen - det syns mycket i munnen och framförallt på vissa bett.
Som detta bett jag hittade, där hästen bara bitit på höger sida, brukar betyda att det är något som stör hästen. Det kan även vara felanpassad utrustning.



Hur ser era Novabett ut? Är de hela eller har någon fått ett tuggat bett?
Varför började ni rida på Novabettet? Har den gett bra resultat?

Ekololja

Visste ni att Ekololjan är en så kallad mineralolja - ej naturligt framställd och därmed enormt dåligt för läder. Det gör att lädret ruttnar inifrån.
Slutade själv använda olja (brunt läder och olja går inte ihop) och framförallt Ekololja för säkert fem år sen, men hittade ändå en flaska som nästan var slut i skåpet. Nu ligger den i sopkorgen!


Spara hästskorna!

Spara en omgång med skor, gärna de som användes innan förra skoningen.
Tappar hästen en sko i hagen och den inte går att hitta är det enkelt att kunna slå på skon själv (om man kan det!) eller att hovslagaren kommer förbi och då slipper man ta en ny sko och behöva rikta den och allt vad en hovslagare gör.


Sarm Hippique

Kontrast är en trend som pågår just nu bland ridbyxor. Kontrastfärger, där skoningen på byxorna är mörkare eller ljusare än själva tyget på byxorna.
Hittade en annorlunda byxa från Sarm Hippique som ändå är ganska häftig, tycker jag.



Finns hos Grand-Prix.se för 1799 kr.

Gillar ni kontraster eller håller ni er mest till enfärgat?

Nosgrimmor

Använder du bara en sorts nosgrimma eller varierar du mellan olika?
Vilka använder du?


Bild lånad från St. Georg

Tvätta rätt

Det gäller även fårskinnsprylarna som har en förmåga att bli några, speciellt eftersom det var en stor trend för något år sen.

Själv använder jag C7 som funkar bra, efter det ska allt torka och sen tar jag en ren vanlig rotviska och borstar på luddet så ser det normalt ut igen. :)


Ryktar du mycket?

Brukar du rykta? Är det isåfall mycket och noggrannt varje dag eller är det mer sällan eller aldrig? Varför ryktar du?


VINN KINGSLAND HANDSKAR

I samarbete med AB NIAN HÄSTSPORT har jag nu en utlottning av ett par Kingsland handskar!



För att vara med och tävla sparar du ner bilden här över och lägger in den på din blogg, bilddagbok eller liknande och länkar till den här tävlingen. Du behöver inte alls ha en blogg för att vara med och tävla!
Lämna sen en kommentar i detta inlägg med svaret på frågan så jag vet att du är med och tävlar!

Vad kostar Kingsland handskarna hos AB NIAN Hästsport?
Kolla noggrannt så du hittar rätt handskar på hemsidan!

Har du ingen blogg så glöm inte att skriva med din mailadress så jag kan kontakta dig ifall du vinner!

Tävlingen pågår till och med fredagen den 8 januari klockan 23:59.
Inga kommentarer med svar kommer publiceras först efter tävlingen är slut, så var inte oroliga för att de inte blir synliga!

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!

RSS 2.0